Про що говорить вміст детриту в калі у дитини

2337

Зміст:

  • Визначення поняття
  • Причини появи детриту
  • Норма вмісту детриту
  • Лабораторна діагностика
  • Правила підготовки до дослідження
  • Що може вплинути на результат
  • Пов’язані захворювання
  • Методи лікування
  • Детрит в калі у дитини — це один з показників копрологіческого аналізу, по якому судять про травної функції. Зміст його буває різним. Це залежить від віку, стану здоров’я, особливостей харчування, однозначної норми показника немає.

    Визначення поняття

    Копрограма — це аналіз калу, який дає інформацію про стан всієї травної системи. Детрит є важливим показником її. Він являє собою масу з перевареної їжі, частинок крові, епітелію слизової кишечника, мікроорганізмів. Детрит — основна частина калу, утворена в результаті переробки органічних речовин.

    Детрит в калі дитини є нормальним показником і складається з частинок перевареної їжі

    Причини появи детриту

    Каловий детрит утворюється у всіх відділах травного тракту. У шлунку і тонкій кишці відбувається первинна обробка їжі. Білки, жири і вуглеводи розщеплюються під дією ферментів підшлункової залози, печінки. Формується основна частина детриту.

    Потім харчової грудку просувається по товстій кишці. В цей час до каловим масам приєднуються загиблі еритроцити і лейкоцити, слущенний епітелій слизової. У товстій кишці знаходиться велика кількість бактерій, що складають нормальну мікрофлору. Частина з них гине і теж приєднується до детриту.

    Норма вмісту детриту

    Вміст детриту в калі у дитини розрізняється залежно від віку та особливостей харчування. У немовляти його практично не буде, тому що він харчується тільки молоком. Кишечник новонародженого дитини стерильний. Заселення його бактеріями і формування нормальної мікрофлори відбувається до року життя.

    Виявлення калового детриту починається після 6-8 місяців, коли дитина одержує прикормы у вигляді овочевого, фруктового, м’ясного пюре. Спочатку відзначається не дуже велика кількість детритных мас, тому що напіврідка їжа. Поступово зростає рівень, коли дитина починає їсти тверді продукти, його раціон стає все більш різноманітним.

    В копрограми кількість детриту позначається знаком «плюс». Нормальне значення — від одного до п’яти. Якщо детритных мас дуже мало, ставиться позначка +/-. Великий вміст детриту не завжди говорить про наявність захворювання. Його слід розглядати у поєднанні з іншими показниками копрологіческого аналізу.

    Лабораторна діагностика

    Щоб отримати результат копрограми, потрібно здати калові маси. Забір матеріалу виробляється в стерильний контейнер з допомогою спеціальної ложечки. У грудних дітей його збирають з підгузника або пелюшки. У дітей старшого віку — з горщика. Забір калу краще проводити вранці, щоб одразу віддати його в лабораторію.

    З отриманого матеріалу лаборанти готують мазок між предметними скельцями. Потім його вивчають під мікроскопом і визначають зміст необхідних показників. Детрит виглядає як безформна маса, іноді визначаються дрібні зерна.

    нормаНорма вмісту детриту в бланку аналізу позначається плюсами — від одного до п’яти

    Правила підготовки до дослідження

    Щоб результат був максимально точним, до здачі аналізу необхідно підготуватися. Грудним дітям спеціальної підготовки не потрібно. Малюкам, які харчуються більш різноманітно, рекомендується протягом трьох днів обмежити в раціоні кількість деяких речовин. Слід утриматися від вживання чорного хліба, гороху, капусти, кисломолочних продуктів. Якщо дитина приймає будь-які лікарські препарати, слід обговорити з педіатром можливість короткочасної перерви.

    Що може вплинути на результат

    Вплинути на травну функцію і на результат обстеження можуть такі чинники:

    • погрішності в харчуванні;
    • простудне захворювання;
    • недотримання правил забору матеріалу;
    • неправильна транспортування.

    Зміни в показниках копрограми бувають незначними, але вони можуть перешкодити правильній діагностиці стану здоров’я малюка.

    Пов’язані захворювання

    Відхилення від норми вмісту детриту можуть бути наслідком неправильного збору аналізів або ознакою захворювання. На підставі однієї тільки копрограми судити про стан здоров’я дитини не можна, треба враховувати результати інших методів обстеження і дані огляду.

    Захворювання, при яких змінюється кількість детритных мас, зазвичай пов’язані з органами травлення:

  • Виявлення великої кількості детриту в поєднанні з бактеріями і слизом говорить про наявність у дитини кишкової інфекції. Стілець зазвичай рідкий або кашкоподібний. Характерні болі в животі, нудота, блювання і підвищення температури.
  • Мала кількість детриту, рослинна клітковина, неперетравлені м’язові волокна — ознака дисфункції підшлункової залози. Стілець при цьому рясний, блискучий, має неприємний запах.
  • Збільшення кількості детриту за рахунок лейкоцитів і слущенних епітеліальних клітин говорить про запальний процес. Це може бути виразковий коліт, хвороба Крона. В кале присутня прихована кров. Її не видно неозброєним поглядом, еритроцити виявляються тільки під мікроскопом.
  • Недостатня кількість детритных мас, сухий крошкообразный кал спостерігаються при запорах. Вони пов’язані з порушенням перетравлення їжі, неправильним харчуванням, ослабленням перистальтики кишечника.
  • Збільшення детриту в поєднанні з іншими нормальними показниками копрологіческого дослідження не свідчить про патологію. У дітей це часте явище, яке зазвичай пов’язано зі зміною раціону харчування.

    большое количествоВелику кількість детриту спостерігається у дітей, які переходять на новий раціон харчування

    Методи лікування

    При виявленні відхилень у копрограми, якщо зміна кількості детриту свідчить про захворювання, лікар призначає лікування. Проводиться коригування харчування малюка. При недостатній функції підшлункової залози призначають ферментні препарати. Виявлення ознак запалення в кишечнику — показання для призначення антибіотиків, протизапальних засобів, ензимів. Лікування кишкових інфекцій проводять противірусними або антибактеріальними препаратами, що залежить від причини хвороби.

    Детрит — це нормальний показник копрологіческого аналізу. Він дає оцінку травної функції, є основою калових мас. Зміна його змісту слід розглядати як патологічний стан лише при наявності скарг у дитини, відхилень в інших показниках копрограми.

    Також рекомендуємо почитати: облазить шкіра на пальцях рук у дитини