Чому варто робити щеплення дитині, переваги і побічні реакції щеплень

808

Зміст:

  • Вакцина, вакцинація, ревакцинація
  • Вірусний гепатит В
  • Туберкульоз
  • Поліомієліт
  • Коклюш, правець, дифтерія
  • Епідемічний паротит, кір, краснуха
  • Пневмококова інфекція
  • Грип
  • Інфекційні хвороби у 25% випадків є причиною людських смертей у всьому світі. Вакцинопрофілактика – це єдиний спосіб уникнути розвитку таких невиліковних або важковиліковних захворювань, як сказ, поліомієліт, правець. Існують вакцини, які не можуть повністю гарантувати відсутність зараження, однак вони істотно полегшують перебіг захворювання і знижують ризик розвитку небезпечних ускладнень. Таку профілактику здійснюють вакцини проти грипу і туберкульозу.

    Вакцина, вакцинація, ревакцинація

    Вакцина – це иммунобиологический препарат, призначений для формування імунологічної пам’яті. Завдяки вакцинам з’явилася можливість створення захисного імунітету, минаючи стадію інфекційного захворювання. Процедура введення вакцини називається щепленням або вакцинацією. Ревакцинація – повторне введення вакцини, яке проводиться через певний проміжок часу від останньої вакцинації. Ревакцинація спрямована на підтримання вже сформованого імунітету.

    Обов’язкові профілактичні щеплення включені в національний календар щеплень. Порядок їх проведення регулюється у відповідності з федеральними законами РФ і наказами Моз РФ.

    Біоматеріал, призначений для створення вакцин, не містить вірулентних частинок, які могли б викликати патологічні реакції. Але в ньому зберігаються протективные антигени, розпізнавши які, імунітет зможе дати відсіч інфекції при майбутньому зараженні.

    Вірусний гепатит В

    У виробництві вакцини проти гепатиту В використовуються генно-інженерні технології. В генетичний матеріал пекарських дріжджів вставляється геном вірусу, що відповідає за продукцію австралійського антигену».

    Захист від зараження гепатитом В не менше, ніж на 20 років і запобігання розвитку первинного ураження печінки — незаперечні переваги вакцинації.

    Вакцина добре переносяться дітьми, так як характеризується високим ступенем очищення. Рідко спостерігаються почервоніння та ущільнення у місці уколу. У 1-5% щеплених осіб можливий розвиток загальних реакцій – лихоманки і слабкості. Це очікувані прояви, вони зникають на другий день. Щеплення протипоказані дітям з алергією на продукти, що містять пекарські дріжджі.

    Туберкульоз

    БЦЖ – протитуберкульозна вакцина, що містить живі ослаблені штами мікобактерій. БЦЖ не захищає від зараження туберкульозом, але її перевага в тому, що вона запобігає розвиток найбільш тяжких форм захворювання: туберкульозного менінгіту та дисемінованого туберкульозу. Імунітет після щеплення зберігається 5 років. Для формування стійкого імунітету необхідна ревакцинація, яка здійснюється при негативній реакції Манту.

    Вакцинація дітей на першому тижні життя проводиться щадною вакциною БЦЖ-М Дітям, які проживають на території з великою захворюваністю на туберкульоз, ставиться вакцина БЦЖ.

    стоит ли делать прививки ребенкуПри нормальній реакції організму у місці введення БЦЖ утворюється рубчик діаметром від 3 до 10 мм.

    БЦЖ протипоказана дітям, що народилися з низькою масою тіла, дітям з імунодефіцитом, інфекційними ураженнями та важкими захворюваннями нервової системи. Крім того, вакцина не вколюється дітям, народженим від ВІЛ-інфікованих матерів і дітям, які проживають на одній території з родичем, хворим на туберкульоз.

    Поліомієліт

    Поліомієліт вражає нервову систему, закінчується тяжкої необоротної інвалідизацією. Щоб запобігти зараження інфекцією, досить пройти вакцинацію.

    Існує два типи вакцин проти паралітичного поліомієліту: інактивована — для першої і другої вакцинації, вводиться внутрішньом’язово і жива — для третьої вакцинації та ревакцинацій, вводиться всередину. Після введення загальної вакцинації захворюваність поліомієлітом знизилася на 99%.

    Щеплення від поліомієліту вважаються найбільш безпечними, вони легко переносяться дітьми. Вакцинація показана тільки здоровим дітям.

    Коклюш, правець, дифтерія

    Вакцина проти кашлюку випускається в комплексі з правцевим і дифтерійним анатоксинами у вигляді АКДП — адсорбованою коклюшно-дифтерійно-правцевою вакцини. Це інактивована вакцина. Всі компоненти АКДП здатні сформувати імунітет майже у 100% щеплених.

    Мета вакцинації – знизити захворюваність гострим кашлюк серед немовлят.

    Вакцини АКДП гірше переносяться дітьми, в порівнянні з іншими щепленнями. Побічні явища у вигляді лихоманки і слабкості розвиваються в однієї третини вакцинованих дітей. Можливі почервоніння та болючість у місці введення вакцини.

    Вітчизняні вакцини АКДП, на відміну від імпортних, краще стимулюють імунітет, але гірше переносяться пацієнтами.

    Абсолютними протипоказаннями є алергія на попереднє введення вакцини, прогресуюче ураження нервової системи і поява судом без підвищення температури.

    Противостолбнячные вакцини представлені або моновакциной АС, або комбінаціями: АКДП, АДП та АДП-м. Їх ефективність становить 80-100%.

    В основі протидифтерійної вакцини міститься дифтерійний анатоксин. Вакцина випускається в комбінації з правцевим анатоксином у вигляді АДС або у вигляді АКДП. Імунізація захищає організм від дифтерії на 10 років. У дорослому віці показана ревакцинацію АДП-м кожні 10 років.

    Протипоказанням до вакцин і АДС, АДС-м є тільки алергія на попередні щеплення.

    Епідемічний паротит, кір, краснуха

    Для запобігання зараження ендемічним паротитом вводяться живі вакцини з ослабленими штамами вірусу паротиту. Вакцина може містити противокоревой компонент.

    Паротит небезпечний ускладненнями. У 20-30% перехворілих хлопчиків-підлітків розвивається безплідність. Вакцинація істотно знижує захворюваність і ризик отримати ускладнення.

    Щеплення протипоказана дітям, у яких розвинулася алергія на попередню вакцинацію.

    Жива вакцина проти кору випускається у вигляді самостійного препарату або в комбінації з щепленнями проти краснухи або паротиту. Імунітет після введення протикорової щеплення зберігається 25 років.

    Діти добре переносять протикорову вакцину. У рідкісних випадках спостерігається нездужання і температура. До протипоказань відноситься гіперчутливість до аміноглікозидної групи антибіотиків і до білка курячого або перепелиного яйця.

    Для профілактики краснухи також використовуються живі ослаблені штами вірусів.

    Найбільш небезпечна Краснуха для вагітних жінок, оскільки вірус може спровокувати викидень або серйозні вади розвитку плода. Під час вагітності не можна робити щеплення від краснухи.

    Вакцинація проти краснухи переноситься легко. Вкрай рідко спостерігаються почервоніння в місці ін’єкції, підвищення температури і висип.

    Щеплення протипоказана при алергії на введення попередньої дози, у період гострих захворювань, а також людям з імунодефіцитом і онкологічними захворюваннями.

    Пневмококова інфекція

    Вакцинація проти пневмококової інфекції у дітей почалася з 2000 року. Імунізація знизила частоту пневмококових пневмоній і менінгітів на 80%.

    Небажані наслідки у вигляді нездужання і лихоманки розвиваються у 2% щеплених. Місцеві реакції у вигляді ущільнення і почервоніння зустрічаються не більш, ніж у 5% вакцинованих.

    Грип

    Всі сучасні протигрипозні вакцини є інактивованими, тобто неживими, з різним штаммовым складом.

    Вакцинація від грипу у дітей починається з 6-місячного віку, також вакцинопрофілактики підлягають школярі, студенти, вагітні жінки, представники медичної, освітньої, транспортної і комунальної сфери, літні люди з хронічними захворюваннями.

    стоит ли делать прививки ребенкуВакцинація знижує захворюваність грипом в 1,5 рази. Щеплення від грипу формує імунітет на 14 день і зберігає його протягом одного сезону.

    Протигрипозні щеплення можуть викликати місцеві або загальні побічні ефекти. Субодиничні, виросомальные і спліт-вакцини переносяться набагато легше, ніж цельновирионные. Після введення вакцин нового покоління практично не спостерігаються небажаних реакцій.

    Вакцинація протипоказана особам з алергією на курячий білок, а також тим, у кого розвинулись ускладнення на попереднє введення вакцини.

    Недоліки протигрипозних вакцин проявляються при використанні неякісних або прострочених препаратів.

    Варіабельність вірусних штамів досягається з допомогою різних комбінацій двох поверхневих вірусних білків: гемаглютиніну і нейрамінідази. Ефективність вакцинації залежить від того, наскільки точно будова вакцини буде відповідати вірусу в майбутньому сезоні. Буває складно передбачити, яким буде вірус грипу, тому вакцина не завжди повністю відповідає новому вірусу, і це ще один недолік протигрипозних щеплень.

    На питання: «чи варто робити щеплення дитині?» можна однозначно відповісти: «варто, якщо при цьому дотримано порядок вакцинації і враховані всі протипоказання». За недоліки профілактичних щеплень часто помилково приймають розвиток побічних явищ. Однак жоден фармацевтичний препарат не позбавлений яких-небудь небажаних наслідків; проте, інфекційні захворювання без щеплень набагато небезпечніше.

    Також рекомендуємо почитати: кефалогематома у новонароджених