Порада дня: не прищеплюйте дитині почуття провини

737

У соціальних мережах молоді матусі іноді обговорюють ті почуття і відчуття, які прищеплювалися їм у дитинстві. Вони засмучуються від спогадів і дають собі слово – ніколи так не вступати у своїй родині. Але чи завжди це вдається?

Читайте також:Рада Людмили Петрановской: не вимовляєте фрази-«маячки», які лякають дитину

Перинатальний психолог Тетяна Захарова запропонувала обговорити тему почуття провини.

Багатьом воно прищеплювалося з дитинства як зручний спосіб маніпуляції і управління, – зазначає фахівець.

Як це виглядає: «Якщо поведінка дитини не відповідає бажанням і потребам батьків, то малюка засуджують, звинувачують. Не справляючись зі своїм букетом почуттів, який неможливо витримувати: злістю, розгубленістю, зі своєю власною плохостью, виноватостью за те, що «я – не ідеальний батько», дорослий несвідомо, як гарячу картоплю, яку неможливо тримати в руках, перекидає всі ці почуття дитини. У цей момент дорослий не бере на себе відповідальність за свій емоційний стан і відбувається з ним поведінку», – пояснює психолог Тетяна Захарова, розповідаючи про те, як почуває себе дитина, яка несе на собі тягар нав’язаного почуття провини.

Чувство вины токсично для ребенка

У дитини виникає відчуття, що з ним щось не в порядку, що він поганий. Батько апріорі в дитячій картині світу хороший! У нього формується механізм оцінки себе, з точки зору виконання певних правил та очікувань. Запускається наступний механізм формування провини: «Я зробив поганий вчинок, отримав негативний результат, батьки мене насварили, значить, я поганий, винен».⠀

А ви замислювалися про те, що руйнує почуття провини змінює людину вже з дитинства?

Вина може бути об’єктивною, а може бути хронічної, токсичної, – ділить це почуття на дві категорії психолог. – І така вина стає способом сприйняття і взаємодії зі світом. Вона навіть відображається на тілесному рівні. Вічно винних людей можна дізнатися за поставою. Часто у них зігнуті плечі, сутула спина, ніби вони несуть важкий тягар.⠀

Вже з дитячого садка такі діти намагаються бути непомітними, ховаються від людей, стискаються у грудку, ніби хочуть зайняти менше місця. Навіть в подружньому ліжку дружина, наприклад, готова лежати на самому краєчку ліжка, щоб чоловікові залишити більше місця. Рідко можна почути, як такі люди голосно розмовляють, вони постійно і за все вибачаються.⠀

Таким людям часто складно подивитися людині в очі, вони ходять з опущеною головою, часто відводять погляд, щоб їх хто-небудь не звинуватив. Якщо на роботі начальник лає поруч стоїть підлеглого, часто їм здається, що це вони винні.

Чувство вины токсично для ребенка

Читайте також:7 чарівних фраз: Анна Сєдокова розповіла слова, які обов’язково потрібно говорити дитині

Адже кожен батько прагне до того, щоб його дитина була щаслива. Тому, якщо ви іноді в серцях дозволяєте собі заявити малюкові про те, що, приміром, «із-за тебе ми запізнилися», «мама не змогла це зробити, так як ти…», задумайтеся і зупиніться!

Ростіть впевненого в собі людини, а не того, хто буде відчувати себе винуватим за себе і за іншого людини (друга, колегу, обранця).

А вам знайоме нав’язане почуття провини?

Читайте також:

  • Монолог мами: «Я була «прив’язана» до доньці через почуття провини перед нею»
  • Порада дня: позбутися від почуття провини перед дитиною допоможе обіцянку… на один день
  • Порада дня: дозвольте собі витрачати час не тільки на дитину
Всі фото: Depositphotos