Чи можна пити кефір в період лактації

2123

Зміст:

  • Чим корисний кефір при ГВ
  • Недоліки вживання кефіру при грудному вигодовуванні
  • Чи можна пити кефір при годуванні грудьми
  • Рекомендації щодо вживання кефіру при ГВ
  • В період лактації дієта годуючої жінки впливає на стан і розвиток дитини. Кефір при грудному вигодовуванні є відмінною альтернативою для незбираного молока, яке може викликати алергічні реакції і спровокувати порушення процесу травлення у немовляти.

    Чим корисний кефір при ГВ

    Кефір відноситься до кисломолочним продуктам. Він виходить шляхом зброджування молока за рахунок життєдіяльності певних мікроорганізмів: дріжджів, оцтовокислих бактерій, молочнокислих паличок, стрептококів.

    Кефір при грудному вигодовуванні робить позитивний вплив на маму і дитину

    Продукт володіє декількома корисними властивостями:

    • Нормалізація мікрофлори кишечника – кефір містить у своєму складі різні кисломолочні бактерії, які є представниками нормальної мікрофлори. За рахунок цього поліпшується функціональний стан органів системи травлення.
    • Зниження вираженості або зникнення ознак порушення функціонального стану травної системи.
    • Поліпшення засвоєння різних поживних сполук, вітамінів і мінералів з кишечнику за рахунок повного розщеплення харчових продуктів.
    • Поповнення запасів кальцію в організмі – в кефірі міститься велика кількість кальцію, який добре засвоюється. Організм новонародженої дитини вимагає значну кількість мінеральних солей для росту і дозрівання різних структур опорно-рухової системи.
    • Зміцнення імунітету годуючої мами і малюка за рахунок наявності в кефірі біологічно активних сполук і корисних бактерій.
    • Підвищення регенераторних здібностей – в кефірі містяться складні вуглеводи, які стимулюють процеси загоєння пошкоджених тканин.
    • Зниження ймовірності розвитку алергічних реакцій за рахунок модуляції активності різних ланок імунітету.
    • Профілактика розвитку анемії за рахунок достатнього надходження в організм матері і дитини заліза.
    • Поліпшення роботи нервової системи – кефір є джерелом водорозчинних вітамінів групи В, які необхідні для нормального перебігу обмінних процесів в клітинах нервової системи.
    • Сприятливий вплив на перебіг різних захворювань, таких як цукровий діабет і сечокам’яна хвороба.

    Прийом кефіру при грудному вигодовуванні дозволяє знизити ймовірність розвитку непереносимості лактози у дитини в майбутньому.

    Недоліки вживання кефіру при грудному вигодовуванні

    Незважаючи на ряд корисних властивостей, кефір володіє декількома недоліками, про які не можна забувати годуючій мамі. При вживанні у великих кількостях існує ризик розвитку алергічних реакцій при наявності гіперчутливості до цільного молока.

    Кисломолочні продукти можуть викликати розвиток закрепів або діареї і у самої мами і дитини. Є також можливість розвитку харчового отруєння у жінки, що пов’язано з тим, що кефір швидко скисає. Вживати потрібно тільки свіжий продукт.

    В кефірі міститься невелика кількість алкоголю. Незважаючи на те, що воно мінімально, при занадто частому вживанні великої кількості напою існує ризик негативного впливу на організм, що розвивається, маляти.

    Чи можна пити кефір при годуванні грудьми

    Кефір рекомендований для годуючої жінки. Це пов’язано з переважанням корисних властивостей над недоліками. Допускається вживання невеликої кількості напою в перший місяць життя дитини, за умови прийому натурального продукту без консервантів.

    Можно ли пить кефир в период лактации

    Чи можна пити кефір при ГВ, запитайте у педіатра

    У перший раз бажано випити невелику кількість напою до 20 мл в ранковий час. Це дасть можливість протягом дня спостерігати за новонародженим дитиною на предмет появи ознак алергічної реакції у вигляді висипу на шкірі або порушення роботи системи травлення у вигляді колік або зригування.

    Якщо реакції не було, допускається поступове збільшення обсягу вживаного до півлітра кефіру в день. Правило поступового збільшення кількості поширюється і на інші продукти, які починає приймати жінка після пологів у період лактації.

    Рекомендації щодо вживання кефіру при ГВ

    Для мінімізації розвитку негативних реакцій під час вживання кефіру слід дотримуватися таких рекомендацій:

    • Вибирати натуральний продукт – додавання будь-яких ароматизаторів, підсилювачів смаку в кілька разів підвищує ймовірність розвитку алергічних реакцій у немовляти.
    • Пити тільки свіжий продукт. Вплив кефіру на травну систему залежить від терміну його зберігання. Продукт, який зберігається близько 3 днів, сприяє закріпленню стільця.
    • Вибирати напій з мінімальним строком зберігання. При купівлі кефіру в магазині не варто вибирати продукт з довгим терміном зберігання – це свідчить про наявність консервантів в ньому, які можуть викликати негативні реакції у дитини.
    • Не слід пити знежирений кефір – незважаючи на невисоку калорійність такий продукт не містить великої кількості корисних властивостей і нерідко може чинити негативний вплив.

    Добова норма вживання кефіру не повинна перевищувати 500 мл. При цьому прийом напою рекомендується розбивати на 2 рази на день по одній склянці вранці і ввечері. Допускається також вживання кефіру перед сном.

    Термін зберігання продукту не повинен перевищувати 3 днів, зберігати його потрібно в холодильнику.

    Кефір відноситься до корисних продуктів харчування. Він відмінно вписується в раціон матері і допускається при годуванні груддю. При появі ознак негативного впливу продукту на організм дитини, до яких відноситься висип, підвищене газоутворення, часте зригування, коліки, нестійкий стілець, прийом слід припинити. Якщо протягом декількох днів ознаки негативної реакції не зменшилися або не зникли, то необхідно проконсультуватися з лікарем педіатром.

    Кефір при грудному вигодовуванні надає сприятливий вплив на організм жінки, що годує, і немовляти. Напій можна вживати з перших днів життя дитини, так як в цей період відбувається дозрівання органів системи травлення і становлення мікрофлори кишечника.

    Незважаючи на невелику кількість недоліків, краще порадитися з лікарем. Фахівець в індивідуальному порядку підкаже, можна або не можна вживати кефір жінці, на підставі особливостей її організму, а також можливої наявності патології органів системи травлення.