Чим можна зняти свербіж при вітряній віспі у дитини

1894

Зміст:

  • Навіщо знімати свербіж
  • Народні методи
  • Місцеві засоби
  • Препарати для прийому всередину
  • Збудником вітрянки є вірус Варіцелла Зостер. Він проникає в організм через дихальні шляхи і током крові розноситься до клітин шкіри. В епітелії вірус розмножується, спричиняє загибель клітин. Організм реагує на це імунної реакцією, що супроводжується виробленням антитіл і цитокінів. Запускається запальний процес, з’являється дискомфорт. Зняти нав’язливий свербіж при вітряній віспі у дитини можна кількома способами, але перед їх застосуванням необхідно порадитися з лікарем.

    Навіщо знімати свербіж

    Скільки триває свербіж залежить від активності інфекційного процесу. Відчуття будуть доставляти занепокоєння до тих пір, доки з’являються свіжі висипання. Найчастіше це триває близько 7 днів. Коли всі папули лопнуть, а на їх місці утворюються сухі скоринки, бажання чесати їх зникне.

    Чим зняти свербіж при вітряній віспі у дитини, рекомендує педіатр

    До моменту поліпшення потрібно використовувати всі доступні способи, щоб зняти дискомфорт. Подразнення периферичних нервових закінчень викликає загальну напругу, підвищує невротизація дитини, погіршує нічний сон. Діти стають примхливими, багато плачуть, не можуть заснути або часто прокидаються.

    Небезпека свербежу у вторинному інфікуванні. Вірус герпесу розмножується у верхніх шарах епітелію, тому після загоєння ранок не утворюються рубці. Під нігтями міститься багато бактерій, тому розчісування папул призводить до заселення мікробної флори, вираженої запальної реакції та формуванню гнійників.

    У важких випадках на їх місці можуть залишитися шрами.

    Важливо дитині з вітрянкою коротко обстригти нігті і кілька разів на день мити руки з милом, щоб зменшити ризик інфікування ранок.

    Народні методи

    Якщо у дитини немає високої температури, зняти свербіж при вітряній віспі допомагають ванночки. Для них підходить вода з температурою близько 30°. Більш гаряча не рекомендується через посилення кровотоку та дратівної дії. Якщо знизити температуру води, не кожна дитина погодиться зануритися в неї.

    Раніше вважалося, що прийом ванни протипоказаний при вітряній віспі з-за сильного поширення інфекції по шкірі. Але збудник знаходиться в нервових волокнах і крові, а молоді герпесвіруси небезпечні для оточуючих, а не хворої дитини.

    У воду для ванни можна додавати відвари трав:

    • ромашки;
    • календули;
    • череди.

    Тривалість купання 10-15 хвилин, їх можна повторювати 2-3 рази в день. Але під час процедури не можна використовувати миючі засоби.

    Місцеві засоби

    Розчин брильянтового зеленого не впливає на лікування свербежу. Зеленка підсушує вогнища, але існують сучасні засоби з більш вираженими ефектами. Багато з них допомагають полегшити свербіж, так і прискорити одужання. Педіатри радять наступні препарати:

    • крем на основі ацикловіру – противірусний засіб, що пригнічує реплікацію вірусу;
    • рослинний крем Гистан;
    • гель і крем Фенистил – чинить протиалергічну та протисвербіжну дію;
    • гель і спрей Эпиген;
    • Делаксин – порошок на основі танінів, дубильних речовин.

    сильныйСильний свербіж знімають антигістамінні засоби

    Якщо на вогнищах висипання з’являються ознаки запалення, що робити повинен вирішити лікар. Це можуть бути симптоми приєднання бактеріальної інфекції, тоді необхідні кошти з антибактеріальним і антисептичною дією. Можна змащувати шкіру розчином мірамістину , хлоргексидину, фурациліну. У важких випадках використовують мазі з антибіотиками.

    Препарати для прийому всередину

    Сильний свербіж можна прибрати за допомогою антигістамінних засобів. Обов’язково ці препарати призначаються дітям зі схильністю до алергії. Для малюків краще використовувати ліки у вигляді крапель. Найменша кількість протипоказань та побічних ефектів у цетиризину. Але лікар може рекомендувати і супрастин. Це препарат старого покоління, він пригнічує центральну нервову систему, викликає сонливість. Ефект може принести користь у збудливих дітей.

    Специфічного противірусного лікування вітрянка найчастіше не вимагає. Але за показаннями лікар призначає таблетки ацикловіру.

    Препарат діє на вірус герпесу, пригнічує його реплікації (розмноження) і зменшує кількість висипань.

    Питання про призначення імуномодуляторів спірне. Ослабленим дітям, схильним до тяжких форм інфекційних захворювань, які можуть знадобитися інтерферони, деринат і інші лікарські препарати.

    Вітрянка переноситься легко в дитячому віці, створює довічний імунітет, але загрожує ускладненнями у дорослих. Тому ті, хто не хворів нею, можуть вакцинуватися в будь-якому віці.

    Дивіться далі: як навчити дитину кататися на велосипеді