Терапевт розповів, якою аналіз важливо здати кожній жінці

1992

Як часто ви ходите до лікаря на профілактичний прийом? Ймовірно, багато хто зараз розведуть руками і зізнаються – рідко (або зовсім не ходять). А адже саме регулярне відвідування лікарів важливо, так як це дозволяє вчасно виявити розвиток захворювань.

Терапевт, гастроентеролог Дар’я Єрмішина радить за час профілактичного прийому у лікаря обговорити здачу аналізу сечі на метаболіти естрогенів.

Эстрогензависимые захворювання – справжня епідемія сучасності. До таких захворювань належать: рак молочних залоз, рак шийки матки, ендометріоз, міоми матки, рак матки, яєчників, рак прямої кишки, – перераховує доктор.

Не зовсім, звичайно, вірно вважати цей аналіз тільки жіночим. Чоловіки теж схильні естрогензалежним станів — рак молочної залози, рак простати.

Одним з факторів ризику розвитку хвороб є порушення метаболізму естрогенів, коли «поганих» канцерогенних багато, а хороших захисних мало.

Читайте також:Препарати з йодом при плануванні вагітності: навіщо потрібні, як вибрати

Як здавати аналіз: зібрати порцію ранкової сечі і здати її в лабораторію.

Терапевт Дар’я Єрмішина пояснює, що пацієнти можуть побачити в результаті аналізу:

В процесі переробки естрадіолу, нашого самого активного естрогену печінкою, в залежності від активності наших ферментних систем можуть утворюватися різні метаболіти этрогенов. Як «хороші», так і «погані». Хороші захищають нас від онкопроцессов, погані пов’язані з ризиком.

В аналізі ми оцінює рівень окремих метаболітів і їх співвідношення:

2-гидроксиэстрон(2-OHE1) — хороший естроген, асоційований з низьким рівні раку. Але при прийомі меопаузально замісної терапії може збільшитися, що вимагає корекції лікування.

2-метоксиэстрон(2-ОМеЕ1)- хороший метаболіт ХОРОШОГО 2-гидроксиэстрона. Утворюється шляхом метилювання, тому по ньому можна судити про ефективність метилювання. Низькі рівні=порушено метилювання. Володіє антиканцерогенною дією.

4гидроксиэстрон(4-OHE1)- поганий естроген, його низький рівень говорить про мінімальному ризику розвитку естрогензалежних захворювань, його високий рівень небезпечний.

16-альфагидроксиэстрон (16ф-ОНЕ1) — поганий естроген, його високий рівень свідчить про ризик захворювань.

Також в аналізі відображаються коефіцієнти метаболітів. Це важливі показники.

Коефіцієнт, що відображають співвідношення 20НЕ1+20НЕ2/16-ОНЕ1(2/16) / високий коефіцієнт = низький ризик розвитку захворювань.

Коефіцієнт метилювання 2-ОН1/2-ОМеЕ1. Метилювання – це важливий процес, які детоксицирует зайвий естроген з організму.

Високий коефіцієнт = порушення метилювання. Можна розглянути прийом його помічників: В12, В2, В9, магній, бетаїн. Потрібно перевірити гомоцистеїн як один з показників метилювання.

Доктор пояснює, як бути, якщо підвищені погані метаболіти і коефіцієнти:

Робота з печінкою і фазами детоксикації, так як це визначить, який фермент буде активний і який саме метаболіт утворюється.

Їжте більше хрестоцвітих. Можливе застосування индол3 карбінолу або DIM.

Якщо ви використовуєте оральні контрацептиви, подумайте про їх заміну.

Знизьте масу тіла. Жир – джерело ферменту, який утворює надлишок естрогену.

Перегляньте свій побут на наявність пластику. Бісфенол А, який міститься в пластикових виробах, активизует метаболізм естрогену за «поганого» шляху.

Здорова мікрофлора – захист від «поганих» метаболітів. Але, якщо, наприклад, «погані» естрогени сильно нижче норми, це теж не зовсім здорова ситуація. Можливий ризик розвитку остеопорозу.

А ви здаєте аналізи для профілактики?

Всі фото: Depositphotos