Порада дня: обговорюйте з дитиною про його страхи правильно

727

Всі ми чогось боїмося, і багато страхи з нами з самого дитинства. Боязнь темряви, мишей, клоунів, атракціонів… Щоб скоротити кількість страхів у дорослому віці, допомагайте своїй дитині позбавлятися від них в дитинстві.

Читайте також:Ідеї для натхнення: 7 речей, які допоможуть дитині не боятися темряви

Психолог Софія Піменова, а «за сумісництвом» — мама п’ятьох дітей, розповіла, як важливо правильно реагувати на дитячі страхи. Якщо дитина ділиться з вами розповіддю про те, чого він боїться, що його налякало або турбує, відповідні слова батьків дуже важливі! Але формулювання, які використовують мами і тата, не завжди вірні.

Софія підказала, як саме відповідати дитині, щоб страх відходив, а що говорити не варто. Отже, чого не можна робити батькам:

❌ ЛЯКАТИ: «Не будеш їсти, підемо до лікаря».Краще: доктор допомагає діткам, які захворіли.

❌ ІГНОРУВАТИ: «Що ти придумав, немає там нічого».Краще «так, я тебе розумію».

❌ БРЕХАТИ «Та це ж просто комарик тебе вкусить».Краще «так, це боляче. Але швидко. і потім ми купимо машинку».

❌ БОЯТИСЯ РАЗОМ З ДИТИНОЮ.

Читайте також:Лайфхак від Липи Тетерич, який допоможе дитині не боятися лікарів

На останній пункт психолог радить звернути особливу увагу тривожним мамам і папап! Ось що вона пише:

Буває у тривожних батьків. Це коли дитина вже пережив свій страх і навіть почав забувати про нього, а ВИ все ще нервуєте. І проецируете свій страх на дитину.

Наприклад, віддали дитину в садок і переживаєте, що рано так не так, тому вдаєтеся за дитиною з почуттям провини і диким переляком в очах: «Ну як ти тут без мене?».

І дитина, з яким взагалі все було в порядку, відразу розуміє: «Ой. Ой-ой-ой. Я був у небезпеці». Мама-то як переживає!!!! Не просто ж так.

БАТЬКІВСЬКА ТРИВОГА ЗАРАЗЛИВА, як вітрянка. Ви повинні бути спокійні.

Софія Піменова також радить не забувати, що страхи можна розділити на 2 категорії:

страхи можуть бути ВРОДЖЕНИМИ (страх темряви, висоти, самотності), тоді вони виникають у певному віці і проходять протягом декількох тижнів.⠀Страхи можуть бути НАБУТИМИ. Тут два варіанти: 1) сталося реальне травмуючу подія (випав з вікна – боїться висоти) або 2 – батьки ПРИЩЕПИЛИ дитині страх.

Тому допомагайте своїй дитині боротися зі страхами правильно, і тоді вроджені пройдуть «згідно з графіком», а придбані не перенесуться в доросле життя.

Всі фото: Depositphotos