Розвиваємо малюка: 40 пальчикових ігор і загадок для дітей про осінь

386

Допоможіть своєму малюкові розвивати уважність, кмітливість і мова в ігровій формі! для простих розвиваючих ігор з дитиною підійдуть наші тематичні пальчикові ігри, чистоговорки і загадки про осінь!

[email protected]_shibanova

Пальчикові ігри не тільки здатні стимулювати розвиток мови, увагу, швидкість реакції, уяву і просторове мислення дитини і дрібну моторику, але і сприяє веселому і тісному спілкуванню мами і малюка. Адже такі ігри мають на увазі погладжування, лоскотання, саджання на руки і близьке спілкування!

Осінь

Вітер північний подув: «с-с-с-с» (дуємо)все листочки з гілок здув…(поворухнути пальчиками і подути на них)полетіли, закрутилися і на землю опустилися (помахати ручками в повітрі)дощик став по ним стукатькап-кап-кап, кап-кап-кап!»(постукати пальцями правої руки по долоньці лівої руки)град по ним заколотив (щіпкою правої руки постукати по лівій долоньці)листя все наскрізь пробив (постукати кулачком правої руки по лівій долоньці)сніг потім припорошив (плавні рухи кистями рук вперед — назад)ковдрою їх накрив (покласти праву долоню на ліву).

Збираємо листочки

Раз, два, три, чотири, п’ять (загинаємо пальчики, починаючи з великого)будемо листя збирати (стискаємо і розтискаємо кулачки)листя берези (загинаємо пальчики, починаючи з великого)листя горобини,листочки тополі,листя осики,листочки дуба ми зберемо,мамі осінній букет віднесемо («крокуємо» по столу середнім і вказівним пальцем).

Золота осінь

Вітер по лісі літав, (робимо плавні, хвилеподібні рухи кистями рук)вітер листочки вважав:ось дубовий (загинаємо по одному пальчику на обох руках)ось кленовий,ось горобиновий різьблений,ось з берізки — золотий,ось останній лист з осинки (спокійно укладаємо долоні на коленочки) вітер кинув на стежку.

Джерело: [email protected]_lambruska

Вийшли пальчики гуляти (крокуємо пальчиками по столу)стали листя збирати (збираємо листочки в ручку)червоний листочок,жовтий листочок,будемо їх зараз рахувати (плескаємо в долоні)скільки листочків зібрали.раз, два, три, чотири, п’ять! (загинаємо пальчики) можна з ними пограти (піднімаємо руки вгору , робимо «ліхтарики»).

Пізня осінь

Сонечко гріє вже ледве-ледве (розчепірюємо пальці на обох руках і з’єднуємо долоньки разом, потім з’єднуємо пальчики)перелітні птахи на південь полетіли (махаємо ручками, як крильцями)голи дерева, пустельні поля (розводимо ручками)першим сніжком прінакрилась земля (плавно опускаємо ручки вниз)річка покривається льодом в листопаді – (стискаємо ручки в замок)пізня осінь стоїть на дворі (розводимо руками перед собою).

Ходить осінь в нашому парку (пальчиками крокуємо по столу)дарує осінь всім подарунки: (показуємо дві долоньки складені разом)намиста червоні – горобині, (загинаємо по черзі пальчики)фартух рожевий – осиці,парасолька жовтий – тополям,фрукти осінь дарує нам (прикладаємо обидві долоньки до грудей).

Листя осінні тихо кружатсялистья осінні тихо кружляють (плавні рухи кистями рук зліва направо).листя нам під ноги плавно лягають (плавно опускаємо ручки вниз)і під ногами шарудять, шелестять (трьом долоньки один об одного)ніби знову закрутитися хочуть (піднімаємо ручки вгору і плавно ними махаємо).

їжачок

Одна рука (долонька разжата, пальчики розчепірені) – це їжачок, пальці іншої руки – лісові тваринки.стискаємо однією рукою кожен палець іншої руки.»їжачок по лісі йде, всім горішки роздає (розчепірюємо пальці правої руки — це їжачок, ліва рука стиснута в кулачок) зайчику біленькому (відгинаємо мізинчик), дзигу сіренькому (відгинаємо безіменний палець) рудої лисички (відгинаємо середній палець), білочку-сестричці (відгинаємо вказівний палець), а ведмедю-ведмедику їжачок дарує шишки (відгинаємо великий палець).

т, д

Та-та – та-осінь це краса.де-де-де-калюжі з дощиком скрізь.ду-ду-ду-фрукти збирай в саду.

с, з, ц

Ца-ца – ца-осінь біля ганку.цо-цо-цо-вітер дув в обличчя.ца-ца-ца-закачалися деревця.

ш, ж

Ошка-ошка-ошка-збирай картоплю.жу-жу – жу-я про осінь розповім.ши-ши-ши-місяця мені опиши.

Джерело: [email protected]_ilove

л, ль

Ла-ла-ла-лана жолуді знайшла.ли-ли-ли-листя червоні видно.ло-ло-ло-за вікном вже не тепло.

р, рь

Себре-себре-себреле-йдемо ми в школу у вересні.обре-обре-обре-осінній місяць на дворі.ри-ри-ри — ри-ри — ри-ри -, – ти на клени подивися.

ч, щ

Щі-щі-щі-з капусти варимо щі.чу-щу-чу-щу-овочі я пошукаю.чо-чо – чо-дощик капав на плече.чи-чи – чи-парасолька краще пошукай.

Загадки про осінь

***

Слідом за серпнем приходить, з листопадом хороводіті багатий він урожаєм, ми його, звичайно, знаємо!(вересень)

***

Королева наша, осінь, у тебе ми дружно запитаємо: дітям свій секрет відкрий, хто слуга тобі другий?(жовтень)

***

***

Рудий єгоркаупал на озерце, сам не потонули води не сколихнув.(осінній лист)

Листя падають з осик,мчить в небі гострий клин.(осінь)

***

Прийшла дівчина краснаяі листя обсипає.а як вона зветься, хто, діти, угадає?(осінь)

***

Всіх нагородила, все занапастила.порожні поля, мокне земля, дощ поливає, коли це буває?(восени)

***

Дні стали коротшими, довшими стали ночі.урожай збирають. Коли це буває?(восени)

***

Він іде, а ми біжимо, він наздожене все одно!у будинок сховатися ми поспішаємо, буде до нас стукати у вікно, і по даху тук та тук!ні, не впустимо, милий друг!(дощ)

Листя жовті летять, падають,кружляють, і під ноги просто таккак килим лягають!що за жовтий снігопад?це просто …(листопад)

***

Хмари наганяє, виє, задувати.по світу нишпорить, співає та свище.(вітер)

***

Прийшла без фарби без пензля перефарбувала все листя.(осінь)

***

Порожні поля, мокне земля, дощ поливає.коли це буває?(восени)

Вже пахне в повітрі дощем, все холодніше з кожним днем.дерева свій наряд змінюють, листочки потихеньку втрачають.зрозуміло всім, як двічі два-прийшла …(осіння пора)

***

Помаранчеві, червоні на сонечку блищать.їх листя, немов метелики крутяться і парять.(дерева восени)

***

Вранці ми у двір йдемо-листя сиплються дощем, під ногами шелестять летять, летять, летять … (осінь)

***

Не колючий, світло-синійпо кущах розвішаний …(іній)

***

Жовтою фарбою фарбую яполе, ліс, долини.і люблю я шум дощу, назви-но ти мене!(осінь)

***

Ростуть-зеленіють,впадуть-пожовтіють, полежать — почорнівши.(листя)

Джерело: [email protected]_shibanova

Летить, а не птах,виє, а не звір.(вітер)

***

Осінь в гості до нас прішлаі з собою принесла … Що? скажіть навмання!ну, звичайно … (листопад)

***

Ліс роздягнувся, неба просинь, ця пора року- …(осінь)

***

Хто всю ніч по даху б’єда постукує, і бурмоче, і співає, заколисує?(дощ)

***

З неба капає понуро.усюди мокро, усюди сиро.від нього легко врятуватися, лише парасолькою обзавестися.(дощ)