Причини, види і лікування бородавок у дитини на пальці ноги

1503

Зміст:

  • Що таке бородавка
  • Етіологія та шляхи зараження
  • Класифікація
  • Прояви хвороби
  • Діагностика
  • Методи терапії
  • Профілактика
  • У дитячому віці вірусне ураження шкіри зустрічається повсюдно. Значну проблему становить папіломавірусна інфекція, яка викликає появу бородавок. Одна з поширених форм — бородавка у дитини на нозі. Вона викликає біль, дискомфорт і заважає нормальній ходьбі.Бородавка у дитини на нозі

    Що таке бородавка

    Це доброякісне утворення шкіри, розвиток якого провокується різними видами вірусу папіломи людини. Подібні шкірні «нарости» зустрічаються приблизно у 14-15% дітей дошкільного і шкільного віку. Локалізація новоутворень зустрічається найрізноманітніша: обличчя, шия, геніталії. Часто різні вузлики з’являються на пальцях ніг, рук, підошовній стороні стоп.

    На мікроскопічному рівні бородавка складається з збільшені в розмірах клітин епідермісу. Макроскопічно патологічні розростання визначаються як горбки, вузлики або бляшки. Якщо освіта має ніжку і капелюшок, то воно називається папіломою.

    Етіологія та шляхи зараження

    Основні причини виникнення бородавок — понад 160 ідентифікованих видів вірусу папіломи людини (ВПЛ). Ці мікроорганізми містять ДНК, а потрапляючи в людський організм, легко проникають в епітеліальні клітини шкіри і слизових оболонок.

    Основні шляхи інфікування ВПЛ:

    • контактний шлях: через рукостискань, дотиків, через предмети гігієни і побуту;
    • статевий шлях: характерний для зараження загостреними кондиломами;
    • інтранатальний шлях: зараження відбувається під час пологів – від інфікованої матері до дитини;
    • аутоинокуляция, або самозараження: самостійне розповсюдження вірусу з однієї ділянки тіла на інший, наприклад, під час гоління.

    Вірус папіломи деякий час здатний зберігати життєздатність в громадських місцях: у спортзалах, басейнах, туалетах, лазнях і т. д. Крім того, мікроорганізми легко проникають в організм людини через садна, подряпини, які можуть дуже маленькими і непомітними.

    У 90-95% випадків імунна система здатна самостійно придушити діяльність вірусів.

    Лише на тлі тяжких інфекцій, стійкого або транзиторного імунодефіциту вони починають активно розмножуватися, викликаючи захворювання. Причиною зниження захисних сил також виступає прийом деяких груп препаратів (гормони, цитостатики).

    Таким чином, часті ГРВІ або стреси, хронічні захворювання нирок, щитовидної залози, цукровий діабет, неповноцінне харчування – провокуючі фактори для активації папіломавірусної інфекції.

    Класифікація

    Якщо була виявлена бородавка у дитини на нозі, вона називається підошовної. Це одна з улюблених локалізацій патологічних утворень. Вони складаються з групи або пучків маленьких сосочків рожевого або білястого кольору, які оточені щільним валиком. На перший погляд можуть нагадувати звичайну мозоль.

    Бородавки такої локалізації супроводжується дискомфортом і болем. Завдяки наявності великої кількості поверхнево розташованих капілярів легко травмуються і кровоточать.

    Класифікація бородавок, що зустрічаються на тілі людини:

    • Звичайні, або вульгарні. Мають вигляд дрібних округлих і безболісних вузликів з трохи шорсткою поверхнею. Вони часто перебувають на волосистій частині голови, обличчі та пальцях.
    • Юнацькі, або плоскі. Представлені у вигляді невеликих вузликів бежевого або жовтуватого кольору, які дещо виступають над шкірою. Зазвичай локалізуються на шиї, грудній клітці, животі, обличчі, на пальці ноги або руки, згинах кінцівок.
    • Генітальні, або загострені. Нерідко передаються статевим шляхом. Виявляються на статевих губах, навколо входу в піхві, у хлопчиків можуть бути на вкрай плоті і шкірі головки статевого члена.

    Аногенітальні бородавки можуть зустрічатися і у новонароджених дітей у результаті інфікування під час пологів. Вони являють собою дрібні групи з рожевих вузликів із загостреною верхівкою. Розміщуються на шкірі навколо ануса і промежини. Причинами появи утворень на долонно-підошовних поверхнях рук і ніг виступають певні віруси папіломи людини – 1, 3 тип, 27, 29 57.

    на пальце ногиБородавки у дитини на нозі можуть заважати при ходьбі

    Прояви хвороби

    Після первинного зараження інкубаційний період може тривати 3-6 місяців. Реєструвалися випадки, коли перші прояви хвороби з’являлися через 36 місяців після контакту з інфекцією.

    Бородавки у дитини на нозі зазвичай локалізуються на підошві стопи у вигляді щільних і помірно болючі новоутворень. В деяких окремих випадках вони розташовуються врівень з незміненою шкірою і мають зернисту поверхню. В окрему клінічну форму виносять бородавки, які мають вигляд поширених ділянок гіперкератозу – потовщення шкіри з одночасним її огрубінням. Вони виявляються на тому місці стопи, де є глибокі тріщини. Подібні нарости часто доставляють сильний біль, що значно заважає пересуванню. Іноді вони можуть виразкуватись, кровоточити, особливо в результаті травми або надмірного тертя.

    Діагностика

    Обстеження на віруси папіломи людини може проводитися як при відсутності скарг (наприклад, після контакту з хворим або після відвідування громадських басейнів, лазень), так і при появі типових скарг.

    Інформативні методи діагностики:

    • цитологічний аналіз – метод виявлення особливих клітин, койлоцитов, і збільшення кількості клітин епітелію в біоптаті, взятого з «наросту» на шкірі;
    • ПЛР, або полімеразна ланцюгова – сучасний метод визначення ДНК вірусу в крові, сечі, слині;
    • серологічний аналіз – виявлення в периферичній крові антитіл до білків вірусу. Наявність саме імуноглобулінів M говорить про активному перебігу інфекції;
    • метод гібридизації нуклеїнових кислот – ще один спосіб виявити ДНК збудника;
    • гістологічний аналіз – визначення типу клітин в освіті за допомогою мікроскопії.

    Для досліджень може використовуватися тканина «наросту», слина, сеча або кров пацієнта. Визначення в крові тільки імуноглобулінів класу G є малоінформативним, оскільки вони говорять про те, що людина коли-небудь стикався з інфекцією, а не хворіє нею зараз.

    Імуноглобуліни G – це білки імунної пам’яті, які можуть зберігатися в крові десятки місяців.

    До якого лікаря йти, якщо з’явилися бородавки? Призначити обстеження і терапію може педіатр, лікар-дерматолог. При лазерному видаленні новоутворень важлива попередня консультація з хірургом.

    Не варто звертатися за інвазивним лікуванням у косметологічні клініки та кабінети, де немає медичної ліцензії та лікарів, які мають право проводити такі процедури. Такі втручання можливі тільки після встановлення точного діагнозу.

    Методи терапії

    Максимально допустимий термін, при якому до 65% бородавок можуть самостійно зникнути – 2 роки. Якщо вони турбують довше, то рекомендується звернутися до лікаря з метою діагностики та вибору тактики терапії.

    лечениеХірургічне лікування — радикальний, але ефективний спосіб

    На просторах інтернету можна зустріти безліч статей про те, як вивести бородавок в домашніх умовах. Однак використання цибулі, чистотілу або перетягування ниткою не так вже нешкідливі. Такі методики можуть завдати шкоди, стати пусковим моментом для появи нових висипань або приєднання вторинної інфекції.

    Можливі ефективні методи лікування:

    • Саліцилова кислота – використовується місцево, допомагає в 70-75% випадків. Є безпечним і зручним для самостійного застосування препаратом.
    • Трихлоруксусная кислота, 5-фторуроцил – засоби для місцевого використання, що володіє значно меншим ефектом в порівнянні з саліцилової кислотою і хірургічним видаленням.
    • Лікування рідким азотом (кріотерапія) – механічне видалення наростів за допомогою низької температури (-196 ° с). Після процедури з’являється міхур, який з часом лопається, а вийшла рана заживає.
    • Лазерне видалення – хірургічний спосіб позбавлення від небажаних висипань, який відмінно підходить при їх локалізації на великому пальці ноги, руках, обличчі.

    Застосування всередину імуномодуляторів або противірусних засобів не ефективно в боротьбі з папіломавірусною інфекцією.

    Профілактика

    Існує вакцина проти деяких видів ВПЛ, яку рекомендують робити дітям, починаючи з 11-12-річного віку.

    Отже, бородавки – це інфекційне ураження шкіри, причиною якого виступають віруси. Типова їх локалізація – підошви, долоні, геніталії, шкіра обличчя і шиї. У більшості випадків вони викликають фізичний і психологічний дискомфорт. Спосіб терапії повинен підбиратися лікарем індивідуально після проходження пацієнтом повноцінного обстеження.

    Читайте далі: у дитини болить живіт в області пупка