Симптоми онихолизиса нігтів, лікування та профілактика

2487

Зміст:

  • Будова нігтя
  • Як виглядає здоровий ніготь
  • Ониходистрофия
  • Оніхолізисом
  • При яких хворобах зустрічається
  • Вплив гель-лаків на нігтьову пластинку
  • Лікування
  • Інші зміни поверхні нігтя
  • Оніхолізисом — відшарування нігтьової пластинки з дистальних країв.Нігті – рогові пластинки на дистальних фалангах пальців кистей і стоп. Вважається, що нігті відображають внутрішній стан організму. Зміна форми, кольору та поверхні нігтьової пластинки може бути не тільки самостійним захворюванням нігтя, але і симптомом якої-небудь внутрішньої патології або хвороби шкіри.

    Будова нігтя

    Поверхня нігтя представлена нігтьової платівкою, яка з трьох сторін оточена нігтьовими валиками. В нігтьовій пластинці розрізняють край, тіло і корінь. Частина кореня нігтьового виступає у формі білої лунки. В області кореня розташована кутикула, що захищає зону росту кореня від попадання інфекції.

    Ороговіла кутикула – птеригий – видаляється в процесі обробки нігтів, а живі клітини кутикули – эпонихий – повинні залишатися на місці.

    Під заднім нігтьовим валиком знаходиться матрикс – основна частина зони росту, він пов’язаний з коренем нігтя. Нігтьове ложе – гипонихий – відповідає за харчування нігтя і його ріст у товщину.

    Нігтьова пластинка складається переважно з кератину, а також з ліпідів, води і мікроелементів: сірки, фосфору і кальцію. Недолік ліпідів внаслідок частого застосування знежирювальних професійних засобів під час манікюру коштів робить нігті сухими, ламкими.

    Як виглядає здоровий ніготь

    У здорового нігтя гладка, злегка опукла, рівна і блискуча поверхня. Нігтьова пластинка у нормі прозора, а рожевий колір нігтя надає мережа капілярів нігтьового ложа.

    Середня довжина нігтьової пластинки на руках – 10-16 мм. В літньому віці, а також при порушенні мікроциркуляції та дефіцит мінералів, швидкість росту нігтів сповільнюється, а під час вагітності і при деяких захворюваннях шкіри нігті ростуть швидше.

    Повне відновлення нігтьової пластинки по всій довжині відбувається протягом 170 днів.

    Ониходистрофия

    Ониходистрофия – це патологія нігтьової пластинки різної етіології, що характеризується зміною її форми, кольору або структури. Хвороба розвивається в основному за порушення трофіки нігтьової пластинки. Ониходистрофия є або самостійним захворюванням або симптомом соматичної патології.

    У медичній літературі розрізняють три групи ониходистрофий:

    • зміни форми і розміру нігтьових пластинок;
    • зміни поверхні нігтьових пластинок;
    • зміни забарвлення нігтів.

    Оніхолізисом

    Оніхолізисом – хворобливий стан поверхні нігтьової пластинки. При ньому нігтьова пластинка відшаровується від нігтьового ложа з дистального краю. При відшаруванні з бічних відділів формується бічній оніхолізисом. Нігтьова пластинка втрачає міцну зв’язок з гипонихием внаслідок порушення мікроциркуляції та дефіциту поживних речовин тканин нігтьового ложа. Із-за тривалої гіпоксії клітини гипонихия ороговевают і втрачають міцне зчеплення з нігтьової платівкою.

    онихолизис ногтейПри онихолизисе ніготь, як правило, відокремлюється на половину своєї довжини. При повному відшарування нігтя говорять про тотальну онихолизисе.

    Відокремилася нігтьова пластинка набуває світло-сіре забарвлення при попаданні повітря під ніготь. Жовтуватий колір нігтьової пластинки – ознака бактеріального зараження, а при микотическом ураженні колір стає коричневим. При будь-якому інфекційному ураженні ніготь ущільнюється і деформується, шкіра під ним ороговевает. Нігтьова пластинка набуває форму трапеції при бічному онихолизисе. Біль або свербіж при відшаруванні з’являється тільки при приєднанні якої-небудь інфекції до ураженого нігтя.

    При асептичному онихолизисе немає больових відчуттів.

    При яких хворобах зустрічається

    Причини відшарування нігтьової пластинки:

  • Травми нігтьової пластинки є найбільш поширеною причиною. В даний час найчастіше нігтьові пластинки травмуються у жінок під хімічним і механічним впливом професійних гелів і лаків. До травмирующему дії також належать поранення, забиття, опіки і занози. Утворюється гематома в подногтевом просторі здавлює судини в шкірі і порушує харчування колагенових пучків, які фіксують ніготь до ложа.
  • Із збільшенням площі відшарування збільшується ризик зараження інфекцією. У цьому випадку може розвинутися бактеріальний оніхолізисом, що сприяє ще більшого порушення зв’язку між пластинкою і нігтьовим ложем.
  • Хронічний дерматомікоз – грибкове ураження гипонихия зі зміною його структури – причина мікотичної поразки.
  • Системні захворювання сполучної тканини і дерматози – патології, при яких часто порушується кровопостачання в зоні ураження. При гіпоксії нігтьового ложа починається відшарування нігтьової пластинки.
  • Порушення травлення і обміну речовин погіршують всмоктування поживних речовин, необхідних для формування нігтьового апарату. Дефіцит білка, кальцію, сірки і магнію сприяє розвитку патологічних станів нігтьових пластинок.
  • Алергічний оніхолізисом розвивається при контакті з хімічними речовинами та ультрафіолетом, а також при прийомі ліків з фотосенсибілізуючими властивостями.
  • Вплив гель-лаків на нігтьову пластинку

    Сучасний манікюр не обходиться без використання гель-лаку, який поєднує в собі властивості гелю, що коригує форму нігтьової пластинки, і лаку.

    Гель-лак наноситься пензликом і сушиться в УФ-лампі.

    онихолизисУ порівнянні зі звичайним лаком, гель-лак тримається до двох тижнів, не втрачаючи своїх привабливих властивостей

    Чому розвиваються ушкодження нігтьових пластинок після гель-лаків?

    • Пошкодження верхнього шару нігтьової пластинки при шліфуванні перед нанесенням гель-лаку, який здійснюється для кращого зчеплення лаку з нігтьової поверхнею і при неправильному видаленні декоративного покриття. Пилка сточує верхній, глянсовий шар нігтя, і він не встигає відновлюватися при частому нанесенні гель-лаку.
    • Пересушування нігтьової пластинки при носінні декоративного покриття довше двох тижнів, а також при кожному завданні обезжиривающего кошти.
    • Гіпоксія піднігтьового простору при здавлюванні нігтьової пластини покриттям. Зазвичай це відбувається при тривалому носінні манікюру під час росту нігтя і при стисненні верхнього шару лаку під УФ-лампою.
    • Алергії на хімічні речовини і ультрафіолет, що найчастіше буває при використанні простроченого гель-лаку.
    • Зараження грибкової або бактеріальної інфекцією при неякісної дезінфекції інструментів для манікюру.

    Використання засобів для манікюру в домашніх умовах робить процедуру менш якісної через відсутність професійних приладів і недостатньою досвідченістю майстра.

    Лікування

    Якщо після гель-лаку погіршився стан нігтьової пластинки, потрібно прибрати шар лаку, зміцнити і зволожити нігті за допомогою професійних лікувальних лаків. Лікувальний лак склеює ущелини між шарами нігтя, запобігаючи їх поширення по всій довжині нігтьової пластинки. Для зволоження насичення поживними речовинами застосовується масло для кутикули.

    При пошкодженнях нігтьової пластинки необхідно усунути контакт з водою, косметичними лаками та побутовою хімією.

    При відшаруванні пластини від нігтьового ложа рекомендується постійне состригание відшарувалася пластинки з подальшим використанням антисептичних та ранозагоювальні коштів. Для запобігання вторинного відшарування після попадання інфекції корисно використовувати антибактеріальний пластир.

    Велике відшарування коригується оперативним способом. При цьому видаляють відшарувалася платівку, що утворився під нею гіперкератоз та гематоми. Після операції відновлення нігтьових пластин проводять з допомогою розчинів желатину.

    Оніхомікоз лікується протигрибковими препаратами.

    Для комплексного лікування потрібно забезпечити достатній рівень білка, магнію, кальцію, сірки, цинку, фосфору та селену в організмі.

    Інші зміни поверхні нігтя

    Борозни Бо-Рейлі – дугоподібні поперечні борозни на нігтьової платівці, схожі на невеликі поглиблення. Борозни з’являються в момент зупинки росту нігтя при соматичних захворюваннях. Крім того, борозни Бо-Рейлі з’являються після пошкодження нігтьової шкірки під час манікюру і передують відшарування нігтя.

    Лінії Мі – поперечні смуги на нігтьової платівці лілового кольору. Смуги з’являються при отруєнні миш’яком, а також у пацієнтів з узєлковим периартериитом і поліморфним дермальным ангиитом.

    Поздовжні борозни – можуть бути у здорових людей, вони є ознакою недостатнього периферичного кровообігу.

    Оніхорексис – поздовжнє розщеплення нігтьової пластинки. Тріщини можуть досягати проксимального відділу нігтьової пластинки. Симптом говорить про захворювання органів ендокринної системи і печінки.

    Онихошизис – розщеплення нігтьової пластинки в поперечному напрямку. Вільний край розщеплюється на пластини і обламується. Причина – повторювані травми дистального відділу нігтьової пластинки при грі на струнних музичних інструментах і при проведенні манікюру. Також онихошизис зустрічається у пацієнтів з екземою.

    Склеронихия – надзвичайна твердість нігтьових пластин пальців кистей і стоп. Патологія зустрічається у людей, які брали кератолітичні препарати проти грибка на ногах.

    Гапалонихия – розм’якшення нігтьової пластинки. Дистальний край розм’якшеною нігтьової пластинки легко згинається і розщеплюється, набуваючи форму віяла. Гапалонихия зустрічається при інсультах, хронічному поліартриті, мікседемі та лепрі.

    Онихомадезис – тотальне відділення нігтьової пластинки від нігтьового ложа, що починається з лунки. Серед причин відзначається порушення функції матриці. Спостерігається у пацієнтів з дистрофічною формою буллезного епідермоліза, при гранулематозному кандидозі, псоріазі і гніздовій алопеції.

    Онихофагия — деформація нігтьової пластинки внаслідок нав’язливого покусування нігтів.

    Помірне використання гель-лаків з перервами не менше трьох місяців на рік вважається безпечним. Однак не потрібно забувати про лікування нігтьових пластин під час перерв. При явному погіршення стану нігтьової пластинки може знадобитися кваліфікована медична допомога.

    Читайте далі: почорніли нігті на ногах