Підвищений або знижений холестерин у дітей: чому підвищується, що робити

958

Зміст:

  • Що таке холестерин
  • Норма холестерину у дітей різного віку
  • Причини і наслідки зниження холестерину
  • Причини підвищення холестеролу
  • Як привести показник в норму
  • Страх перед атеросклерозом зазвичай зачіпає працездатне населення старше 40 років. Дорослі більше схильні до шкідливих звичок, на них позначаються умови праці, і характер харчування часто далекий від правильного. Коли підвищується холестерин у дітей, батькам незрозуміло, з чим це може бути пов’язано і наскільки небезпечно.

    Що таке холестерин

    Він являє собою органічне жиророзчинна з’єднання.

    Холестерин у дітей – важливе для організму речовина

    Холестерин бере участь у ряді процесів:

    • бере участь у виробленні вітаміну D;
    • сприяє синтезу стероїдних гормонів (статевих і гормонів надниркових залоз);
    • дозволяє коригувати проникність клітинних мембран;
    • контролює вироблення жовчних кислот.

    Близько 80% речовини виробляється в організмі, решта надходить разом з їжею. Холестерин переноситься в крові у складі спеціальних комплексів, ліпопротеїдів. Серед них виділяють кілька видів: ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ), низької (ЛПНЩ) і дуже низької щільності (ЛПДНЩ).

    Ліпопротеїди високої щільності добре розчиняються, тому не засмічують судини. Вони сприяють видаленню зайвого холестерину з кровоносного русла.

    Ризик розвитку інфаркту та інсульту підвищують ліпопротеїди низької щільності з-за невисокою ступеня розчинності, тому вони осідають на стінках капілярів і артерій.

    Причина атеросклерозу криється у пошкодженні судин, що організм намагається залатати за допомогою холестерину. Якщо з їжею не надходить необхідна кількість ліпопротеїдів, то він спрямовує сили на виробництво власного речовини, низької щільності. Це негативно позначається на стані судин, оскільки надлишок не виводиться, а накопичується в їх просвіті.

    Норма холестерину у дітей різного віку

    Щоб зрозуміти, коли рівень речовини збільшений, потрібно знати цифри референсного значення (при відсутності відхилень). З роками холестерин у дітей має зростати. У новонародженого значення становить 53-135 мг/л, протягом першого року життя зростає до 70-175. Норма для дитини до 12 років не повинна перевищувати 200 мг/л, а у період від 13 до 17 років – 12-210 мг/л.

    У бланку біохімічного дослідження можна знайти кілька видів ліпопротеїдів. Холестерин загальний – це сукупність різних фракцій речовини без поділу по щільності. Цей параметр дозволяє оцінити ризик атеросклерозу. Якщо показники відхиляються від нормального значення, оцінюють, за рахунок якої фракції це відбувається.

    Вимірювання холестерину не входить в план обов’язкових досліджень у дитини. Контроль зниженого або надлишкового холестерину проводиться при обтяженої спадковості. Якщо у батьків або у другому поколінні спостерігалися випадки раннього інфаркту або інсульту, або за результатами аналізів була гіперхолестеринемія (підвищення значення холестерину), ВООЗ рекомендує проводити контроль рівня речовини у період 8-11 років і в 17-21 рік.

    Причини і наслідки зниження холестерину

    На перший погляд, більш небезпечною ситуацією є підвищення рівня холестеролу як фактора ранніх захворювань судин. Але із-за впливу речовини на синтез гормонів, що мають винятковий вплив на зростаючий організм, потрібно коригувати ситуацію і при його зниженні.

    Вчені встановили наступні причини зниження параметра:

    • захворювання печінки;
    • порушення харчування;
    • спадкова схильність;
    • стреси;
    • отруєння.

    У дітей перших років життя захворювання печінки носять вроджений характер. Порушення харчування – це не тільки занадто раннє включення в раціон «дорослих» продуктів, але і відмова від продуктів з вмістом повноцінних жирів, потрібних зростаючому організму. І звичайно, якщо дитині часто пропонують фастфуд, це порушує природні процеси синтезу корисних речовин.

    Ще одна причина порушень – психологічна. Якщо здається, що до маленької дитини незастосовне поняття «стрес», то це не так. Розставання з батьками, розлучення і лайку в будинку завжди позначаються на здоров’ї дітей. Це і психосоматичні захворювання, і фізіологічні відхилення.

    Якщо не звернути уваги на симптоми інтоксикації та вчасно не почати їх усувати, наслідком буде порушення метаболізму.

    Із-за запалення в травному тракті не відбувається засвоєння поживних речовин. З’являється дефіцит вітамінів, мінеральних речовин на тлі дисбактеріозу.

    Варто здати розгорнутий аналіз крові, якщо у дитини з’явилися такі симптоми, як блідість, стомлюваність, епізоди апатії, що змінюються агресією. Фізіологічно можуть збільшуватися лімфовузли без ознак запалення прилеглих органів.

    холестерин у детей

    Холестерин у дітей може бути підвищений при генетичній схильності

    Наслідками того, що рівень ліпопротеїдів відхиляється в бік від середньостатистичних значень, можуть бути:

    • цукровий діабет;
    • геморагічне порушення мозкового кровообігу;
    • дефіцит вітамінів D, K, A, E;
    • ризик безпліддя.

    Кора надниркових залоз виробляє статеві гормони і кортизолу, гормону стресу. Мозкова речовина надниркових залоз – такі гормони, як адреналін, норадреналін. Знижений параметр холестеролу сприяє порушенню діяльності тих систем, з якими він пов’язаний. Гормональна система дає збій, що призводить не тільки до відставання в розвитку, але і до захворювань.

    Свою роль відіграє і дефіцит вітамінів. Вітамін К бере участь у кровотворенні. Вітаміни A і E – антиоксиданти, протидіють вільним радикалам, які викликають онкологічні захворювання і раннє старіння. Вітамін Д допомагає кальцію засвоюватися, перешкоджає рахіту. Результат нестачі цих речовин – анемія, часті простудні захворювання і підвищений ризик травм.

    Причини підвищення холестеролу

    Фактори підвищення загального холестерину та його фракцій більш зрозумілі. До них відносяться:

    • харчування жирною їжею;
    • спадкова схильність;
    • ожиріння і надмірна вага.

    До появи зайвої ваги призводять не тільки шкідливими продуктами харчування, але і сидячий спосіб життя. Якщо діти проводять весь вільний час з мобільним телефоном або за комп’ютером, то навіть при невисокій калорійності раціону складно спалити надійшли калорії. Факторами зміни картини крові у дітей також є пасивне паління та цукровий діабет.

    Обстеження на предмет підвищеного холестерину потрібно пройти, якщо у близьких родичів були артеріальна гіпертензія, інфаркт або інсульт в ранньому віці. Визначити, що у дитини можуть бути відхилення вмісту холестерину в крові, можна за надмірної ваги. Варто звернути увагу і на характер харчування. Якщо основа раціону – напівфабрикати, смажені продукти, то через кілька років варто чекати порушень.

    Як привести показник в норму

    Незалежно від того, збільшено або зменшено холестерин, потрібно знайти причину цього. У першу чергу потрібно усунути її. Лікування гиполипидемии може полягати у:

    • боротьбі з інфекцією, що вражає печінку;
    • корекції харчування;
    • усунення ознак стресу.

    Для боротьби із запаленням печінки призначають противірусну або антибактеріальну терапію. Потім доктор застосовує гепатопротектори, щоб захистити орган в період реабілітації. Це тривалий процес, який вимагає дотримання всіх рекомендацій лікаря. Тим не менш печінка володіє потужною здатністю до відновлення, якщо створити для цього відповідні умови.

    Якщо причина зниження холестерину в неправильному харчуванні, то дієтолог розробляє меню і вчить складати раціон так, щоб він містив оптимальна кількість поживних речовин. Для опрацювання стресу може знадобитися як медикаментозне втручання, так і курс консультацій психолога.

    повышенный

    Підвищений холестерин може бути наслідком пасивного куріння дитини

    Як і у випадку зниження рівня холестерину, при відхиленні в зворотну сторону потрібно встановити фактори, які цьому сприяють. Якщо у дитини генетична схильність до атеросклерозу, то необхідно докласти максимальні зусилля, щоб він не зіткнувся з відповідними захворюваннями. На практиці це відмова від швидких вуглеводів, жирної їжі, газованих напоїв, куріння, включення щоденних фізичних навантажень.

    Перший етап – зниження ваги, корекція харчування. Важливо не тільки знизити вага, але і добитися вироблення правильних харчових звичок. Потрібно включати в раціон більше свіжих овочів і фруктів, краще сезонних і місцевого виробництва. Паралельно потрібно відмовлятися від їжі, приготовленої на сковороді, замінювати її запеченими або відварними варіантами. Найчастіше це вимагає корекції звичок всієї родини.

    Оскільки точно встановити роль пасивного куріння в конкретному випадку складно, то ще один крок до здоров’я дитини – відмова батьків від нікотину будинку і поруч з дітьми. Щоб допомогти знайти оптимальний вагу, стимулювати дітей грати в рухливі ігри, разом з ними займатися активними видами спорту. Ендорфіни, які виробляються при цьому, допомагають впоратися з наслідками фізичного і психоемоційного перевантаження.

    Читайте в наступній статті: дихальна гімнастика для дітей