Прищі на лобкової частини у жінок: причини, що робити, лікування

3317

Зміст:

  • Причини появи і симптоми червоних, білих, гнійних та інших прищів на лобку
  • Лікування прищів на лобкової частини у жінок
  • Терапія в домашніх умовах
  • Поява прищів завжди неприємно для жінок будь-якого віку. Вони можуть виникати і на лобку, доставляючи чимало неприємних відчуттів і переживань. Причин їхнього виникнення трохи, і в кожному випадку принцип терапії може відрізнятися.Прищі на лобкової частини у жінок – нерідке явище. Вони можуть бути різного кольору. Що робити при їх появі – повинна знати кожна представниця прекрасної статі. Будь висипання в інтимній зоні, особливо гнійного або незнайомого характеру – привід для занепокоєння і проведення лікування у фахівця.Прищі на лобкової частини у жінок виникають із-за різних причин.

    Причини появи і симптоми червоних, білих, гнійних та інших прищів на лобку

    Умовно причини появи прищів на лобкової зони можна розділити на небезпечні і безпечні.

    Нешкідливі прищі з’являються з наступних причин:

    • Гормональні коливання або період статевого дозрівання. Зазвичай через гормонального дисбалансу з’являються білі елементи висипу. Вони виникають із-за надмірного шкірного сала, є кістами сальних залоз і схожі на акне. Можуть збільшуватися і приносити відчутний дискомфорт. При видавлюванні часто інфікуються.
    • Недотримання правил гігієни або носіння незручного одягу. Висип у вигляді акне або містить гній.
    • Після гоління. З-за неправильної обробки шкіри та надходження інфекції шкірні покриви виникають червоні висипання. Згодом вони можуть нагноюватися і поширюватися на інші ділянки паху або лобка.
    • Після епіляції. В зоні лобка виникають хворобливі з-за вростання волосся всередину прищі. Вони схожі на підшкірний інфільтрат, з часом нагноюються. Волосся можуть вростати і при неправильному гоління.
    • Алергія на косметичні та інші засоби. Алергічна реакція може виявлятися на різний ділянках шкіри, в тому числі і на лобку. Вона виглядає як червона або рожева множинна висип. Іноді вона провокується агресивними косметичними засобами і зникає після їх відміни. В інших випадках алергія повинна лікуватися комплексно.

    Шкіра на лобку – легка здобич для інфекції. Будь-які недотримання правил особистої гігієни можуть призводити до появи висипань. Вони згодом червоніють і нагноюються.

    гнойныйГнійний прищ з-за врослого волосся на лобкової частини необхідно лікувати спеціальними мазями або хірургічно.

    При ослабленому імунітеті в цій зоні можуть виникати фурункули, які часто називають «фурункулами». Зазвичай ці червоні болючі елементи виникають на тлі цукрового діабету, інфекційних процесів або після переохолодження. Фурункул виглядають як дуже великий і болючий, часом величезний прищ. Біль може мати пульсуючий характер. Такий підшкірний інфільтрат потребує особливого медикаментозному впливі. Іноді, якщо прищ розташований занадто глибоко, необхідно його хірургічне дренування і видалення.

    Небезпечні прищі на лобкової частини у жінок зазвичай провокуються статевими інфекціями або інфікуванням через заражене білизну та предмети:

    • Вірус папіломи людини. Висипання виглядають як множинні скупчилися острівцями ущільнення тілесного або коричневого кольору, їх розмір в діаметрі становить від 1 до 2 см. При запаленні можуть червоніти і свербіти.
    • Поксвирус. Ці висипання називають «контагіозний молюск». Вони виглядають як тверді на дотик рожеві підшкірні і злегка підносяться над шкірою конуси-папули. В них знаходиться казеозне вміст. Можуть зникати самі.
    • Вірус герпесу. Генітальний герпес проявляється наповненими водянистим жовтуватим вмістом бульбашками. Навколо вогнища з’являється почервоніння, відчувається інтенсивний свербіж і печіння. З-за того, що елементи висипу сильно сверблять, на шкірі можуть виникати расчеси і нагноєння.
    • Лобкові воші. В області укусів виникають папули і почервоніння. Висипання сверблять, часто вдруге інфікуються і нагноюються.
    • Бліда трепонема. При інфікуванні збудником сифілісу на лобку, з’являється твердий шанкр у вигляді великого щільного і блискучого по краях прища, який не болить і не доставляє інших дискомфортних відчуттів. З часом він зникає і залишає на шкірі рубець.

    І небезпечні і безпечні висипання в зоні лобка завжди потребують лікування.

    У першому випадку відкладати візит до лікаря не можна навіть на один день!

    Якщо не вжити заходів по боротьбі з з’являються за безневинними причин прищами, то згодом вони можуть ускладнюватися. У підсумку на терапію знадобитися багато часу і коштів.

    Лікування прищів на лобкової частини у жінок

    Універсального методу лікування прищів в зоні лобка немає, так як вони провокуються різними причинами. При виникненні висипів необхідно звернутися до дерматолога або гінеколога.

    прыщи на лобковой части у женщинПід нижньою білизною прищі сверблять сильніше, так як білизна створює додаткове тертя.

    Після огляду зони висипань і проведення ряду лабораторних досліджень лікар зможе поставити діагноз і призначити відповідне лікування.

    Для терапії можуть застосовуватися різні препарати:

    • антибіотики;
    • противірусні;
    • протигрибкові;
    • ранозагоювальні.

    Ці кошти можуть призначатися у вигляді мазей, і у вигляді таблеток або ін’єкцій. Вибір препарату, його дозування і тривалість прийому визначається тільки лікарем.

    Під час лікування жінка повинна дотримуватися правила інтимної гігієни. При необхідності лікар може порекомендувати поміняти засоби для догляду за зоною паху на інші.

    Після основного курсу терапії хворий можуть рекомендуватися препарати для підвищення імунітету і вітамінні комплекси.

    При виявленні сифілісу жінці порекомендують консультацію у венеролога. В подальшому їй необхідно пройти курс комплексної терапії. Відміна прийому препаратів в цьому випадку може проводитися тільки після контрольних аналізів, які підтверджують знищення небезпечної інфекції.

    причиныПричини появи прищів на лобку і в паху визначають тактику лікування.

    У деяких випадках лікування повинне проводитися тільки хірургічним шляхом. Наприклад, видалення кондилом або контагіозного молюска може досягатися тільки за допомогою інвазивних методів. Іноді шляхом розтину гнійника доводиться видаляти великий і глибокий фурункул. Його можуть навіть дренувати на час відтоку гною. У ряді випадків инвазивно видаляється гнійний врослий волосся, який не піддається консервативної терапії.

    Терапія в домашніх умовах

    Якщо через гоління, тертя білизни або інших агресивних факторів в паху і на лобку з’явилися червоні плями, то можна спробувати зменшити їх прояви за допомогою таких засобів і методів:

    • Змащувати кожну папули розчином йоду або іншого антисептика до повного зникнення прища. Не можна допускати попадання розчину на вульву, так як може виникнути опік.
    • Перед сном нанесіть на висип мазь з антибіотиком або з антисептичним ефектом. Прикрити марлею і надягти щільно облягають тіло плавки. Вранці марлю прибрати. Повторювати процедуру до припинення запального процесу.

    Під час такого самолікування слід ретельно дотримувати правил інтимної гігієни і частіше міняти білизну. Труси після сушіння слід прасувати.

    При наявності висипань в області паху і лобка не можна виконувати епіляцію в зоні лобка і бікіні! Ця процедура дозволена тільки при здоровій шкірі.

    Якщо незважаючи на домашню терапію воспаленность шкіри не зменшується протягом 2-3 днів, то слід відвідати лікаря.

    Причини появи прищів на лобку безліч. Вони можуть виникати у різному віці, навіть у дівчаток. Для з’ясування першопричини цього симптому слід відвідати лікаря і провести курс призначеного ним лікування. Таким чином можна уникнути небезпечних ускладнень і наслідків деяких інфекцій. Для профілактики прищів необхідно дотримуватися правил гігієни, адекватно проводити процедури епіляції, відмовитися від статевих актів з сумнівними партнерами.

    Читайте також: субсерозная міома матки