Порада дня: формуйте у дитини почуття безпеки за допомогою образу папи

578

Поки дитина маленька, тато для нього і «конячка», яка покатає, і друг, з яким можна пустувати, і суперник, який чомусь завжди програє. А коли дитина дорослішає, папа стає джерелом сили.

Читайте також:Порада дня: застосовуйте ці прийоми, щоб дитина відчував батьківський авторитет

Психолог Катерина Попова докладно розповідає про це, акцентуючи увагу на співвідношенні двох батьків.

Поки дитина в утробі, тато виконує дуже важливу функцію — захисту, підтримки і опори для майбутньої мами. Від того, як вона себе почуває, залежить те, як дитина буде сприймати навколишній світ як ворожий або як надійне й безпечне місце, — відзначає фахівець.

Роль мами — годувати і забезпечувати життя, роль тата —дати дитині відчуття захищеності, надійності і безпеки. І якщо з якихось причин такої підтримки немає, доросла людина виявляється незахищеним перед великим небезпечним світом.

Іноді почуття невпевненості, незахищеності, страху перед життям, керівниками пов’язане з реальними подіями (деструктивні стосунки в сім’ї). А часто з тим, що доросла дитина відмовляється приймати свого батька. Наприклад, через солідарність з мамою:

  • він слабак;
  • після всього, що він зробив з мамою;
  • він нас кинув.

Катерина Попова звертає увагу на той факт, що дитина з такими установками заперечує присутність папи у своєму житті, він стає незахищеним:

Якщо мама дає життя, то тато —силу жити. І заперечуючи його участь і присутність ми заперечуємо і силу свого життя.

Виявилося, ця порада психолога про те, що папа повинен бути присутнім в житті дитини, неймовірно актуальним для багатьох користувачів Мережі. Одні говорили про свого болю, яка родом з дитинства. Наприклад:

Ніколи у мене не було батька і я навіть не підозрювала, що його фігура настільки важлива була в моєму житті, коли я була дитиною. Тепер багато чого стало зрозуміло!

Психолог пояснила автору цього коментаря:

Вона і зараз дуже важлива, просто це вже внутрішня чоловіча постать.

Читайте також:Порада дня: як змінити ситуацію, якщо тато не займається дитиною

Був і питання про те, як зберегти батьківську присутність в сім’ї після розлучення.

Особливо, якщо батькові зустрічі потрібні формально. А потім довго не цікавиться дитиною. Кажу, він любить тебе дуже. Не працює, — засмучено ділилася одна з матусь.

Підводячи підсумок цієї непростої теми, психолог пояснила:

Ваше завдання— не вибудовувати відносини дитини з татом, а вибудовувати всередині дитини почуття безпеки і образ папи.

А яке місце в житті вашої дитини займає його тато?

Всі фото: Depositphotos