Червоні точки на долонях: симптом, який не можна залишати без уваги

2188

Зміст:

  • Червоні точки на долонях як особливості способу життя
  • Червоні точки на долонях як ознака алергії
  • Інфекційні причини червоних точок на долонях
  • Інші причини червоних точок на долонях
  • Лікування червоних точок на долонях
  • Шкіру можна з повним правом назвати індикатором загального стану здоров’я. І майже непомітні червоні точки на долонях здатні вказувати на будь-які порушення так само, як це робить вугровий висип або інші видимі зміни.

    Червоні точки на долонях як особливості способу життя

    Чому з’являються такі «дефекти» на кистях рук, можуть пояснити повсякденні заняття. Наприклад, це може бути наслідком занять спортом, при яких потрібно міцно утримувати спортінвентар — гантелі, штангу, еспандер і пр. Це ж стосується фізичної праці, що вимагає використання різних ручних інструментів. У цьому випадку крихітні червоні плями найчастіше являють собою точкові крововиливи: під впливом тиску в шкірі долонь відбувається пошкодження дрібних кровоносних судин.

    Лікувати червоні точки на долоні не має сенсу — потрібно усувати причину цього симптому.

    Відмінна риса таких причин симптому — долоні не сверблять, не болять, але покалывают, а місце розташування та розмір точок зберігається незмінним. Вони не збільшуються і не поширюються на інші ділянки шкіри, а при перерві в тренуваннях або роботі вони вже через 1-2 доби світлішають і зникають. Крім того, червоні точки на долоні більш виражені на тій руці, яка використовується частіше: у лівші – на лівій, у правші – на правій.

    Червоні точки на долонях як ознака алергії

    Наступна за поширеністю причина цього симптому у дорослих — алергічна реакція. Вона розвивається у відповідь на контакт з яким-небудь подразником: побутовою хімією, косметичними засобами та ін.

    У переважній більшості випадків поява червоних точок супроводжується вираженим свербінням. При цьому сверблять не лише долоні, а й кисті рук або навіть передпліччя, а якщо алергічна реакція протікає важко, то можуть спостерігатися і інші симптоми.

    Алергія здатна проявлятися через декілька годин або навіть днів після контакту з алергеном, що ускладнює виявлення дратівної агента.

    Алергія може проявлятися набряком кистей рук, респіраторними симптомами — нежиттю, чханням, сльозотечею, кашлем, і навіть порушеннями травлення. Це залежить від того, яким шляхом алерген проник в організм, і наскільки активно імунна система на нього відреагувала.

    Інфекційні причини червоних точок на долонях

    Серед інфекцій, що викликають появу червоних точок на руках, лідирують мікози — грибкові захворювання. Зараження відбувається контактним шляхом через інфіковані предмети і при контакті типу шкіра-до-шкіри (наприклад, при рукостисканні).

    чешутсяЯкщо після появи червоних точок долоні сверблять і лущаться, причиною може бути грибок

    На стадії червоних точок грибок існує порівняно недовго. Через деякий час стають очевидними інші зміни. Серед них — сухість шкіри долонь, сильне лущення, періодично виникає свербіж. Без лікування інфекція швидко поширюється на здорові ділянки шкіри і вражає нігті. Характерним проявом грибкові захворювання є неприємний запах від рук і нігтів, який не усувається навіть при самій ретельній гігієні.

    Другий за поширеністю причиною інфекційної є герпес. Це системна інфекція, яка вражає організм в цілому.

    Висип на руках при герпесі часто супроводжується підвищенням температури тіла і утворенням пухирів на червоній облямівці губ.

    При герпесі точки швидко, протягом 12-24 годин, перетворюються в висип. Це невеликі пухирці неправильної форми з прозорим вмістом. Через кілька днів рідина в пухирях стає каламутною, і бульбашки розкриваються, залишаючи після себе болісні ранки.

    Для герпесу характерні рецидиви: після стресу, переохолодження, ГРВІ та ін. симптоми повертаються, а після загоєння ранок інфекція може перебувати в «сплячому» стані кілька місяців або навіть років.

    Інші причини червоних точок на долонях

    Причиною цього симптому у дітей, що відвідують дитячий сад або школу, може бути короста. Це паразитарне захворювання, викликане мікроскопічним кліщем. Найяскравіший симптом — поява сильного свербежу, переважно в нічний час. На місці крапок і утворюються расчеси, у дитини сильно знижується апетит, можуть розвинутися неврологічні порушення у вигляді перепадів настрою, апатичності та ін.

    Прийом деяких лікарських препаратів, зокрема, антиагрегантів і антикоагулянтів, і авітаміноз також можуть викликати появу червоних точок. У цьому випадку причина — порушення згортання крові та підвищена ламкість судин, які призводять до утворення точкових гематом. Крихітні крововиливи в шкіру рук виникають при незначних навантаженнях.

    Лікування червоних точок на долонях

    Перераховані причини появи червоних точок на руках найпоширеніші, але не єдині. Цей симптом може бути також обумовлений ендокринними порушеннями, генетичними захворюваннями, тяжкими системними інфекціями. Тому при появі таких точок на долонях дуже важливо звернутися до лікаря.

    Фахівець призначає комплекс діагностичних заходів: аналізи крові, тести на алергію, дослідження мазка під мікроскопом і ін. для визначення причини симптому.

    Тільки після постановки діагнозу лікар призначає лікування, яке може включати в себе:

    • Використання мазей, кремів та інших форм випуску для нанесення на шкіру. Такі кошти можуть призначатися для придушення інфекції, полегшення сверблячки, пом’якшення шкіри і захисту її від розтріскування.
    • Засоби загальної дії. Вони призначаються для припинення алергічної реакції, при системних інфекціях — які вражають організм в цілому, для усунення дефіциту вітамінів та мінералів, для підвищення імунітету.
    • Корекція способу життя. Це стосується переважно алергії, лікування якої неможливо без виключення алергену. Для цього важливо використовувати засоби індивідуального захисту (рукавички, маски, окуляри) при роботі з потенційно небезпечними речовинами, прибрати їх раціону продукти-алергени, приймати антигістамінні препарати в ситуаціях, коли уникнути контакту з дратівливим агентом неможливо — наприклад, під час цвітіння рослин-алергенів.

    Детальний курс лікування призначається тільки лікарем, і тільки після постановки точного діагнозу. І якщо ви вважаєте червоні точки на руках роздратуванням після роботи в саду або миття посуду без рукавичок — проконсультуйтеся з фахівцем. Це допоможе підтвердити вашу думку про безпеки симптому, і дозволить вчасно провести лікування, виникне необхідність.

    Дивіться далі: дистрофія нігтів