Чи можна завагітніти перед місячними

2487

Зміст:

  • Фертильні дні
  • Причини зачаття перед менструацією
  • Подовження циклу, пізня овуляція, гормональні зміни
  • Тривалість життєдіяльності сперматозоїдів
  • Повторна овуляція
  • Використання гормональних протизаплідних засобів
  • Як попередити небажану вагітність
  • Питання, чи можна завагітніти перед місячними, з’явився не марно. Такі випадки дуже рідкісні, але вони бувають. Повторна овуляція призводить до того, що в циклі з’являється більше сприятливих днів для зачаття. Давайте розберемося в цьому питанні докладніше.

    Фертильні дні

    Фізіологія роботи жіночих статевих органів досить складна. Вона повністю залежить від гормонального фону. Репродуктивні органи складаються з матки, яєчників, маткових труб, піхви, зовнішніх статевих органів. Яєчники — це залози, які виділяють гормони. Циклічність змін у жіночому організмі обумовлена впливом статевих гормонів.

    Відповідь на питання, чи можна завагітніти перед місячними, залежить від безлічі факторів

    Загальна тривалість менструального циклу складає 26-34 дня. Ідеальний цикл дорівнює 28 дням. Тривалість кровотечі становить 2-8 діб. Якщо у жінки немає порушень, то місячні подолжаются 3-4 дні.

    За рахунок змін гормонального фону, на початку циклу відбувається менструація. Під час місячних відбувається відторгнення слизової оболонки матки. Далі починається наступна фаза циклу, при якій внутрішня оболонка матки знову наростає.

    Як тільки ендометрій відновлюється, з фолікула яєчника яйцеклітина виходить. Вона зберігається протягом кількох днів. При цьому ймовірність запліднення найбільша на 14 день циклу.

    Вірогідність запліднення при нормальному циклі найвища в день виходу жіночої статевої клітини, а також протягом 5-6 діб після овуляції. Це час і називають фертильними днями.

    Зачаття – це запліднення яйцеклітини. Під час статевого акту відбувається еякуляція. Сперматозоїди проникають в порожнину матки і досягають жіночої статевої клітини. При проникненні чоловічий клітини в жіночу, стінки яйцеклітини стають непроникними для інших сперматозоїдів. Після запліднення генетичні матеріали 2 клітин об’єднуються. Утворюється одна молекула ДНК. Запліднена яйцеклітина починає спускатися в порожнину матки по трубі. Після транспортування заплідненої клітини, починається впровадження її в стінку матки.

    Якщо запліднення не відбулося, яйцеклітина гине. Далі вірогідність зачаття знижується. Гормональний фон починає змінюватися, що знову призводить до менструації.

    Причини зачаття перед менструацією

    Зазвичай зачаття відбувається в середині циклу після настання овуляції, але є випадки, коли жінка вагітніє напередодні менструації. Це може відбуватися через порушення менструального циклу, а також інших факторів.

    Причини, що призводять до виникнення вагітності напередодні менструальної кровотечі:

    • індивідуальні особливості організму пацієнтки, пізня овуляція, гормональні порушення;
    • тривалість активності чоловічих статевих клітин;
    • повторний вихід яйцеклітини з фолікула;
    • застосування гормональних контрацептивних засобів.

    Ці фактори можуть значно збільшувати ймовірність запліднення напередодні менструального кровотечі, тому їх обов’язково потрібно враховувати.

    Подовження циклу, пізня овуляція, гормональні зміни

    Часто жінки відзначають настання і закінчення менструацій у календарі. Ця методика хороша, але не захищає від небажаного зачаття напередодні менструації. Цикл може подовжуватися, тим самим овуляція виникає пізніше.

    Дисменореї сприяють захворювання, порушення гормонального фону, стресові ситуації, перевтома, нерегулярне статеве життя, зміна партнера, переїзд та інші фактори. В результаті овуляція зміщується ближче до терміну початку місячних. При незахищеному статевому акті це веде до виникнення вагітності.

    Тривалість життєдіяльності сперматозоїдів

    Зазвичай сперматозоїди живуть в порожнині матки і труб протягом 3 діб. Імунна система жінки підвищує кислотність середовища піхви, тим самим знищуючи статеві клітини чоловіки. Це природна реакція.

    Але, за умови постійного статевого партнера, імунітет починає звикати до геному сперматозоїдів. Чоловічі клітини не відторгаються організмом відразу, тому вони можуть прожити в порожнині матки 5-8 діб. Це значно підвищує ймовірність пізнього запліднення.

    Повторна овуляція

    Найбільш імовірною причиною запліднення напередодні менструації є повторний вихід яйцеклітини з фолікула. При другій овуляції у жінки виникає підвищення лібідо, збільшення базальної температури, біль у малому тазі, нагрубання молочних залоз.

    повторная овуляцияПовторна овуляція може привести до вагітності двійнею

    Друга овуляція є причиною появи різнояйцевих близнюків. Разнояйцевые близнюки ростуть в різних плодових оболонках, що і відрізняє їх від однояйцевих, при яких одна запліднена яйцеклітина просто ділиться на 2 частини.

    Повторне поява яйцеклітини може виникнути за добу до менструації, тому краще оберігатися навіть у цей період. Вагітність можлива, якщо у жінки постійний партнер, а друга овуляція відбулася за тиждень до менструації. Це пояснюється високою життєдіяльністю сперматозоїдів.

    Використання гормональних протизаплідних засобів

    Оральні контрацептиви підтримують певний гормональний фон, при якому овуляції не відбувається. Таблетки приймають курсами. Курс прийому препарату триває 21 день, після чого роблять перерву на 7 діб. Під час перерви починається менструальна кровотеча, що триває приблизно 3-4 доби. Протягом першого тижня після початку наступного курсу прийому препарату збільшується ймовірність завагітніти, так як дуже близька овуляція. Тому ні в якому разі не можна пропускати прийом таблеток саме в перші 7 діб.

    При скасуванні контрацептивів напередодні місячних відбувається вихід яйцеклітини, а при подальшому статевому акті її запліднення. Цього можна уникнути, якщо забезпечити безпеку статевого акту за допомогою місцевих констрацептивов.

    Як попередити небажану вагітність

    Щоб попередити небажану вагітність напередодні менструації, необхідно дотримувати деякі правила. В першу чергу, не потрібно ігнорувати цикл. Якщо менструальний цикл йде чітко, то дату початку і закінчення місячних записують в календарі. Час овуляції вираховують по добі. Вона при нормальному циклі виникає на 13-14 день.

    Коли у пацієнтки є порушення гормонального фону, то не варто розраховувати, що овуляція буде в середині циклу. У цьому випадку жіноча статева клітина часто утворюється після 14 доби. Тому необхідно щодня вимірювати базальну температуру протягом усього місяця.

    Вимірювання рекомендується проводити щомісяця, так як поява жіночої статевої клітини можливо в різні дні. Наприклад, в один місяць вона може з’явитися на 15 добу, а в іншій – на 20, що сприяє виникнення небажаної вагітності напередодні менструального циклу.

    Базальну температуру вимірюють за допомогою термометра, наконечник якого вставляють в пряму кишку або піхву. Заміри проводять під час пробудження вранці, не встаючи з ліжка.

    Для попередження небажаної вагітності рекомендується застосування гормональних контрацептивів в таблетках. Приймати препарати краще за призначенням лікаря, так як не всі ліки підходять жінці.

    Якщо вагітність не планується, препарати скасовувати не можна. При наявності причин для скасування, оральні гормональні протизаплідні замінюють місцевими засобами захисту, такими як презервативи, свічки, гелі та інші.

    Не можна займатися сексом напередодні місячних без контрацептивних засобів. Вірогідність запліднення вище, якщо незахищений статевий акт відбувався за тиждень або за 3 дні до менструації. У цей період можлива пізня овуляція або другий вихід яйцеклітини.

    Ймовірність зачаття напередодні менструальної кровотечі невелика, але не виключена. Вона становить приблизно 5 %. Щоб попередити вагітність, необхідно приймати протизаплідні таблетки або використовувати презервативи навіть за кілька днів до менструації.

    Також цікаво почитати: сеча з піною у жінок