Персистуючий фолікул яєчника — що це таке

5110

Зміст:

  • Що собою являє персистуючий фолікул яєчника
  • Ознаки персистуючого фолікула
  • Визначення домінантного фолікула
  • Лікування персистуючого фолікула яєчника
  • Якщо жінка довгий час не може завагітніти, причиною може бути персистенція одного з фолікулів, наприклад лівого, або відразу двох. В даному випадку потрібно звернутися до лікаря для проведення дослідження стану та призначення терапії.

    Що собою являє персистуючий фолікул яєчника

    Персистенція – це явище, при якому капсула дозріває, але її розрив не відбувається, внаслідок чого яйцеклітина не потрапляє в область очеревини. Такий стан робить неможливим процес запліднення, з-за чого вагітність не настає.

    Персистуючий фолікул яєчника може спровокувати кісту

    У правому яєчнику капсула існує приблизно 10 днів, потім повинні початися місячні. Часто трапляється затримка, яка триває понад півтора місяців. У цьому випадку капсула може самостійно розсмоктатися, а може виникнути кіста, як ускладнення.

    Ознаки персистуючого фолікула

    Самостійно жінка може визначити у себе тільки одна ознака патології – неможливість завагітніти. Лікарі здатні поставити достовірний діагноз на підставі декількох ознак. За результатами аналізу крові визначається дефіцит прогестерону і профіцит естрогенів. Жовте тіло і рідина переміщаються в область позаду матки, а у жінки зникають будь-які симптоми овуляції.

    Саме порушення гормонального фону є причиною патології в обох яєчниках або в одному з них. Фактори, які можуть вплинути на це стан:

    • ГРВІ;
    • цукровий діабет;
    • патології ендокринної системи;
    • травми голови;
    • пухлини гіпофіза;
    • отруєння організму хімікатами.

    Як наслідок, менструація може зникати на кілька місяців, а потім знову з’являтися і бути щедрою. Однак цей симптом характерний і для інших гінекологічних захворювань, тому самостійно діагностувати у себе персистенцию жінка достовірно не може.

    Визначення домінантного фолікула

    Якщо персистенція підтверджена медичними дослідженнями, вагітність повинна плануватися під керівництвом лікаря. Перше, що потрібно зробити – визначити домінантний фолікул, і зосередитися на його функціонуванні. Це можна зробити за допомогою звичайного УЗД.

    За результатами досліджень лікар визначає сприятливий час для зачаття, а потім знову проводить УЗД. На цьому етапі важливо перевірити, чи відбулася овуляція. Якщо все в порядку, всі заходи спрямовуються на те, щоб плід прикріпився до матки. Через 10 днів можна зробити тест на вагітність, щоб дізнатися про успішність проведених заходів.

    Лікування персистуючого фолікула яєчника

    Якщо лікар виявив багато домінантних фолікулів, це може говорити про наявність патологічного процесу. Проводиться комплексне обстеження жінки з подальшим лікуванням медикаментозними препаратами.

    Також кожен місяць проводиться фолікулометрія – процедура, що дозволяє контролювати хід лікування. Якщо вона показала хороші результати, жінка зможе повернутися до спроб завагітніти.

    Читайте в наступній статті: норма пульсу за віком у жінок