Чим небезпечні стрімкі пологи у первородящих і повторнородящих?

1322

Зміст:

  • Коли йде мова про стрімких пологах?
  • Причини
  • Ознаки
  • Наслідки
  • Як уникнути післяпологових наслідків?
  • Стрімкі пологи проходять в прискореному темпі. Напевно, кожна жінка мріє про них, але вони не так вже й безпечні. Швидке поява на світ малюка загрожує розвитком ускладнень.

    Коли йде мова про стрімких пологах?

    У нормі процес пологів займає 10-12 ч. Якщо розродження відбувається за 6 год. і менше, тоді воно вважається швидким. Але коли малюк з’являється на світ всього за 4 ч. у первісток, то мова йде про стрімких пологах. Останні вважаються патологічними, так як мають величезні ризики для здоров’я жінки і малюка.

    Якщо перші пологи були стрімкими, то наступні будуть ще більш швидкими

    У повторнородящих пологовий процес відбувається в прискореному темпі. Швидкі пологи тривають всього 4 ч., а стрімкі займають не більше 2 ч. часу.

    Причини

    Патологія завжди пов’язана з порушенням скорочення матки. Це відбувається з наступних причин:

    • спадкова схильність;
    • надмірна нервова збудливість, схильність до неврозів, емоційна нестійкість психіки, неготовність до пологів;
    • обмінні порушення;
    • порушення роботи щитовидної залози або надниркових залоз;
    • токсикоз на ранніх або пізніх термінах вагітності;
    • стрімкі пологи в анамнезі;
    • запалення органів статевої системи;
    • хвороби нирок;
    • гіпертонія;
    • коротка шийка матки або її недостатність;
    • фізіологічні особливості, наприклад, маленький вага плоду при широкому тазі породіллі.

    Іноді швидке поява малюка на світ може бути спровоковано дією медикаментів, наприклад, при передозуванні стимулюючих препаратів.

    У групі ризику знаходяться дівчатка-підлітки, первородящі вагітні у віці старше 30 років, а також жінки, які мають в анамнезі більше 2 пологів.

    Ознаки

    При стрімкому розродженні все відбувається досить швидко. У нормі шийка матки розкривається довго, жінка мучиться від переймів, які поступово стають все більш болючими. Пологи складаються з 3 етапів:

  • Розкриття шийки матки. По часу займає до 2/3 всього пологового процесу, близько 8-10 ч. Про початок даного етапу варто говорити при появі перейм.
  • Вигнання плоду з матки. Це проходження малюка по родових шляхах. Починається після повного розкриття шийки матки, закінчується народженням дитини. В середньому займає 1-2 ч.
  • Відходження посліду. Це самий короткий період, тривалістю до 30 хв. Після пологів матка продовжує скорочуватися, виходить плацента, залишки плодового міхура і пуповини.
  • При стрімкому розродженні всі ці періоди відбуваються один за одним в прискореному темпі. Довго терпіти біль не доводиться, але вона досить сильна. Відразу після вилиття навколоплідних вод раптово починаються перейми. Вони інтенсивні, хворобливі і часті. Їх сила зростає за 20-30 хв. після початку першого етапу пологів, інтервал між ними дорівнює не більше 4-5 хв.

    У первородящихПри стрімких пологах малюк з’являється на світ після першої чи другої спроби

    В нормі за перші півгодини пологового процесу сутички відбуваються із затишшям на 15-20 хв. Поступово протягом 1-1,5 ч. цей проміжок скорочується.

    Матка активно скорочується, шийка моментально розкривається, жінка відчуває тиск, йдуть потуги. В цей момент може з’являтися нудота, блювання, підвищуватися тиск, частішати пульс. Потуги настільки сильні, що жінка не може стримувати їх, навіть незважаючи на вказівки гінеколога. Іноді їй навіть не треба докладати зусиль, щоб дитина з’явилася на світ. Просування малюка по родових шляхах може зайняти всього декілька хвилин. Сама того не усвідомлюючи, жінка стає мамою.

    Наслідки

    Якщо говорити про переваги і недоліки стрімкого появи малюка на світ, то останніх набагато більше. Гідність все одно – менше мук при народженні дитини. Зате післяпологові ускладнення стають набагато сильніше, ніж радість від швидких пологів. Ризик негативних наслідків при стрімкому розродженні дуже великий, але їх поява залежить від фізіології.

    Прискорене народження малюка на світ – величезний стрес для нього. Дихальна система дитини ще не готова до першого вдиху. Миттєве народження може і зовсім обернутися трагедією. Є ризик кисневого голодування, яке призводить до порушень функціонування головного мозку і навіть смерті немовляти.

    Коли малюк поступово просувається по родових шляхах, то знижується ймовірність травм, як у нього самого, так і у матері. Тазові кістки жінки розсуваються, щоб головка, а потім плечі і все тіло могло пройти без проблем. Звичайно, на це йде багато часу. Стрімке народження – ризик пошкодження черепа і хребта про тверді тазові кістки. Висока ймовірність травми ключиці, вивороту плічок, крововиливу в мозок, печінка, нирки або наднирники.

    Негативні наслідки для жінки:

    • внутрішні і зовнішні розриви;
    • кровотеча;
    • пошкодження шийки матки;
    • розбіжність тазових кісток;
    • порушення відходження посліду, необхідність у вискоблюванні порожнини матки.

    Передчасне відходження плаценти може закінчитися матковою кровотечею і смертю породіллі. На відновлення після отриманих ускладнень можуть піти місяці, тому важливо запобігти стрімкому протягом пологового процесу.

    Як уникнути післяпологових наслідків?

    Стрімкі пологи повинні проходити під ретельним контролем акушера-гінеколога. Інакше процес може закінчитися летальним результатом. Щоб уникнути наслідків, відразу після появи перейм або вилиття навколоплідних вод потрібно негайно їхати в лікарню.

    Медиками вживаються заходи по затримці розвитку пологової діяльності. Породіллі забороняється ходити або вставати, вона повинна лежати на кушетці на боці, протилежному положення спинки малюка.

    У первородящихДля нормального скорочення матки після стрімких пологів важливий гормон окситоцин, який виробляється під час смоктання грудей

    Очисна клізма не робиться, так як вона стимулює пологову активність.

    Медперсонал може медикаментозно уповільнити пологовий процес, а, відповідно, знизити ризик ускладнень. Застосовуються препарати для зменшення скорочень матки, нормалізації артеріального тиску і зменшення больових відчуттів. Можуть використовуватися засоби, що поліпшують плацентарний кровообіг. При сильних больових відчуттях проводиться місцеве знеболювання – епідуральна анестезія.

    В ході пологів регулярно контролюється стан жінки і малюка – фіксується частота серцевих скорочень плода, вимірюється пульс породіллі. Для затримки потуг може застосовуватися дихальна гімнастика, але глибокі вдихи під забороною. Жінці краще лягти на бік або встати на карачки. Це поза найбільш сприятлива для породіллі і дитини.

    Якщо попередити стрімкі пологи неможливо, проводиться кесарів розтин.

    Абсолютні показання до хірургічного розродження – гіпоксія плоду, передчасне відшарування плаценти, зниження частоти серцевих скорочень немовляти, маткова кровотеча.

    Відразу ж після відходження посліду обстежується матка і родові шляхи. Якщо є розриви, то накладаються шви. При неповному відходженні плаценти проводиться чистка. Для кращого відновлення матки вводяться препарати, що стимулюють її скорочення. Також у цих же цілях важливо часте прикладання малюка до грудей.

    Після стрімких пологів, як правило, відновлення більш тривалий. При обтяженому пологовому процесі жінка може залишатися в пологовому будинку до 5-7 днів. Якщо ж ускладнення відсутні, то маму з малюком виписують на 3-4 добу.

    Дивіться далі: эпизиорафия при пологах