Причини високої температури у дитини без симптомів застуди

1223

Зміст:

  • Причини лихоманки
  • Правила вимірювання
  • Догляд за дитиною з температурою
  • Як збити високу температуру
  • Різке зростання температури у дитини, особливо у немовляти, викликає у батьків паніку. Самолікування може бути небезпечним, важливо розібратися, з якої причини виникла жар і є необхідність у зниженні температури медикаментами.

    Високу температуру у дитини без симптомів відразу збивати не варто.

    Причини лихоманки

    Протягом перших кількох днів життя температура у немовляти може бути трохи підвищеною – до 37,5 градуса. Це пояснюється нерозвиненістю теплорегуляційні центру. Коливання показників можливо до року. До цього віку відбувається стабілізація температури в пределаов норми: 36-37 градусів.

    Температурні перепади у новонародженого зазвичай викликаються надмірним закутуванням, спекою в кімнаті або нестачею рідини. Ці моменти необхідно відстежувати. Якщо малюк активний, не втрачає апетиту, не зригує, немає симптомів застуди та інших негативних ознак – хвилюватися не слід. Просто провітріть приміщення, адекватно одягніть і погодуйте малюка. Однак якщо ртутний стовпчик показує більше 38 градусів і помітні ознаки нездужання, потрібно збити температуру і звернутися до лікаря.

    Гарячковий стан дитини може мати інфекційну і неінфекційну етіологію. Так організм реагує на патогенні бактерії, віруси і грибки або інші фактори:

    • опіки;
    • травми;
    • стресові стани;
    • вплив алергенів;
    • гормональні збої.

    Захисна система прагне «спалити» патогенні речовини, що і призводить до зростання температурних показників.

    причины

    Причини температури у малюка можуть бути інфекційними та неінфекційними.

    Висока температура у дитини без симптомів хвороби не вимагає дій, якщо ртутний стовпчик знаходиться на позначці не більше 38 градусів, а шкіра тепла й рожева. Подібний стан називають субфебрильным.

    Вживати заходів необхідно при досягненні фебрильного рівня – від 38 до 39 градусів. А якщо температура дуже висока і зростає далі – від 39 до 41 градуса – необхідно терміново викликати швидку. Якщо виникне гіпертермія більше 41 градуса, запуститься процес винищення власних клітин, білки будуть руйнуватися, що може закінчитися летальним результатом.

    Допомога медиків вимагається, якщо підвищені показники термометра не збиваються, руки і ноги холодні, а шкіра малюка блідне до синяви. Це говорить про внутрішніх патологічних процесах.

    Правила вимірювання

    Основним приводом для того, щоб дістати градусник, є погане самопочуття дитини. Бажано провести заміри температури під пахвою і в прямій кишці. Додатково міряють в паховій складочке – звичайним приладом або в ротовій порожнині за допомогою градусника-пустушки.

    Значення температури в прямій кишці приблизно на півградуса більше оральної і на градус вище, ніж під пахвами або в паху.

    Як поміряти ректальную температуру:

  • Перевірте, щоб вимірювальний прилад був робочим. Ртутний стовпчик повинен знаходитись нижче 36 градусів.
  • Намажте його кінчик дитячим кремом.
  • Покладіть дитину на спину, підніміть ноги.
  • Акуратно введіть наконечник у задній отвір приблизно на два сантиметри.
  • Тримайте вимірювальний прилад двома пальцями і акуратно стисніть сідниці малюка.
  • Для проведення вимірювань в паховій складочке покладіть дитину на бік. Якщо термометр буде пахвою, посадіть дитину собі на коліна або, тримаючи на руках, поносіть по кімнаті. Кінчик термометра повинен бути повністю втоплений в шкірній складочке.

    Якщо малюк хворіє, міряти температуру потрібно тричі на добу щоденно приблизно в один і той же час. Зазвичай вона до вечора піднімається, а після нічного відпочинку спадає. Результати вимірів потрібно записувати. По температурному щоденника доктор зможе судити про проходження хвороби. Не слід міряти температуру під ковдрою, інакше цифри будуть вище реальних. Також не проводите процедуру, якщо дитина наляканий, плаче, надто збуджена. Почекайте, поки він заспокоїться.

    симптомов простуды

    При виникненні симптомів застуди та інших хвороб, якщо стовпчик термометра перевищив 38,5, варто викликати лікаря.

    Краще мати два градусника, щоб проводити вимірювання ректальної, а також пахвовій і паховій температури. Перед виконанням вимірювань прилади потрібно протирати спиртом чи теплою водою з милом. Найбільш безпечне застосування електронних градусників.

    Догляд за дитиною з температурою

    Якщо дитину морозить, але тримається субфебрильна чи фебрильна температура, з медпрепаратами треба почекати. Дозвольте організму побороти захворювання. Для полегшення стану:

    • Створіть у кімнаті оптимальну температуру 18-22 градуси, провітріть для припливу свіжого прохолодного повітря.
    • Зробіть смачне питво – не холодна і не гаряче. Поїти слід постійно. Кількість рідини, потрібний дитині при підйомі температури, становить приблизно 100 мл на кілограм ваги в день.
    • Надягніть на карапуза маєчку, труси і шкарпетки. Решту одягу, включаючи підгузники, потрібно зняти.
    • Не кутайте – прикрийте легкою ковдрою.

    Можна провести обтирання теплою водою без додавання оцту і спиртів – вони можуть викликати подразнення шкіри і навіть отруєння.

    Якщо малюка морозить, обтирання протипоказані. Для початку його треба зігріти: розтерти кінцівки або прикласти грілку, напоїти теплим, накрити ковдрою і тільки після цього приступати до зниження температури.

    Як збити високу температуру

    При підйомі ртутного стовпчика понад 38,5 градусів необхідно збивати жар. Для цього використовують дитячі препарати у вигляді сиропів, таблеток або ректальних супозиторіїв.

    У немовлят або дітей старшого віку з хворобами серця або головного мозку критичний показник дорівнює 38 градусів. При перевищенні потрібно викликати «швидку». Також термінова медична допомога необхідна, якщо є:

    • яскраво-червоні висипання, які не зникають при натисканні, швидко утворюються синці;
    • істерика і збудження або, навпаки, сонливість, апатія;
    • труднощі з диханням, його уповільнення або прискорення;
    • різкий головний біль і багаторазова блювота, судоми.

    Також терміново викликають лікаря, якщо дитина зневоднений: у нього сухі губи і язик, запали джерельце і очі, він не мочиться.

    Гарячковий стан не завжди проявляється як симптом захворювання. Це відповідна реакція організму на дію негативних факторів ззовні. І організму дитини потрібен час на боротьбу з ними. Якщо відразу поїти його жарознижувальну, є ризик, що віруси і бактерії переможуть, і дитина дійсно захворіє.

    Також цікаво почитати: низька температура тіла у дитини