Причини і лікування нориці на яснах у дитини

982

Зміст:

  • Причини утворення нориці на яснах у дитини
  • Симптоми нориці на яснах у дитини
  • Чим небезпечний свищ на десні у дитини
  • Лікування нориці на яснах у дитини
  • Народні засоби для полоскання рота
  • Свищ на десні у дитини – ускладнення карієсу, пульпіту та інших стоматологічних патологій, лікування яких не проводилося, або запізно. Новоутворення супроводжується формуванням шишки біля зуба, хворобливістю, неприємним запахом з рота і погіршенням загального стану. Терапія проводиться в умовах стоматологічної клініки.

    Причини утворення нориці на яснах у дитини

    Свищ – це канал, який утворюється внаслідок розвитку запальних процесів біля кореня зуба і скупчення значної кількості гною. Ексудат, не маючи виходу, прокладає шлях назовні, що призводить до формування ходу і гнійника на десні. Таким чином, свищ на десні у дитини сприяє відходженню гнійного вмісту в зовнішнє середовище і знижує ризик поширення інфекційного процесу на окістя.

    Свищ на десні у дитини формується в результаті пульпіту, періодонтиту, гаймориту

    Основні причини освіти свищевого каналу:

    • пульпіт (інфекційно-запальне ураження пульпи);
    • періодонтит (запальний процес кореневої системи зуба);
    • кістозне новоутворення на корені зуба (пляшечку з серозним або гнійним вмістом);
    • одонтогенний гайморит (запалення придаткових пазух носа)
    • ретинированный зуб або зуб, який не може прорізатися в результаті неправильного його положення, провокує утворення порожнини, де накопичуються залишки їжі і проникають інфекційні агенти;
    • остеомієліт (гнійно-некротичний процес з ураженням щелепної кістки).

    Як правило, всі перераховані патології є результатом невилікуваного карієсу, що призводить до поширення гнійних процесів на кореневу систему і вглиб зуба.

    Симптоми нориці на яснах у дитини

    Тривалий час свищ може залишатися непоміченим, так як не викликає значного дискомфорту у дитини. По мірі прогресування запальних процесів дитина може скаржитися на біль у яснах, яка посилюється при прийомі твердої, гарячої або холодної їжі. Виражений больовий синдром може також виникати під час чищення зубів.

    До болю приєднується:

    • локальна набряклість, почервоніння ясен і підвищення її температури;
    • поганий запах з рота;
    • неприємний присмак у роті;
    • погіршення загального стану з підвищенням температури тіла;
    • погіршення апетиту;
    • патологічна рухливість зубів.

    Крім цього, на десні у дитини утворюється шишка білого або жовтого відтінку, заповнена рідиною. Закінчення її вмісту говорить про те, що відкрився свищ, а катаральні процеси продовжують свій розвиток.

    свищ на десне у ребенкаСвищ на десні у дитини супроводжується погіршенням загального самопочуття

    Чим небезпечний свищ на десні у дитини

    Розростання свища може призвести до ураження сусідніх тканин і стати причиною переходу катаральних процесів на область придаткових пазух носа, інші зуби або прориву щоки. Найбільша небезпека свищевого каналу і його вмісту полягає в ураженні окістя і розвитку запальних процесів кісток і кісткового мозку.

    Лікування нориці на яснах у дитини

    лечениеЛікування проводиться в стоматологічному кабінеті шляхом очищення каналу і введення антисептичних та протимікробних засобів

    Діагностувати свищ стоматолог може в ході огляду порожнини рота маленького пацієнта. Для отримання детальної клінічної картини, визначення стану зуба і ступеня його поразки призначається рентгенодіагностика. На підставі отриманих відомостей підбирається необхідне медикаментозне та хірургічне лікування.

    Після огляду ротової порожнини стоматолог, як правило, проводить очищення свищевого каналу від гнійного ексудату і каріозних відкладень при необхідності. Після цього порожнину обробляється антисептичними розчинами, вводяться антибактеріальні засоби для купірування запального процесу. По закінченні маніпуляцій встановлюється тимчасова пломба.

    У дитячому віці антибактеріальні препарати системної дії призначаються украй рідко через наявність безлічі протипоказань та побічних реакцій.

    В амбулаторних умовах батьки щодня проводять санацію порожнини рота. Чим полоскати ротову порожнину розповість лікар. Зазвичай стоматологи рекомендують антисептичні розчини з хлоргексидином, мірамістином, нітрофуралом, гексэтидином і повідон-йодом у складі.

    Для зниження вираженості запальних процесів, знищення патогенної флори і купірування больового синдрому після зрошення ротової порожнини антисептичними розчинами призначаються гелі та мазі з холіном, цетилпиридином і лідокаїном.

    Дітям віком до 3 років перед полосканням рота лікарі рекомендують розводити антисептичні розчини з кип’яченою водою в рівних пропорціях.

    Якщо фістула вразила молочний зуб, канал дуже глибокий або інфекційні процеси поширилися вглиб десни, лікар проводить його видалення і чистку ходів, після чого закладає антибактеріальні та антисептичні засоби і встановлює тимчасову пломбу.

    Народні засоби для полоскання рота

    Для зрошення ротової порожнини дітям молодше 2 років, антисептичні розчини призначаються з особливою обережністю, тому часто замінюються на ліки народної медицини, які мають протимікробну дію і при проковтуванні не спровокують інтоксикацію.

    Найбільш ефективним є відвар ромашки і календули, для приготування якого потрібно по 1 ст. л. сухого листя рослин залити склянкою окропу і настояти протягом 2 годин.

    Вираженими антисептичними властивостями володіє кора дуба.

    Її відваром можна полоскати зуби кожні 2 години.

    Для приготування досить залити 15 г подрібненої сировини склянкою окропу, довести до кипіння і томити на повільному вогні протягом 20 хвилин. Після чого додати 100-150 мл кип’яченої води і остудити.

    Свищ на десні у дитини – ускладнення інфекційного процесу. Супроводжується утворенням каналу, заповненого гнійним вмістом. Викликає біль, труднощі в прийомі їжі і погіршення загального стану. Терапія включає прочищення каналу і обробку антисептиками. При відсутності лікування запальний процес може вражати щелепну кістку.

    Читайте далі: пульпіти у дітей