Чим викликане підвищення фосфатів у сечі у дитини

994

Зміст:

  • Повинні фосфати бути в сечі
  • Причини фосфатурії
  • Симптоми та можливі ризики
  • Дієтотерапія
  • Якщо виявлені фосфати у сечі у дитини – варто турбуватися батькам? Чи завжди це означає, що у малюка є або буде серйозне захворювання? Відповіді на ці питання будуть дані в статті.

    Повинні фосфати бути в сечі

    Фосфати – це аморфні сполуки, тобто не мають специфічної форми в твердому вигляді. У виділеннях організму вони містяться у вигляді розчину. За хімічним складом аналіз виявляє солі фосфорної кислоти з будь-якими металами, найчастіше – фосфат кальцію. Їх виявляють за допомогою ряду хімічних реакцій, що відображають результат не в цифрах, а у вигляді знаків +, яких може бути від одного до чотирьох.

    Аналіз виявив фосфати у сечі у дитини

    Чим старше стає дитина, тим рідше спостерігається велика кількість фосфатів у сечі. Такий стан називається фосфатурія.

    Види результатів аналізу:

    • + — спостерігається у здорової людини;
    • ++ — здорові діти молодше 5 років, у школярів – незначне відхилення;
    • +++ — незначна фосфатурія у маленьких дітей, середня фосфатурія у школярів;
    • ++++ — виражена фосфатурія незалежно від віку.

    Вміст фосфатів у сечі у дитини першого року життя може коливатися, і досить сильно, особливо при введенні прикорму. Побоювання батьків має вселяти стійке підвищення солей фосфорної кислоти.

    Причини фосфатурії

    Основна причина появи солей в сечі – їх надлишкове надходження з їжею, рідше йдеться про їх надмірному утворенні в організмі. Продукти, в яких міститься надлишок ортофосфорної кислоти:

    • Газовані напої – лідери за її змістом;
    • Кондитерські вироби, особливо мармелад;
    • Цукор;
    • Ковбаси;
    • Алкогольна продукція.

    У дітей грудного віку причини появи фосфатурії – раннє введення м’ясного прикорму і солодощів, а також зловживання цими продуктами годуючої матері. У ранньому шкільному віці у дитини з’являється можливість вживати солодощі і газовану воду без контролю батьків. У підлітків підвищені фосфати можуть бути пов’язані з початком вживання алкоголю, найчастіше неякісного.

    Фосфати в сечі немовляти можуть з’явитися з-за того, що мати порушує рекомендації по харчуванню.

    Якщо фосфати перевищені, що це означає для дитини і його батьків? В першу чергу – необхідність зробити повторні обстеження. Одиничне поява солей фосфорної кислоти не значить абсолютно нічого, воно вимагає повторного підтвердження.

    Серед захворювань, при яких норма фосфатів може бути перевищена, цукровий діабет з раннім дебютом, рахіт, травми нирок та їх наслідки. Ці патології можуть виникнути в будь-якому віці, але їх пік спостерігається у дітей молодшого віку.

    Симптоми та можливі ризики

    Якщо фосфати значно перевищили норму, ніяких симптомів не виникає. Пацієнт може тривалий час відчувати себе добре, не відчуваючи ніяких негативних змін. Іноді при вираженій фосфатурії сеча стає мутною, але це не специфічний ознака хвороби.

    Тривала фосфатурія може призвести до сечокам’яної хвороби, лікування якої буде тривати все життя. При ній в нирковій мисці періодично виникають камені, що складаються з фосфату кальцію. Вони мають маленький розмір, але дуже гострі грані. Під час відходження каменю виникає сильний біль, можливі ускладнення, прорив стінки сечоводу, кровотеча, запалення пошкодженої області.

    аморфныеЩо можна їсти при фосфатурії докладно розповість лікар

    Дієтотерапія

    Дієта — основний спосіб нормалізувати кількість фосфатів у сечі. Її обов’язково призначає лікар, оскільки інакше харчові обмеження можуть тільки нашкодити малюкові.

    Що можна при фосфатурії:

    • Злаки і хліб;
    • Овочі, фрукти, ягоди, особливо кислі;
    • Неміцний чай, вода, фруктові соки.

    М’ясо і молоко обмежують – в них міститься кальцій, який може сприяти переходу фосфатурії в сечокам’яну хворобу. Але обійтися без цих продуктів не можна, мова йде тільки про зниження кількості в меню. Під повну заборону потрапляють всі продукти з барвниками, особливо солодкі газовані напої, жирні і смажені страви.

    Спеціальних препаратів для лікування фосфатурії не призначають – в цьому немає необхідності, зміни раціону зазвичай виявляється достатньо. При діагностованій фосфатурії рекомендовано регулярно відвідувати лікаря і здавати аналізи.

    Це дозволяє спостерігати за станом нирок в динаміці, вчасно помічати негативні зміни, які можуть бути небезпечні для здоров’я дитини.

    Якщо виявлені солі фосфорної кислоти, про що це говорить? Відповідь на це питання може дати тільки лікар. У кращому випадку такий результат означає незначне порушення, яке пройде самостійно при правильному харчуванні. У гіршому фосфатурія – провісник сечокам’яної хвороби та ускладнень цукрового діабету. У будь-якому разі, судити треба не за одним показником, а з їх поєднанням, а також враховувати, наскільки стійки дані зміни.

    Читайте далі: що означає слиз у сечі у дитини