Причини та перша допомога при фебрильних судомах у дітей

1784

Зміст:

  • Причини появи судом у малюків
  • Як проявляються фебрильні судоми у дітей
  • Перша допомога при приступі
  • Лікування фебрильних судом
  • Наслідки дитячих фебрильних судом
  • На тлі підвищеної температури у дитини може значно погіршитися самопочуття. Один з можливих супутників хвороби — фебрильні судоми. Дитина починає трястися, неприродно вигинатися, часто втрачає свідомість. Такий стан може говорити про розвиток серйозного захворювання і вимагає кваліфікованої медичної допомоги.

    Причини появи судом у малюків

    У зоні ризику розвитку фебрильних судом — діти до 6 років. Найчастіше вони виникають у малюків від шести місяців до 1,5 років за незрілої нервової системи. Мимовільне скорочення м’язів може бути реакцією на підвищення температури тіла.

    Зміцнення імунітету знижує ризик появи фебрильних судом у дітей

    Схильні до появи судом діти з такими станами:

    • температурою від 38 градусів і вище;
    • порушення роботи центральної нервової системи;
    • недостатньою масою тіла;
    • спадковою схильністю.

    Судомний синдром розвивається і при різних захворюваннях. Скорочення м’язів буває при вірусної або бактеріальної інфекції, на тлі зневоднення організму. Прорізування молочних зубів також може призвести до фебрильних судом у дітей. З недугою можуть зіткнутися малюки, у яких є захворювання ендокринної системи. У рідкісних випадках причиною судом є профілактична імунізація. Реакція може виникнути на вакцини, які викликають підвищення температури тіла. До них відносяться щеплення АКДС і КПК.

    Як проявляються фебрильні судоми у дітей

    Під час судом відбувається часте мимовільне скорочення м’язів. Це пов’язано з тим, що у малюків ще не повністю сформувалася нервова система. Висока температура впливає на мозок дитини, що викликає появу патологічних імпульсів, в результаті чого і виникають судоми.

    Як тільки у дитини піднялася температура до високої позначки, необхідно цілодобово за ним спостерігати. Фебрильні судоми у дітей з’являються не відразу. Найчастіше вони виникають тільки на наступну добу після підвищення температури до 38 градусів і вище. Скорочення м’язів можуть бути різної тривалості, судома триває від декількох секунд до 15 хвилин. При цьому відзначаються такі особливості:

    • скорочення м’язів відбувається у всьому тілі;
    • судома може починатися з нижніх кінцівок;
    • спина вигинається, а голова дитини закидається;
    • шкіра стає блідою;
    • синіє носогубний трикутник.

    Фебрильні судоми супроводжуються втратою свідомості, що може налякати непідготовлених батьків. Іноді виникає зупинка дихання на кілька секунд. Зазвичай після нападу дитини починає хилити в сон. Він може бути дуже млявим протягом кількох годин.

    Фебрильні судоми носять разовий характер, але бувають і атипові випадки, коли клінічна картина відрізняється. У такій ситуації у малюка спазми при температурі можуть зберігатися більше 15 хвилин. Іноді м’язи скорочуються нерівномірно. Наприклад, будуть трястися тільки верхні або тільки нижні кінцівки. При атипових судомах синдром може повторюватися кілька разів.

    Перша допомога при приступі

    Судоми небезпечні для життя, так як можуть викликати асфіксію, а також травмування дитини. Щоб цього уникнути, необхідно дотримуватися чіткого алгоритму дій. Що робити під час нападу:

  • Якщо у дитини почалися судоми, потрібно негайно викликати машину швидкої допомоги.
  • Обов’язково записати час, коли почався напад, щоб надати інформацію лікарям. Слід запам’ятати всі особливості, пов’язані з симптомом. Наприклад, з якою інтенсивністю відбувалися скорочення м’язів.
  • Малюка необхідно покласти на бік на тверду поверхню. Слід злегка притримувати дитини за тулуб, але ні в якому разі не намагатися його знерухомити. Якщо повністю обмежити рух, це може стати причиною удару або розтягування.
  • Слід убезпечити простір, де лежить дитина і прибрати предмети, якими він може випадково травмуватися.
  • Добре провітрити приміщення. Також варто простежити, щоб одяг на дитині не ускладнювала йому дихання.
  • Перебувати поруч з дитиною до приїзду швидкої допомоги. Навіть якщо напад закінчився, не виключено, що це можуть бути повторювані судоми.
  • Контролювати дихання. Дитина під час судом може перестати дихати на кілька секунд. Цей стан може швидко пройти, але якщо дихання самостійно не відновилося, слід проводити екстрену реанімацію.
  • Під час м’язових спазмів не варто нічого вкладати дитині в рот. Уникнути западання язика допоможе правильне положення дитини на боці. Будь-які інші дії можуть лише травмувати ротову порожнину і зуби. Не слід намагатися напоїти малюка або дати йому жарознижуючі ліки. Такі дії небезпечні тим, що можуть спровокувати зупинку дихання. Збити температуру при таких симптомах можна тільки за допомогою свічок з парацетамолом.

    фебрильные судороги у детейНепідготовленій людині не можна робити ін’єкції під час фебрильних судом у дітей

    Лікування фебрильних судом

    Лікувати судомний синдром слід тільки під наглядом лікарів. Необхідно обов’язково звернутися в лікарню, адже тільки лікар зможе виключити епілепсію та інші захворювання зі схожою симптоматикою. Рекомендують спостерігати малюка в умовах стаціонару уникнути повторного нападу мінімум добу.

    Для лікування і зняття спазму м’язів застосовуються протисудомні препарати. До них відносяться ліки з групи бензодіазепінів. Але основа терапії — це усунення гіпертермії. Щоб знизити надмірно високу температуру тіла, використовують жарознижуючі засоби. До них відносяться ліки на основі парацетамолу, ібупрофену, в екстрених випадках — анальгіну. Також можуть застосовуватися крапельниці з глюкозою, які вводять внутрішньовенно. Простим і дієвим способом для зниження температури є обтирання прохолодною водою.

    Якщо з’явилися судоми на тлі вірусної або бактеріальної інфекції, буде призначена відповідна терапія з урахуванням типу захворювання.

    Важливим етапом є оцінка стану нервової системи дитини. Необхідно здати аналізи крові і сечі. Також проводиться люмбальна пункція. Це дослідження представляє собою паркан спинномозкової рідини і є одним з точних методів діагностики. Малюкам, у яких не закрився джерельце, проведуть УЗД головного мозку. Дітям постарше роблять комп’ютерну томограму. Після виписки дитини з лікарні необхідно поставити його на облік в поліклініку до дитячого невролога. Це необхідно зробити навіть в тому випадку, якщо був тільки один судомний епізод.

    Наслідки дитячих фебрильних судом

    Сам по собі не небезпечний напад. Якщо він тривав кілька хвилин і медична допомога була надана вчасно, ніяких неприємних наслідків бути не повинно. До шести років судоми повинні повністю припинитися. Багато батьків бояться, що конвульсії можуть бути передвісником епілептичного припадку. Але такий зв’язок простежується лише у дітей з відповідною схильністю.

    Не варто забувати, що судомний напад може виявитися симптомом інших станів. Скорочення м’язів нерідко супроводжує важкі захворювання. Наприклад, припадок може виявитися симптомом пневмонії, пухлини головного мозку, нейроинфекций, а також порушень метаболізму.

    Якщо за результатами обстеження нервової системи і результатів аналізів лікарі не знайшли ніяких відхилень, переживати щодо наслідків недуги не варто.

    Фебрильні судоми у дітей — це стан, який неможливо передбачити і повністю контролювати. Вони виглядають лякаюче, але не так небезпечні, як може здатися. Найголовніше, що повинен зробити кожен батько — це максимально убезпечити дитину від ушкоджень і звернутися до медичних фахівців. Єдиним способом переконатися, що судоми не є ознакою більш серйозних хвороб, є повне обстеження дитини.

    Читайте далі: розширені балії нирок у дитини