Що означають шуми в серці у дитини

1308

Зміст:

  • Що таке шуми в серці у дитини
  • Причини
  • Діагностика
  • Лікування
  • Шуми в серці у дитини виявляються під час вислуховування фонендоскопом. Не завжди вони свідчать про наявність серйозної серцевої патології. Необхідно правильно визначити тип шуму, тоді стане ясно, чи потрібна дитині допомогу кардіолога.

    Що таке шуми в серці у дитини

    Шуми в серці дитини насторожують педіатра

    Шуми являють собою сторонні звуки, які з’являються при зміні струму крові з ламінарного на турбулентний, наприклад, при проходженні через звужені природні отвори або патологічні сполучення між камерами серця. Їх виявлення вимагає додаткових діагностичних досліджень, навіть якщо дитина почуває себе добре і будь-які підозрілі симптоми відсутні.

    Існує певна класифікація шумів. За типом відхилення від умовної норми виділяють:

    • функціональний шум. Він зустрічається у чималої кількості дітей і не представляє загрози для життя. Шум такого типу зумовлений перебудовою системи кровообігу. Дитячий організм повинен звикнути функціонувати поза тілом матері. Фізіологічні шуми часто виявляються в критичні періоди посиленого розвитку дитини: протягом першого місяця життя, коли починається газообмін з навколишнім середовищем не через плаценту, а через легені; близько 3 років, коли активно розвивається мовленнєвий апарат, з’являється здатність самостійно обслуговувати себе в побуті; в 7 років, коли розвиток нервової системи досягає нового рівня; в підлітковому періоді, від 12 до 16 років, коли відбуваються значні гормональні зрушення;
    • органічний шум. Він виникає внаслідок неправильної роботи серця і побічно свідчить про наявні вади. У цьому випадку необхідно пройти діагностику, в ході якої можуть бути виявлені вроджені або придбані захворювання серця, в основному протікають з ураженням клапанів. Буде потрібно спеціальне лікування.

    Виходячи з фази серцевого циклу, виділяють систолічний шум і діастолічний. Визначити їх наявність може дільничний педіатр, дитячий кардіолог або кардіохірург.

    Причини

    Причини появи шуму, не пов’язаного з клапанними вадами, можуть бути наступні:

    • несформованість кровоносної системи і серцевого м’яза, що нерідко спостерігається у місячної дитини;
    • нерівномірний ріст органів серцево-судинної системи;
    • залізодефіцитна анемія.

    У новонародженого шуми може викликати також регургітація – зворотний струм крові з однієї серцевої камери в іншу або через відкритий аортальний проток. Цей процес свідчить про неповному змиканні клапанів або незарощенні функціонував у внутрішньоутробному періоді соустья. Є шанс, що щілина закриється сама, коли дитина трохи підросте. Виявлена регургітація говорить про те, що дитина потребує регулярних медоглядів.

    До причин появи органічних шумів відносять:

    • дефект міжпередсердної перегородки;
    • дефект міжшлуночкової перегородки;
    • відхилення в розвитку клапанів серця;
    • порушення відтоку крові з правого шлуночка в область легеневої артерії;
    • потовщення стінки лівого або правого шлуночка;
    • ендокардит – запальний процес у внутрішній оболонці серця;
    • наявність додаткової хорди в лівому шлуночку;
    • звуження просвіту аорти на її певній ділянці;
    • доброякісна пухлина в одному з передсердь.

    Найрідше у дітей виявляють шуми внаслідок серцевої недостатності і перенесеного інфаркту міокарда.

    Діагностика

    Шумы в сердце ребенкаВажливо діагностувати не тільки шуми в серці дитини, але і їх причину

    Визначити поява шумів в серці у дитини і зрозуміти, чому вони з’явилися, можна за допомогою таких досліджень:

    • аускультація – вислуховування з допомогою стетоскопа. Відноситься до физикальном або клінічним методам діагностики. Аускультація серця у новонароджених проводиться в перші дні життя, в нормі тони повинні бути ясні і чисті. За результатами дослідження можна припустити наявність вродженого пороку серця, внутрішньоутробну гіпоксію, транзиторну лихоманку;
    • електрокардіографія – дослідження електричних сигналів, що утворюються при роботі серця. До достоїнств ЕКГ відносять простоту проведення, швидке отримання результату, відсутність шкоди для здоров’я. До грудної клітки кріпляться електроди, підключений до них апарат веде запис кардіограми. Розшифровувати результати повинен кардіолог. Дітей у віці до 1 року під час проведення ЭКГприходится сповивати;
    • ехокардіографія – ультразвуковий метод, що дозволяє дослідити морфологічні і функціональні зміни серця та його клапанного апарату;
    • ультразвукова доплерографія. Виконується так само, як і УЗД. Спеціаліст досліджує якість кровотоку через камери та клапани серця. Іноді на допплерографії виявляють кров’яні згустки всередині серцевого м’яза і неполадки у функціонуванні аорти – головного судини великого кола кровообігу;
    • рентгенографія грудної клітки – проекційне дослідження, результатом якого є отримання стандартного знімка. З його допомогою можна діагностувати збільшення серця, кальциноз клапанів.

    На всі ці дослідження дитини повинен направити спостерігає педіатр.

    Лікування

    Патологічні звуки функціонального характеру зазвичай не вимагають спеціального лікування. З віком більшість з них зникає самостійно. Якщо шум виявлений в підлітковому віці і був викликаний гормональною перебудовою організму, лікар може рекомендувати тимчасово обмежити фізичні навантаження і уникати стресів.

    Лікарська тактика при органічних шумах визначається причинами, що їх викликали. У деяких випадках необхідна медикаментозна терапія. Її метою є максимальна компенсація порушеної функції серця. Дитині призначають протимікробні препарати, вітамінні комплекси, діуретики та інші.

    у новорожденногоТактика лікування залежить від причини шумів

    Часто єдиним виходом залишається хірургічне втручання.

    Операції бувають наступного виду:

    • по заміні дефектних серцевих клапанів;
    • щодо усунення вроджених вад;
    • по видаленню пухлин.

    Також оперативні втручання бувають наступних видів:

    • відкриті, передбачають розтин грудної клітини під загальним наркозом. Дитини підключають до апарату штучного кровообігу. До відкритих операцій вдаються для позбавлення від дефекту міжпередсердної перегородки;
    • закриті, які проводяться через прокол в грудині під контролем УЗД або МРТ. Наркоз використовується загальний;
    • рентгенохірургічних. Ендоваскулярна хірургія є молодим напрямком сучасної медицини. До необхідної зоні лікар отримує доступ через стегнову артерію, по якій рухається спеціальний катетер. Лікар контролює свої дії з допомогою рентгенівського приладу. Зображення візуалізується на спеціальному моніторі.

    Після операції дитина деякий час знаходиться в реанімації, потім його переводять у палату. Малюкові належить тривале відновлення, реабілітація триває до 2 років. У цей період потрібно дотримуватися лікувально-охоронного режиму, що включає в себе комплекс профілактичних і лікувальних заходів. Фізичні навантаження повинні бути обмежені.

    Відмова від операції при пороці серця тягне за собою ускладнення: ризик серцевої недостатності, збільшення ймовірності інфаркту міокарда або інсульту, набряк легенів. Респіраторні захворювання у дітей з пороком серця часто протікають важко, закінчуються пневмонією.

    Вчасно проведене оперативне втручання зможе значно продовжити термін життя і поліпшити її якість. В післяопераційному періоді дуже важливо виконувати всі лікарські рекомендації.

    Також цікаво почитати: хронічний аденоїдит у дітей