Причини і лікування гнійного нариву на пальці у дитини

2393

Зміст:

  • Чому з’являється нарив на пальцях рук?
  • Як лікувати гнійний нарив у дітей?
  • Що робити в домашніх умовах?
  • Нарив на пальці називається панарицием, а якщо він знаходиться біля нігтя – паронихием. Патологія з’являється через мікротравм на поверхні шкіри, частіше спостерігається на руках. Якщо імунна система ослаблена, хвороботворні мікроорганізми швидко розмножуються, і хвороба прогресує. Нарив на пальці у дитини – часте явище, яке вимагає проведення адекватної терапії.

    Чому з’являється нарив на пальцях рук?

    У дітей ослаблений імунітет, тому після занесення до ранку інфекції, може початися виражений гнійний процес. Важливо знати, чому з’являються нариви на пальчиках рук у малюків і як їх уникнути.

    Нарив на пальці у дитини при відсутності лікування може призвести до ураження нігтя

    Виділяють специфічні причини, за якими у малюків з’являються нариви на пальцях:

    • Звичка гризти нігті. Під час цього дитина пошкоджує шкіру, тому в ранку може потрапити інфекція. Потрібно відучувати малюка від цієї негативної звички.
    • Задирки. Дитяча шкіра дуже ніжна, тому легко пошкоджується.
    • Неправильне підстригання нігтів. Проводити процедуру потрібно акуратно, щоб не травмувати шкірні покриви. З такої причини нарив може виникнути не тільки на руці, але і на пальці ноги.

    Якщо виявити таку проблему у дитини, рекомендується проконсультуватися з лікарем. Самолікування може бути небезпечним і призвести до серйозних ускладнень – зараження крові, некроз тканин та інші.

    Як лікувати гнійний нарив у дітей?

    Для лікування нариву на пальці можна використовувати витягають мазі з антисептиком чи антибіотиком. На ватний диск наносять трохи засобу, потім прикладають до ураженого місця і перев’язують бинтом. Проводити процедуру краще на ніч, а вранці пов’язку необхідно змінити. Такі мазі проникають глибоко під шкіру, де знищують патогенні мікроорганізми і зменшують запальний процес. За рахунок цього знижується набряк і больові відчуття проходять.

    Якщо в ранку проникла грибкова мікрофлора, призначаються протигрибкові препарати. Під час антимікотичної терапії можуть використовуватися кошти загального або місцевого дії.

    Також для лікування нариву на пальці можна застосовувати антисептичні розчини. Вони знищують патогенну мікрофлору. Таким розчином необхідно змащувати уражене місце щогодини.

    Що робити в домашніх умовах?

    Якщо нарив невеликий, лікувати його можна самостійно. Для цього можна скористатися одним з наступних методів:

    • Шматочок цибулі запекти на сковороді без масла або в духовці. Остудити і прикласти до хворого місця, обв’язати бинтом. Залишити на всю ніч. Такий засіб добре витягує гній з рани.
    • Виконувати аплікації блакитної глини. Засіб нанести на пов’язку і прикласти до рани, залишити на 4-5 годин. Блакитна глина має знезаражувальними властивостями і витягує гній з ранки.
    • Прикласти до хворого місця холодний компрес. Для цього лід помістити в поліетиленовий пакет, загорнути в тканину і прикласти до пальця. Холод уповільнює обмін речовин і зупиняє розвиток запального процесу. Такий компрес допоможе зменшити набряк.

    Нарив на пальці – поширена проблема. Треба проводити лікування, а не залишати проблему без уваги. А якщо запальний процес буде вираженим, потрібно буде звернутися до лікаря.

    Також цікаво почитати: ячмінь у дитини на оці