Фронтит у дітей: симптоми і лікування, клінічні рекомендації

1211

Зміст:

  • Що таке фронтит у дітей?
  • Симптоми
  • Як лікувати?
  • Фронтит у дітей – запалення лобової пазухи носа, складає 15% всіх синуситів та інших запальних або незапальних захворювань в отоларингології. Первинна клініка відповідає типовому перебігу запалення гайморових пазух. Від симптомів фронтиту у дітей залежить і лікування, однак у всіх випадках призначається антибактеріальна терапія.

    Що таке фронтит у дітей?

    Фронтит – запалення лобової пазухи носа, різновид синуситів в отоларингології. Захворювання часто стає наслідком запалення гайморових пазух (гайморит) і гратчастого синуса (етмоїдит), респіраторних інфекцій. Велику роль у формуванні хвороби відіграють аномалії розвитку хрящової і кісткової тканини черепа, викривлення носової перегородки, травми.

    Від симптомів фронтиту у дітей залежить і лікування

    Рідкість локалізації обумовлена анатомією носових ходів – лобовий фронтальний синус знаходиться вище за інших носових пазух, тому для запалення потрібно ряд особливих умов. Клініцисти пропонують наступну класифікацію фронтитов:

    • Гострий. Спонтанне протягом, збереження симптомів до 2-3 тижнів. Після адекватного лікування настає повне одужання без залишкових проявів.
    • Рецидивуючий. Відрізняється епізодами загострення до 2-4 разів за рік. В періоди між загостреннями симптоми відсутні, підтримуюча терапія не потрібна.
    • Хронічний фронтит. На тлі консервативного лікування симптоми слабшають, проте захворювання рецидивує відразу після припинення лікування. Захворювання відрізняється тривалим перебігом більше 12-16 тижнів.

    Хронічний фронтит має широку градацію за типом виникнення та видами. У клінічній практиці частіше зустрічається гостра форма. Захворювання у дітей раннього віку діагностують рідко, в основній групі ризику особи у віці 15-30 років.

    Симптоми

    Основний симптом – спонтанне поява сильного головного болю, що посилюється при нахилі голови вперед, при фізичних навантаженнях. Виділяють і інші ознаки: блідість шкірних покривів, синюшність носогубного трикутника, сухий кашель, виділення з носа, відчуття закладеності, вимушене дихання ротом.

    При появі болю в лобовій частці черепа з посиленням синдрому при натисненні або нахилі голови важливо негайно звернутися до лікаря. Незважаючи на рідкість клінічної ситуації, захворювання має серйозні ускладнення. У патологічний процес швидко втягуються оболонки головного мозку, ліквор (спинномозкова рідина), що призводить до появи менінгеальних симптомів.

    Як лікувати?

    Важкий перебіг фронтиту у дітей вимагає обов’язкової госпіталізації в отоларингологічне відділення для постійного спостереження. Легкі форми запалення допускають домашнє лікування. Консервативна терапія або хірургічне втручання переслідує наступні цілі:

    • відновлення циркуляції повітря в лобному синусі;
    • видалення гнійних мас;
    • попередження рецидивів та ускладнень хвороби.

    Класична схема включає антибіотикотерапію (антибіотики з групи цефалоспоринів, аминопенициллинов), призначення антисептичних розчинів для обробки носових пазух, негормональних протизапальних препаратів.

    Операція призначається при рецидивуючому фронтиті на тлі викривлення перегородок, інших анатомічних особливостей носових пазух. Малоінвазивним методом вважається зондування, необхідне для очищення порожнини від гнійного ексудату, введення антибактеріальних розчинів.

    В якості відновлювальної терапії при фронтальному синуситі допомагають фізіопроцедури: прогрівання лазером, електрофорез з анестетиками, фонофорез, галокамера або соляна печера для відновлення дихання.

    Прогноз при фронтиті у дітей сприятливий, визначається своєчасним адекватним лікуванням. Приєднання внутрішньочерепних ускладнень або зараження крові значно погіршує прогноз. Чим молодша дитина, тим вище ризики смерті, інвалідізації.

    Клінічні рекомендації передбачають щоденні прогулянки на свіжому повітрі, своєчасне лікування респіраторних захворювань, усунення дефектів носових ходів, попередження травм в області надбрівних дуг.

    Читайте в наступній статті: вазомоторний риніт у дітей