Причини появи і лікування комедонов на обличчі

558

Зміст:

  • Причини розвитку
  • Види комедонов
  • Симптоми хвороби
  • Діагностичні заходи
  • Підходи до лікування
  • Профілактика захворювання
  • Комедони на обличчі — це кістозні утворення на шкірі, що виникають в результаті закупорки вивідних проток сальних залоз. Вони можуть мати білий або чорний колір, в залежності від будови.Діагностикою та терапією займається лікар, найчастіше дерматолог. Крім гігієнічного догляду за шкірою, рекомендується проводити косметологічні процедури, що очищають шкірний покрив від слущенних клітин.

    Причини розвитку

    Комедони на обличчі: причини появи та усунення

    Основна причина розвитку патології — закупорка устя волосяного фолікула шкірним салом і слущенными клітинами епідермісу. Відокремлюване з високим вмістом жиру перетворюється в густу масу, що може слугувати місцем розмноження бактерій. До причин закупорки устя волосяних фолікул відносять:

    • відсутність або неправильний догляд за шкірою на обличчі. Використання косметичних засобів, що містять велику кількість жирів, приводить до збільшення кількості відмерлих клітин на шкірі бактерій і твердого шкірного сала;
    • генетичні особливості, так як при наявності комедонів у батьків ризик їх виникнення у дитини перевищує 90%;
    • ендокринні захворювання, що супроводжуються порушенням гормонального балансу. Це зумовлює підвищення частоти комедонів у підлітків та у жінок з клімаксом;
    • дієта з високим вмістом жирів і простих вуглеводів;
    • хронічний стрес, підвищує кількість шкірного сала.

    Вказані чинники часто зустрічаються в одного пацієнта. При цьому вірогідність розвитку хвороби підвищується в тих випадках, коли людина живе у вологому кліматі.

    Види комедонов

    Лікарі виділяють кілька типів комедонов, залежно від особливостей їх будови. Відкриті або чорні комедони характеризується скупченням в області волосяних фолікулів слущенних клітин і пилу, що призводить до закупорки їх гирла.

    Зовні така освіта має вигляд чорної точки. Колір пов’язаний з окисленням жирів під дією кисню. Білі комедони відрізняються найкращою відповіддю на терапію.

    Вони мають вигляд невеликого вузлика білястого кольору, розташованого підшкірно. Даний тип комедонов характеризується низькою ефективністю лікувальних заходів і частим приєднанням бактеріальної інфекції.

    У тих випадках, коли пробка в усті фолікула відсутня і жировий секрет накопичується в глибині, говорять про закритих комедонах.

    Вони мають вигляд невеликого вузлика білястого кольору, розташованого підшкірно. Даний тип комедонов характеризується низькою ефективністю лікувальних заходів і частим приєднанням бактеріальної інфекції.

    Симптоми хвороби

    Комедони на обличчі мають характерні клінічні прояви. Ранні симптоми — поява розширених пор і огрубіння шкірного покриву. Ряд фахівців розцінює жирну шкіру як ознака патології. Жінки, що використовують косметичні засоби, відзначають, що вони погано тримаються з-за високої жирності.

    Якщо людина звертається за медичною допомогою на цьому етапі, то лікування відрізняється високою ефективністю. У відсутності терапії починають формуватися комедони.

    При відкритому характері на поверхні шкіри утворюються невеликі вузлики, мають чорний центр. Підшкірні комедони мають вигляд білястої округлого освіти, розташованого на почервонілою шкірі. Почервоніння і з’являються больові відчуття пов’язані з розвитком запалення і приєднання інфекції.

    Комедон на шкірі — вхідні ворота для бактерій, які можуть викликати гнійне запалення з утворенням абсцесів.

    Говорячи про те, як виглядає висип на шкірі, лікарі відзначають часте виявлення рубцевих дефектів. Вони утворюються через самостійних спроб пацієнта видалити вміст волосяного фолікула.

    Діагностичні заходи

    Лечение комедонов на лице подбирает дерматологЛікування комедонов на обличчі призначає лікар

    Діагностикою комедонов на обличчі займається дерматолог. Фахівець проводить зовнішній огляд хворого, а також дізнається у нього давність появи висипань і наявність супутніх патологій. Крім дослідження стану шкіри, проводять додаткові інструментальні і лабораторні дослідження:

    • клінічний аналіз крові, що дозволяє виявити запальні процеси в організмі;
    • біохімічне дослідження, спрямоване на оцінку функції ендокринних органів. Порушення гормонального статусу — часта причина розвитку комедонов;
    • УЗД органів шлунково-кишкового тракту та інші методи їх оцінки.

    Для уточнення діагнозу хворому показано консультування з ендокринологом і гастроентерологом. У більшості пацієнтів появу комедонов на обличчі є симптомів іншої патології.

    Підходи до лікування

    Пацієнтам важливо розуміти, як позбавитися від комедонов без шкоди для здоров’я. Основне правило — не займатися самолікуванням. Самостійне видалення чорних крапок або вузликів призводить до посилення запальних процесів і може стати причиною утворення рубців.

    При появі перших симптомів патології рекомендується звернутися за медичною допомогою до дерматолога. Фахівець проведе необхідне обстеження і підбере комплексне лікування, що включає лікарські препарати, а також косметологічні процедури.

    Серед медикаментів для терапії закритих і відкритих комедонов використовують розчини антисептиків і антибактеріальні ліки. Антибіотики використовують у вигляді гелю або крему, які наносять на попередньо знежирену шкіру 1-2 рази на день.

    Використовувати лікарські препарати слід після консультації з лікарем. Вони мають протипоказання, які необхідно враховувати до застосування.

    Рекомендований метод для лікування комедонов — салонні процедури, що проводяться косметологом і забезпечують видалення відмерлих клітин епідермісу і жиру з поверхні шкіри. Чистка обличчя має декілька варіацій: механічна, ультразвукова, вакуумна, лазерна, хімічна і вапоризація.

    Лазерна різновид методу рекомендується більшістю дерматологів, так як відрізняється високою ефективністю і безболісністю для пацієнтів. Основний недолік процедури — висока вартість і відсутність обладнання в більшості косметологічних центрів.

    Механічна чистка проводиться найчастіше. Вона заснована на видалення комедонов з допомогою спеціальних косметологічних лопаток. Спеціаліст попередньо распаривает шкіру, забезпечуючи розширення проб, після чого усуває закриті або відкриті вузлики. При неправильній техніці процедури можливе інфікування шкіри.

    Закрытые и открытые комедоны лечит врачЗакриті і відкриті комедони не можна самостійно видаляти

    Ультразвукова та вакуумна чистка забезпечують видалення верхнього омертвевшего шару клітин шкіри. В залежності від процедури використовують або ультразвук, або прилади, що створюють негативний тиск. При вакуумній або ультразвукової чищення можливі неприємні відчуття, а ефективність методу поступається лікування лазером.

    У відсутність зазначених методів може використовуватися хімічний пілінг. Для його проведення на шкіру наносять фруктові кислоти, що розчиняють жир в гирлах волосяних фолікулів і усувають комедони.

    Крім лазерного впливу, до сучасних методів чищення особи відносять вапоризацію. Це процедура, в основі якої лежить вплив на шкіру струменя води. Вона виходить під тиском спеціального приладу, видаляючи мертві клітини і скупчення жиру. Крім цього, поліпшується кровопостачання шкірного покриву, що позитивно впливає на прогноз.

    Профілактика захворювання

    Попередити утворення комедонів на обличчі можливо з допомогою простих рекомендацій:

    • регулярно використовувати засоби, що очищають шкіру обличчя. Вони випускаються у вигляді лосьйонів або тоніків. Раз на тиждень рекомендується застосовувати скраби для видалення відмерлих клітин епідермісу;
    • перед сном видаляти косметику;
    • при прийомі лікарських препаратів для лікування хронічних захворювань проконсультуватися з лікарем з приводу їх впливу на жирність шкіри;
    • обмежити вживання кондитерських і хлібобулочних виробів, а також жирних і смажених продуктів;
    • відмовитися від шкідливих звичок;
    • своєчасно лікувати захворювання органів шлунково-кишкового тракту і ендокринної системи.

    При появі невеликих вузликів на шкірі або поодиноких точок слід відразу звернутися за медичною допомогою. Ранній початок терапії дозволяє підвищити її ефективність і попередити розвиток ускладнень.

    Після усунення комедонов хворому необхідно використовувати косметичні засоби для догляду за шкірою, що дозволяють попередити рецидиви захворювання.

    Прогноз при комедонах на обличчі сприятливий.

    Комплексний підхід до терапії з застосуванням салонних процедур по очищенню шкіри дозволяє позбутися від вузликів без рубцевих змін.

    Самолікування при патології неприпустимо, так як призводить до інфікування вузликів і гнійних ускладнень.

    Також цікаво почитати: як прибрати чорні крапки на обличчі