Важкий вік — криза у дитини 3 років

1517

Зміст:

  • Особливості психології трирічного малюка
  • Симптоми кризових змін у поведінці
  • Причини поведінкових порушень
  • Тривалість кризового періоду
  • Як пережити важкий період
  • Як реагувати на дитячу істерику
  • Коли потрібна допомога психолога
  • Перші кроки малюка до дорослішання незмінно радують батьків. Сам їсть, сам одягається, може вже і пограти без дорослих… Але ближче до третього дня народження картина різко змінюється. З’являються дивні симптоми — упертість, злість, істерики. Лякатися не варто! Кризовий етап проходять всі трирічні діти. Головне, щоб тато і мама знали, які виховні стратегії застосовувати в цей час.

    Особливості психології трирічного малюка

    Віковий проміжок між 2 та 3 роками — сходинка, що веде з дитинства в дитинство. В організмі дитини відбуваються серйозні фізіологічні зміни — закінчується формування кори головного мозку, стає більш міцною кістково-м’язова система. Це відкриває можливості для впевнених рухів, які дозволяють досліджувати світ.

    Криза у дитини 3 років часто проявляється у вигляді капризів і істерик

    Малюк вже вміє підніматися і спускатися по сходам, відкривати ящики шаф, швидко бігати і штовхати м’яч ногами. Активно розвивається мова — окремі слова складаються в речення. Вчорашній несмышленыш навчився висловлювати свої бажання словами і прагне спілкуватися з усіма оточуючими. Намагаючись зрозуміти пристрій навколишнього світу, він пристає до батьків з незліченними: «Чому?».

    Зміни зачіпають і соціально-емоційну сферу дитини, він частково розуміє почуття інших людей, іноді вміє стримувати свої емоції.

    Ширше стає коло спілкування. Малюк охоче грається з однолітками. Своє прагнення влитися в соціум він висловлює, імітуючи поведінку дорослих.

    При всьому прогресі мислення малюка залишається недостатньо розвиненим. Більшість дій відбувається імпульсивно, немає контролю над бажаннями, реальний світ не відділяється від фантазій. Прагнення бути самостійною особистістю вступає в протиріччя з особливостями нейропсихології, що призводить до внутрішнього конфлікту.

    Симптоми кризових змін у поведінці

    На третьому році життя всі дитячі бажання зводяться до відстоювання своєї індивідуальності. Найпростіший спосіб показати свою незалежність —чинити опір думку інших. Якщо завжди слухняний малюк раптом починає впиратися і «робити все навпаки», це означає, що він ступив за кордон проблемного віку.

    симптомыЩоб зменшити негативні симптоми кризи, потрібно більше спілкуватися з дитиною

    Ось ще 5 характерних симптомів:

    • Прагнення до самостійності. Самим поширеним виразом в лексиконі малюка стає: «Я сам!». Він поривається виконувати навіть дії, які йому не під силу.
    • Підвищена вимогливість. Бажання виражається, як категорична вимога, яке дорослі зобов’язані виконати у що б то не стало. При відмові проявляється бурхлива емоційна реакція.
    • Негативізм. Всі слова оточуючих сприймаються негативно, розпорядження та поради виконуються навпаки.
    • Бунтарство. В ході кризи у дитини 3 років виникає протест проти волі дорослих, що приводить до конфліктів.
    • Зміна системи цінностей. Те, що раніше подобалося, стає незначущу. Пропадає інтерес до певних іграшок, занять і навіть людям.
    • Соціальний протест. Різко висловлюється невдоволення порядками в сім’ї, дитячому садку, суспільстві.

    Всі ознаки проявляються у вигляді спорів, плачучи, істерик. Напади впертості тривають від 10 до 40 хв, і повторюються кілька разів в день. Негативізм стосується всіх сторін життя — їжі, одягу, розваг і звичок.

    Причини поведінкових порушень

    З розвитком фізичних і розумових навичок приходить усвідомлення власного «Я» як особистості, окремої від дорослих. Намагаючись довести це, діти не усвідомлюють своєї залежності від батьків, необхідності дотримуватися сімейних і соціальних установок. Конфлікти беруть особливо гострий характер з-за підвищеної емоційності малюка, його невміння стримувати гнів, ревнощі, образу.

    До розладів поведінки призводить ще ряд факторів:

    • Невміння сформулювати свої бажання. Діти часто зляться на батьків за те, що ті не можуть вгадати їх думки.
    • Нерозуміння устрою світу. Крихітка ще не бачить різниці між живими і неживими об’єктами. Явища природи і предмети побуту, можуть викликати у нього лють.
    • Відсутність соціального досвіду. Вчинки людей в дитячому уявленні поділяються на «погані» і «хороші». Всі дії оточуючих розцінюються з власної точки зору — мама не дала цукерок, тому що вона жадібна, тато лається, тому що він злий.
    • Нездатність відрізняти реальне від уявного. Всі незрозумілі для нього речі дитина пояснює власними вигадками.
    • Прагнення наслідувати поганого. Копіюючи дії дорослих або ровесників, малюк віддає перевагу поганим вчинкам, тому що вони викликають більше емоцій.

    Причинами негативізму нерідко стають неправильна поведінка батьків. Авторитарна сім’я, в якій обмежується дитяча ініціатива, швидше зіткнеться з істериками і конфліктами.

    Кризова фаза протікає гостріше, якщо батьки зловживають заборонами і покараннями, перевищують межі контролю і опіки. Неузгодженість вимог старших членів сім’ї також викликає нерозуміння і протест у дітей.

    Тривалість кризового періоду

    Сучасна нейропсихологія не дає чітких меж складного етапу в житті малюка. Початок залежить від рівня фізичного, розумового та емоційного розвитку. Більшість здорових дітлахів вступають в «смугу впертості» у другій половині третього року життя. Вже у віці 3,5 року поведінка стає стабільним, істерики і напади негативізму припиняються.

    Прояв кризи у дитини 3 років — природне явище в розвитку дитячої психіки. Воно необхідно для формування таких властивостей характеру, як незалежність, цілеспрямованість і гордість. У малюків зі спокійним темпераментом перехід від дитинства до дитинства може пройти гладко, без помітних конфліктів.

    Як пережити важкий період

    Головна умова, яку повинні дотримуватись батьки — зберігати спокій. Дуже складно бути витриманим і врівноваженим, коли улюблене чадо постійно закочує істерики. Але крики і покарання не допоможуть впоратися з маленьким упрямцем, а лише посилять конфлікт.

    причиныДізнавшись, у чому причини дитячого кризи, вам буде легше допомогти йому пережити цей період

    Краще використовувати способи впливу, зрозумілі й прийнятні для малюка — позитивні стимули, пов’язані з ласощами та іграшками. Мама може сказати: «Я дам тобі смачний сік, якщо ти доїси котлету». Хороший ефект дають ігрові моменти, асоціації з героями казок і мультфільмів: «Знаєш, мені дзвонили Фиксики! Вони попросили тебе лягти спати раніше».

    Якщо дитина наполягає на самостійності, варто надати йому деяку свободу. Нехай спробує надіти взуття або застібнути куртку без допомоги дорослих. Батьки повинні запропонувати свої послуги, тільки коли без цього не обійтися.

    Подолати кризовий етап допоможе ряд рекомендацій:

    • Відволікати увагу малюка на що-небудь цікаве.
    • Не демонструвати власного гніву, люті, безсилля.
    • При прояві впертості шукати компроміс, який задовольнить дитини.
    • Уникати криків і покарань.
    • Дати право вибору іграшок, одягу, розваг.
    • Не використовувати залякувань різними лихами і страшними істотами.
    • Виробити спільну тактику виховання, якої повинні дотримуватися всі дорослі члени родини.
    • Ігнорувати істерики — в будь-який час, в будь-якій ситуації.

    Рекомендації необхідно дотримуватися послідовно, протягом тривалого часу. Позитивний результат настане не відразу — і дитині, і батькам потрібен час, щоб пристосуватися до нового вікового етапу.

    Як реагувати на дитячу істерику

    Найбільш неприємне прояв «періоду впертість» — істеричний припадок. Він може статися де завгодно — від сімейної кухні до автобусної зупинки. Голосні ридання і крики висловлюють обурення, гнів, розчарування.

    Батькам не варто нервувати чи лаятися. Пам’ятайте, істерика влаштовується для глядача — щоб отримати ласку, увагу, бажану річ. Відійдіть або відверніться від дитини, не звертайте уваги на його витівки, і він заспокоїться. Коли це станеться, продовжуйте розмовляти з малюком або виведіть його звідти, де почалася істерика. Зміна місця часто надає заспокійливу дію.

    Емоційний напад, викликаний впертістю, можна припинити, відволікаючи увагу малюка. Дитяча психологія сприйнятлива до об’єктів, здатним впливати на уяву — іграшкам, яскравим картинкам, пісеньки.

    Важливо зберігати спокійний, доброзичливий тон, як би важко це не було. Роздратований тон і крики батьків роздувають дітей ще сильніше, перетворюючи напад впертості в буйну істерику.

    Коли потрібна допомога психолога

    Поведінкові зміни 3-го року життя поступово сходять нанівець. З розвитком мислення малюк знаходить мирні засоби для вираження своєї індивідуальності. Однак є випадки, коли необхідна допомога фахівця. У їх числі:

    • Незрозумілі страхи. Малюк впадає в істерику під час грози, зустрічі з тваринами або незнайомими людьми.
    • Агресивність. Жорстокість по відношенню до однолітків або домашнім вихованцям, войовничість, навмисне псування іграшок, одягу.
    • Підвищена активність. Непосидючість, невміння зосередитися, прагнення постійно рухатися, виробляти шум.
    • Повільне розвиток мовлення. Відсутність фразовых форм, словниковий запас менше 20 слів.

    У подібних випадках слід показати малюка дитячого психолога для тестування і визначення методів корекції.

    Мудрі і стримані тата і мами здатні самостійно подолати кризовий етап в житті малюка. Якщо ж дорослі втрачають контроль над ситуацією, допоможе спеціальна консультація для батьків у психологічному центрі.

    Також рекомендуємо почитати: герпесу 6 типу у дітей