Порада дня: не забороняйте дитині те, що корисно для його розвитку

620

Дитяча допитливість безмежна: все хочеться дізнатися, спробувати, помацати. І це правильно, адже дитина розвивається. Проте надмірно тривожні мами зупиняють дитячі пориви. Тому на дитячому майданчику можна часто почути: «Не бери палицю, поранишься», «Спустися з драбини, впадеш» та інші подібні висловлювання.

Читайте також:10 покупок з Aliexpress, які зроблять будинок безпечним для маленької дитини

Мами хвилюються за безпеку своїх дітей і намагаються захищати їх від потенційних загроз. І ось в цьому теж таїться небезпека, про яку розповідає психолог Валентина Франк. Фахівець переконана, що часто деякі заборони заважають нормальному розвиткові дитини. Психолог пояснює, що не можна забороняти і як ці заборони можуть відбитися на дитині в майбутньому:

Не чіпай! Не ходить, впадеш! Ці і подібні їм фрази програмують малюка на бездіяльність в майбутньому.

Не чіпай! Не розбий! Поясніть дитині, як поводитися з крихкими предметами, і усуньте тотальний контроль, коли він допомагає вам по дому. Ви ж не хочете відбити бажання допомагати вам?

Помилки. Дитина має право на помилки. Це найефективніший спосіб навчання. Він формує розуміння: що таке добре і що таке погано.

Малювати і бруднитися. Купіть водорозчинні фарби, відведіть спеціальне місце для творчості в будинку. Малюнок — ще один спосіб проявити свої почуття.

Дуріти, шуміти, бігати по дому. Для дитини це спосіб виплеснути зайву енергію. Вдома він повинен бути собою.

Лазити по спортивному комплексу на вулиці. Ще один метод випліскування енергії. Особливо якщо хочете вберегти від цього ваш будинок.

Грати з водою. Дозвольте цей захват собі і дитині. Заздалегідь підготуйте вбираючі пелюшки, каструлі, тазики та інші інструменти для гри. Дуже допомагає розслабитися і зняти стрес.

Не доїдати обід. Організм дитини здатний сам регулювати розмір порції. Дайте дитині це право, якщо не хочете згодом переїдання.

Розповідати небилиці. Не відмовляйте дитині в польоті фантазії.

Висловлювати свою думку. Дитина — маленька особистість. У нього теж є право на свою думку. Говоріть з ним на рівних, і ви здивуєтеся тому, наскільки позитивно це вплине на мікроклімат у родині.

Читайте також:Порада дня: щоб виростити розумну дитину, не зупиняйте його розвиток заборонами

Матусі-користувачці Мережі зізналися, що виконувати дані рекомендації психолога вони постараються, але це буде непросто. Адже, чесно кажучи, важко стримати себе і не покликати малюка, коли він забирається на дерево дереться по сходах. Визнаємо, що зовсім без заборон не можна, але вони повинні бути логічними і обґрунтованими.

А якщо мама просто звикла забороняти, так як їй не хочеться потім робити прибирання після веселих ігор крихти з крупами або водою або бігати за дитиною по спортивному майданчику, ось тут вже потрібно прислухатися до поради психолога. Допитливий малюк виросте в цікавиться дитини. Тому не припиняйте його спроби вивчати світ категоричними не можна/не лізь/не ходи/не бери!

А що ви забороняєте дитині?

Всі фото: Depositphotos