Чим відрізняється головне передлежання плоду від поздовжнього?

2759

Зміст:

  • Що це означає?
  • Види головного передлежання
  • Причини неправильного передлежання при вагітності
  • Методи корекції положення
  • Почувши в ході обстеження діагноз «головне передлежання плода», майбутнім мамам хвилюватися не варто. Це правильне розташування малюка в утробі. Існує декілька його різновидів, про які слід знати.

    Що це означає?

    Даний висновок ставиться в 95% випадків і це найбільш фізіологічна ситуація. Від положення малюка в утробі залежить вигляд розродження — будуть природні пологи або доведеться робити кесарів розтин.

    До 28-30 тижня положення плоду може змінюватися

    Бувають такі види розташування плода в матці:

    • поперечний – дитина лежить горизонтально, тобто поперек;
    • поздовжнє – вісь плоду і матки збігаються, малюк впирається попою або головою в шийку;
    • косе – це проміжне положення між попередніми двома.

    Малюк у третьому триместрі може декілька разів змінювати своє розташування, але ближче до пологів він повинен лягти правильно. У нормі розміщення повинно бути поздовжнім, а поперечний є показанням до виконання кесаревого розтину. Природним шляхом плід вийти з матки так не зможе.

    Але важливу роль в процесі пологів грає не тільки поза, але і передлежання. Саме головне є фізіологічним і найбільш сприятливим. У такому випадку дитина лежить голівкою вниз, тобто вона звернена до внутрішнього вічка матки.

    Тазове передлежання вважається патологічним. В цьому випадку вісь плоду і матки збігаються, але малюк звернений попою до вічка шийки. Тобто під час пологів він просувається по родових шляхах ніжками, а не головою вперед. При такому передлежанні є свої ризики, тому іноді воно є показанням до оперативного розродження.

    Головное предлежание плодаТазове положення зустрічається в 3-4% випадків

    Тазове розташування небезпечно тим, що голівка може застрягти на виході з піхви. Є ризик гіпоксії.

    При головному передлежанні плід просувається по родових шляхах головкою вниз, а оскільки ця частина тіла є найбільшою, то після її виходу з піхви без проблем з’являються плічка, саме тулуб і ніжки.

    У ході кожного планового УЗД лікар говорить про те, як лежить плід, але найбільш важливим є висновок останнього обстеження, яке проводиться на 32 тижні. Саме на цьому терміні плід розміщується правильно, подальше його переміщення в утробі малоймовірно, так як він досягає значних розмірів і будь-які рухи стають скрутними.

    Відвідувати планове УЗД вкрай важливо. В ході обстеження визначається не тільки передлежання, але і в цілому оцінюється розвиток плода, вивчається анатомія, виявляються пороки. Фахівець робить заміри головки, живота, кісток кінцівок. При цьому найбільш важливі такі параметри:

    • біпаріетальний розмір голівки плода (БПР) – відстань між протилежними тім’яними кістками;
    • лобно-потиличний розмір (ЛЗР) – вимірюється довжина між самими далекими зовнішніми точками на лобі й потилиці.

    Ці показники вимірюються в одній площині.

    Види головного передлежання

    Існує кілька видів головного передлежання:

    • Потиличний. Це найбільш сприятливий варіант. Малюк просувається по родових шляхах потилицею вперед. В утробі він лежить так – головка трохи зігнута, а підборіддя притиснутий до грудей. Ймовірність травматизму при народженні мінімальна.
    • Тім’яну чи переднеголовное. Опорною точкою є джерельце. Цей вид не самий сприятливий, оскільки для нього характерним є затяжний перебіг пологового процесу. Іноді доводиться вдаватися до кесаревого розтину, оскільки поява на світ природним шляхом супроводжується ризиками для здоров’я жінки і дитини.
    • Лобне. Це вкрай небезпечне становище. Малюк просувається по родових шляхах чолом вперед, шия не зігнута, з-за чого підвищується ризик травматизму. При лобному передлежанні найчастіше проводиться оперативне розродження.
    • Лицьове. Також не самий сприятливий вид передлежання. Незважаючи на те, що плід розташований правильно, він виходить з утроби матері з сильно відхиленою назад голівкою. Опорною точкою є підборіддя. Техніка розродження індивідуальна в кожному окремому випадку. При стрімких пологах показано кесарів розтин, оскільки підвищується ймовірність травм.

    На сприятливий результат пологового процесу також впливає позиція. Під нею мається на увазі розташування спинки плода щодо маткових стінок.

    Головное предлежание плодаЯкщо при особовому головному передлежанні плода підборіддя звернений назад, то проводиться кесарів розтин

    Позиції бувають такі:

    • I – спинка повернена до лівої стінки матки;
    • II – спинка повернена до правої стінки.

    Але малюк може лежати спинкою не тільки до бічних, але і до передньої або задньої стінки. Залежно від цього, виділяють 2 види передлежання – переднє і заднє головне. У першому випадку спинка звернена до передньої, а в останньому – до задньої стінки.

    Головне передлежання плоду також може бути низьким. Це патологічний розташування, яке не впливає на благополучність пологів, але негативно позначається на перебігу вагітності.

    Під низьким розміщенням мається на увазі близьке знаходження плода до виходу з матки. Це нормально, якщо такий стан діагностовано за 2-3 тижні до передбачуваних пологів, але на ранніх термінах, як і низька плацентация, воно несе загрозу малюкові. Висока ймовірність передчасних пологів, відповідно, загибелі малюка, так як організм дитини на 20 тижні і раніше ще не пристосований до самостійного існування поза утробою матері.

    Для запобігання небезпечних наслідків при низькому передлежанні варто дотримуватися такі рекомендації:

    • не бігати, не робити різких рухів;
    • носити допологовий бандаж;
    • не піднімати тяжкості;
    • уникати стресів;
    • не проводити вагінальних процедур;
    • відмовитися від інтимного життя.

    Якщо малюк лежить низько, то навіть сильні чхання чи кашель можуть призвести до погіршення самопочуття. Жінка повинна вести спокійний спосіб життя.

    Причини неправильного передлежання при вагітності

    Малюк розміщується в утробі матері найбільш зручним для нього способом. Фізіологічно такою позою є саме головне передлежання. Але під впливом деяких факторів можливо нестандартне розміщення:

    • предлежение плаценти;
    • міома або фіброма матки;
    • вузький таз жінки;
    • аномалії будови матки;
    • мало — або багатоводдя;
    • багатоплідна вагітність;
    • низький тонус матки;
    • спадковість.

    Іноді причиною патологічного розташування плода в матці є неправильна поза жінки під час сну, надмірна її активність, носіння при вагітності занадто тісного одягу, з-за чого здавлюється живіт.

    Але вирішити дану проблему на ранніх термінах ще можна. До 32-35 тижні плід займає остаточну позу, яка зберігається до самих пологів. На цьому терміні при неправильному передлежанні варто прикласти всі зусилля для зміни пози.

    Методи корекції положення

    Змінити передлежання можна з допомогою спеціальних вправ або простих рекомендацій щодо рухової активності. Корекцію варто проводити після 32 тижня, якщо плід лежить неправильно. Докладати зусилля на більш ранньому терміні не варто, так як малюк може самостійно змінити позу, але все ж потрібно дотримуватися деяких правил. Наприклад, жінці не можна тривалий час лежати на одному боці, під час сну варто міняти позу. Дуже ефективно для становлення головного передлежання плоду плавання в басейні.

    Головное предлежание плодаВправи для зміни положення плода можна тільки при доброму самопочутті вагітної

    Вправи:

    • Лягти на лівий бік, через 10 хв. перевернутися на правий. Через 10 хв. знову зробити переворот, повторити 3-4 рази. За день потрібно зробити декілька підходів.
    • Прийняти колінно-ліктьову позицію, затриматися на 20 хв. Можна ускладнити вправу: поза аналогічна, ось тільки коліна повинні розташовуватися на рівні 20-30 см вище підлоги, для цих цілей підійде невисокий диван або крісло. Потрібно протриматися в такій позі не менше 10 хв.
    • Лягти на спину, ноги зігнуті в колінах, підкласти під сідниці подушку. Потім підняти таз на 30 см від підлоги. Плечі, сідниці і коліна повинні утворити пряму лінію. Затриматися на 5 хв., повторити вправу через час.
    • Лягти на бік, ноги зігнути в колінах і привести до тулуба, але сильно тиснути на живіт не можна. Затриматися в такій позі на 5 хв., дихання повинно бути розміреним. Потім потрібно зробити глибокий вдих і повільно через спину перевернутися на інший бік. При виконанні цієї вправи необхідно врахувати таку особливість – вихідна поза на тому боці, до якого повернена спина плода.

    Всі вправи виконуються спокійно, не поспішаючи, різкі рухи повинні бути відсутніми.

    Якщо ж скорегувати передлежання не вдалося, то тактика пологів підбирається в залежності від прийнятої пози, родової активності, супутніх ускладнень з боку жінки і малюка. Звичайно, абсолютним протипоказанням до природних пологів є поперечне і косе розміщення.

    Читайте в наступній статті: наслідки великого плоду при вагітності