Порада від Людмили Петрановской: не прощайте батьків – спробуйте їх зрозуміти

1216

Як часто дорослі люди згадують своє дитинство і думають: «Як же так? Чому так було?». Нерозуміння виникає з приводу заборон або, що рідше, терпимості батьків до всього, що робило чадо. Є і така причина, яка виростає в образу на маму – вимога бути хорошою дівчинкою.

Читайте також:Порада дня: не треба заслуговувати любов – ви і так її гідні

Цей вислів добре знає більшість нинішніх молодих матусь. «Хороша дівчинка повинна….», і за цим слідує те, про що вважає за потрібне розповісти мати. Ось тому багато хто з тих, хто ріс з ярликом «хорошої дівчинки», намагалися догодити своїм мамам.

І що з цього вийшло? Автори одного з блогів перераховують:

Хороша дівчинка:

  • Не вміє говорити «ні».
  • Йде на все, щоб догодити мамі.
  • Відмовляється від своїх інтересів.
  • Підлаштовується.
  • Дозволяє втручатися у своє життя.
  • Не має права на справжні, власні почуття…
  • Звичайно ж, ні про яких межах тут і мови немає. Як і комфорту в стосунках.

Звідси і наступна проблема – дорослої доньки у відносинах з мамою дуже некомфортно.

Ссора с мамой

Чи є рішення? Адже жити з образою, значить, наповнювати кожен день похмурими фарбами.

Психолог Юлія Кравченко попереджає:

На що впливають стосунки з мамою, а точніше внутрішнє ставлення до неї? На відносини зі своєю дочкою. Якщо жінка, будучи вже дорослою, не відпустила свої дитячі образи, її власна донька буде її безмірно дратувати, нагадуючи себе в дитинстві. І всі ті почуття, які до неї відчувала її мама, будуть випробувані нею тепер по відношенню до доньки. Ось такий зв’язок!.

Людмила Петрановская© Instagram @l.petranovskaya

І як бути? Рішення пропонує відомий психолог Людмила Петрановська.

Сьогодні популярна ідея «прости і відпусти». Прости батьків за те, що вони якось не так з тобою обходилися в дитинстві, і тобі одразу полегшає… Ця ідея не дає ніякого звільнення, – впевнена експерт. – Що можна і потрібно зробити – це посумувати з приводу того дитини (вас в дитинстві), пожаліти його і поспівчувати мамі, тому що співчуття заслуговують всі. І співчуття – набагато більш здорове начало, ніж зарозуміле прощення. Спробувати не пробачити, але зрозуміти: мама була в ситуації, про яку ми нічого не знаємо, і, напевно, вона робила тільки те, що могла. А ми могли зробити помилкові висновки: «Зі мною завжди все не слава богу», «Мене нема за що любити» або «Мене можна любити лише тоді, коли я корисний іншим людям». Такі рішення, які приймаються в дитинстві, потім можуть непомітно впливати на все життя людини, і сенс в тому, щоб зрозуміти: це була неправда.

А які у вас стосунки з мамою?

Читайте також:

  • Порада дня: не забувайте вибачатися перед дитиною
  • Порада від Людмили Петрановской: як зберегти емоційний зв’язок з дитиною
  • Людмила Петрановська розповіла, що найголовніше у вихованні дітей
Всі фото: © Depositphotos