Що робити при гіпергідрозі у дітей

1716

Зміст:

  • Що це таке
  • Симптоми і причини
  • Лікування
  • Гігієна
  • Діагностичні маніпуляції та препарати
  • Гіпергідроз у дітей найчастіше пов’язаний з вродженими патологіями потових залоз. Виявити його легко – зовнішні прояви дуже яскраві, але вилікувати набагато складніше. Займатися лікуванням захворювання повинен тільки фахівець.

    Що це таке

    Піт має дві важливі функції – охолодження організму і виведення надлишків солі, води і шлаків. Перша функція є основною, і відповідно з необхідністю охолодження організму змінюється інтенсивність утворення поту. Потовиділення регулюється симпатичною нервовою системою, тому пов’язано з емоційним фоном.

    Прояви гіпергідрозу у дітей пов’язані з емоційним фоном

    У нормі малюк легко потіє під час занять спортом або активними іграми, на спеці, при хворобах з підвищенням температури або сильному хвилюванні. Але якщо причини надмірного потовиділення залишаються незрозумілими, то мова йде про хвороби.

    Терморегуляція у дітей недостатньо розвинена, вони легко перегріваються і переохолоджується. Потові залози починають вносити свій внесок у терморегуляцію до кінця першого року життя дитини. Повністю вона формується до шести років, тому говорити про гіпергідрозі у дітей дошкільного віку може виявитися передчасно.

    Симптоми і причини

    Основні прояви гіпергідрозу: пітливість долонь, ступень, пахв і паху. Піт рясно виділяється, навіть коли в організму немає необхідності в охолодженні. Одяг часто просочується потім і набуває неприємного запаху. Малюка доводиться кілька разів в день переодягати, а постільна білизна після сну стає мокрим.

    Причини гіпергідрозу – вроджені порушення або слідства якихось хвороб, що вражають потові залози і шкірний покрив. Хвороби, які можуть вплинути на функціонування потових залоз:

    • Цукровий діабет;
    • Патології щитовидної залози та наднирників;
    • Хвороби нервової системи;
    • Обмінні порушення;
    • Запальні шкірні захворювання;
    • Рахіт;
    • Хвороби серцево-судинної системи.

    Крім підвищеного відділення поту у дитини можуть відзначатися патології шкіри, швидкий набір ваги, емоційна нестабільність, підвищена збудливість. Існує зв’язок між гіпергідрозом і ожирінням – ті ж обмінні патології, які призводять до набору ваги, сприяють і гипергидрозу.

    Частішевсьогозустрічаєтьсягіпергідрозстоп, якийбатькиберутьзанормальнеявище.

    Його характерні ознаки – неприємний запах від ніг, взуття і шкарпеток дитини. Багато батьки приймають це за природний запах ніг, який і не повинен бути приємним.

    Гіпергідроз долонь проявляється постійною вологістю шкіри. Руки мерзнуть в будь-яку погоду, неприємні на дотик, слизькі. Це заподіює дискомфорт дитині, стає приводом для конфліктів з однокласниками: іншим дітям неприємно торкатися до пітних рук.

    Лікування

    Лікування гіпергідрозу включає гігієнічний режим і виявлення основного захворювання. Щоб виключити провокуючі фактори, рекомендується грудне вигодовування для малюків, створення для них комфортних умов. Це допоможе системі терморегуляції сформуватися правильно.

    Зазвичай до трьох років не заходить мова про те, як лікувати гіпергідроз. У цьому віці проблема пітливості вирішується щоденним купанням, а з віком виділення поту стабілізується і перестає бути надмірною. У віці старше дитини з подібними проблемами потрібно вести до педіатра для обстеження та виявлення патології.

    причиныПричини відхилення з’ясує педіатр

    Гігієна

    Дотримання особистої гігієни важливо, щоб уникнути неприємних наслідків гіпергідрозу, а у маленьких дітей дозволяє повністю вирішити проблему. Для хорошого самопочуття дитини важливі:

    • Комфортна температура і вологість у кімнаті, це допомагає правильно формуватися системі терморегуляції;
    • Якісний одяг з «дихаючих матеріалів», що допомагає малюкові зберегти комфортні відчуття;
    • Щоденне купання усуває забруднення шкіри, сприяє загартовуванню;
    • Регулярна зміна нижньої та постільної білизни не дозволяє накопичувати неприємні запахи і бактерії.

    Ці заходи формують правильні гігієнічні звички у дитини, усувають наслідки гіпергідрозу і дозволяють уникнути неприємних відчуттів, поки лікар шукає справжні причини хвороби. Але якщо проблема в серйозному порушенні, гігієна допоможе мало, потрібні більш ефективні лікувальні процедури.

    Діагностичні маніпуляції та препарати

    Діагностика патологій, що викликають пітливість, починається з огляду. Лікар побачить на шкірі явні сліди запальних процесів – почервоніння, розчухи, роздратування. Щоб визначити, чи є вони причиною або наслідком гіпергідрозу, потрібно взяти зішкріб з шкіри. У ньому можуть бути знайдені збудники інфекції або не знайдено нічого, як зазвичай буває при пітнику, викликаної гіпергідрозом.

    Грибок має велике значення в розвитку гіпергідрозу стоп. Визначити його також допомагає зішкріб. Боротьба з тими або іншими шкірними хворобами включає застосування мазей проти збудника, а також ліків, які покращують живлення шкіри.

    Удерматологіїіснуєпринцип «лікувати мокре мокрим», т.е. при підвищеному потовиділенні не рекомендовані засоби, які сушать шкіру, наприклад, антисептики на основі спирту. Вони не допомагають позбутися від поту, а тільки посилюють потовиділення.

    Ендокринні захворювання, що призводять до гипергидрозу, діагностуються складніше. Для цього доведеться пройти кілька різних обстежень. Ці захворювання носять хронічний характер, тому що лікування, що включає дієту і препарати, які коригують гормональний фон, потрібно все життя. Так само йдуть справи з патологіями нервової і серцево-судинної системи.

    Виявлення та лікування надмірної пітливості у дітей пов’язане з рядом труднощів. Основна з них – незрілість механізмів терморегуляції, в тому числі потовиділення. Батьки можуть уникнути такої патології, зробивши життя малюка максимально комфортним.

    Читайте далі: клебсієла у грудничка в кале