Порада дня: підніміть самооцінку, навчившись правильно приймати компліменти

548

«Ти так схудла, чудово виглядаєш», «Ця стрижка зробила тебе такою цікавою»… «Красиві вії, такі густі», – приємні компліменти? Так! А як би ви на них відреагували?

Як демонструє практика, приймаючи компліменти, дівчата починають… виправдовуватися. Це зазначив історик моди Олександр Васильєв:

Коли жінки кажуть: «Як ви сьогодні гарно і молодо виглядаєте!», вона відповідає: «Та що ви?! Я так постаріла!» або «Ой, у мене панчохи з’їхали, а ви мені таке говорите!»

Читайте також:Порада дня: хваліть сина, це допомагає коригувати його поведінку

Александр Васильев© Instagram @alexandre_vassiliev

Також популярний телеведучий відзначає й інші приклади неправильної реакції на компліменти:

Вам можуть сказати: «Які у вас гарні очі!» Але ніколи не видавайте у відповідь: «Та що ви! Це лінзи!» або «Які у вас гарні волосся!» — «Ой, я нещодавно пофарбувалася!» Це невихованість. Всі свої проблеми із зором, з зачіскою, а також із зубами і з підтяжкою особи залишайте за кадром.

Є інша крайність – відповідати на компліменти: «Так, я знаю!». Це ще більш жахлива форма невихованості. «Дівчина, ви так гарні!» — Мені вже говорили!» Або: «У вас таки гарні ноги!» — «Я в курсі!».

У Мережі відгукнулися на тему прийняття компліментів і привели свої приклади, як не треба це робити:

У кафе поруч сиділа пара. Хлопець робить комплімент, «у тебе красиві нігті», у відповідь вона розповідає, що їх зіпсувала шелаком.

Компліменти мені говорять не часто. Днями клієнтка дуже душевно подякувала мені за роботу, це було так несподівано, що я розревілася.

Я завжди гублюся, коли мені роблять комплімент. Напевно, комплекс з дитинства. Я завжди просто симпатична і ніколи, ніхто не говорить, що я красива. Тому будь-який комплімент мене лякає.

Читайте також:Порада від Анетты Орлової: простий спосіб підвищити самооцінку

Психолог-консультант, психотерапевт Наталія Михайлова впевнена в тому, що реакція на компліменти – це відображення нашої самооцінки і глибинного відчуття себе, свого Я. Фахівець пояснює:

Комплімент викликає внутрішнє протиріччя між його вмістом (позитивне) і вмістом самооцінки (негативне або занижене), це протиріччя і провокує дискомфорт. Необов’язково, що у вас в цілому занижена самооцінка, може бути таке, що ви недооцінюєте себе конкретно в тій області, про яку говорять.

Психотерапевт Наталія Михайлова порадила, як приймати компліменти:

(1) посміхнутися, (2) сказати спасибі, (3) замовкнути. Це все.

Крім того, не забувайте, що в цьому процесі є і друга сторона: що дає похвалу людей. Символічно ваша комунікація — це обмін маленькими монетками. Він дав вам монетку, бо вважає це правильним, а ваш вчинок — гідним монетки. А ви що зробили? Кинули її на підлогу? Мовчки сховали в кишеню, зробивши вигляд, що нічого цього не було? Або накинулися на людину з розповідями про те, який ви прекрасний, наче випрошуючи ще монетки? Люди очікують, що обмін монетами буде рівнозначний. Вам дали одну — і ви дали одну відповідь.

А як ви реагуєте на компліменти?

Всі фото: Depositphotos