Що означає проба Шуварского або посткоїтальний тест

1549

Зміст:

  • Як роблять пробу
  • Розшифровка результатів
  • Відсутність вагітності на тлі регулярного статевого життя – серйозний привід для повного обстеження партнерів. Якщо і чоловік, і жінка не мають проблем зі здоров’ям, то лікарі передбачають можливу біологічну або імунологічну несумісність партнерів. У цьому випадку підтвердити або спростувати підозри допоможе проба Шуварского.

    Як роблять пробу

    Проба Шуварского вимагає нескладної підготовки. Варто відмовитися від контрацептивів, деяких гормональних препаратів (про що можна проконсультуватися з лікарем), мастил і т. д.

    Проводиться посткоїтальний тест безпосередньо в дні овуляції, приблизно з 9 по 16 день циклу. В цей час слиз каналу шийки матки набуває показники, найбільш сприятливі для просування сперматозоїдів. Під впливом естрогенів збільшується її вироблення , біоматеріал стає водянистим, безбарвним і трохи тягнеться.

    Дату овуляції допоможе вирахувати лікар-гінеколог, але краще всього зробити тест, щоб безпомилково виявити потрібний момент. Після овуляції робити пробу Шуварского немає сенсу, оскільки під впливом прогестерону слиз природним чином загущується, проникнення сперматозоїдів стає скрутним.

    Під час статевого акту не можна користуватися мастилами, кремами або іншими засобами, а відразу перед тим, як здавати пробу, жінці не можна користуватися милом, підмиватися, приймати ванну – все це може знизити вірогідність отриманих результатів.

    Проба береться протягом 9-12 годин після статевого акту. Саме в цей період дані вважаються найбільш достовірними. Біоматеріалом для дослідження служить цервікальна слиз з шийки матки. Невелика кількість слизу відправляється в лабораторію для діагностики під мікроскопом.

    Розшифровка результатів

    У нормі цервікальна слиз повинна містити живі і рухливі сперматозоїди. У певному обсязі досліджуваного біоматеріалу має бути від 5 до 10 активно рухливих гамет. Такий тест вважається позитивним. При меншому результаті проба сумнівна.

    Якщо ж сперматозоїди, здатні дати початок нового життя, не виявляються, то це означає, що цервікальна слиз містить спеціальні речовини, що згубно діють на чоловічі статеві клітини. В результаті такого контакту сперматозоїди стають малорухливими, тому не досягають яйцеклітини і вагітність не настає.

    Щоб остаточно поставити діагноз, однієї проби Шуварского мало. Щоб уникнути помилки лікарі рекомендують зробити повторний аналіз, після чого можна говорити про імунологічної несумісності партнерів.

    На результат проби можуть вплинути різні чинники:

    • наявність антиспермальних тіл;
    • перенесені запальні патології;
    • якість сперми;
    • дефекти шийки матки після абортів, стрімких пологів.

    Проба Шуварского проводиться за допомогою мікроскопічного дослідження цервікального слизу

    Що робити, якщо проби Шуварского негативні — таким питанням задаються всі бездітні пари. Лікарі радять партнерам не засмучуватися, оскільки зараз саме дослідження є допоміжним, а достовірність результатів ставиться під сумнів. При необхідності виявити сумісність партнерів проводяться інші тести з більш точними даними, наприклад, MAR-тест – дослідження на змішану антиглобулиновую реакцію.

    Також рекомендуємо почитати: як підвищити АМГ у жінок народними засобами