Що робити, якщо дитину вкусила собака

1250

Зміст:

  • Що робити відразу після укусу собаки
  • Потрібна щеплення проти сказу
  • В якому випадку можна відмовитися від уколів
  • Відповідальність господаря собаки
  • Згідно зі статистикою, собаки кусають дітей набагато частіше, ніж дорослих. Причиною тому може бути хвороба тварини, напад агресії, провокація з боку малюка. При цьому неприємний випадок важливо якомога швидше прийняти відповідні заходи, проте не всі знають, як бути, якщо дитину вкусила собака.

    Що робити відразу після укусу собаки

    Укуси або навіть подряпини, нанесені малюкові собакою, представляють загрозу його здоров’ю, наносять психологічну травму. Найсерйозніші наслідки настають, якщо тварина вкусила за обличчя, плечі, шию. Такі рани найчастіше вимагають хірургічного втручання, невідкладної медичної допомоги.

    У першу чергу потрібно дізнатися, чи є у собаки щеплення проти сказу

    Поки не допоможуть лікарі, потрібно надати першу допомогу потерпілому малюкові: обробити рану, зупинити кровотечу, постаратися заспокоїти дитину.

    Перед обробкою рани її треба промити водою з господарським милом протягом 10-15 хвилин. Потім в якості антисептика використовують перекис водню або хлоргексидин. Ні в якому разі не можна використовувати зеленку, йод або спирт!

    Якщо кровотеча не зупиняється, трохи вище рани потрібно накласти джгут або пов’язку. Якщо рана в області шиї або грудях, джгут може накласти тільки фахівець. Обов’язково запишіть час накладання джгута! Після чого батьки повинні звернутися за кваліфікованою медичною допомогою до найближчої лікарні або травмпункту, а в екстрених випадках викликати швидку.

    Потрібна щеплення проти сказу

    При нападі дикого тваринного висока ймовірність зараження правцем або на сказ. Крім того, у відкриту рану з легкістю потрапляють інші інфекції і мікроби, що може призвести до запалення і гангрени.

    Коли на дитину на вулиці напав бездомний пес, потрібно звернутися в травмпункт за вакцинацією від сказу негайно! Не витрачайте час на ветеринарну службу і вилов тварини.

    Запобіжні заходи спрощуються, якщо на малюка напала домашня собака.

    Не обов’язково, щоб тварина покусала, зараження може відбутися через попадання слини тварини в ніс або рот дитини, через подряпини і тріщини на шкірі, коли пес схопив малого за руку чи за ногу.

    Інкубаційний період вірусу сказу триває від 1-2 тижнів до 3-4 місяців. Запізнення з вакцинацією у разі зараження призводить до смерті в 100% випадків.

    В якому випадку можна відмовитися від уколів

    Якщо на малюка напало чуже тварина, потрібно з’ясувати у власників, був щеплений пес від сказу, і коли була проведена остання вакцинація. Прищеплена собака не становить загрози зараження дитини, однак промити і продезінфікувати рану потрібно обов’язково.

    При відсутності у вихованця щеплень його відправляють у ветеринарну клініку на карантин, а дитині призначають курс уколів.

    Відповідальність господаря собаки

    Якщо тварину було домашнім, то власник зобов’язаний відшкодувати шкоду батькам потерпілого малюка: оплатити витрати на його лікування, купівлю розірваної одягу, іграшок, взуття. Найсерйозніше покарання чекає тих, хто навмисно нацькував домашнє тварина на потерпілого – їм загрожує позбавлення волі. Батьки також мають право звернутися до суду для відшкодування моральної шкоди завданої дитячій психіці. Однак, врахуйте, якщо малюк гуляв без нагляду і сам поліз до собаки — винні будете ви.

    Якщо на маленьку дитину напав пес, треба швидко надати першу допомогу, отримати інформацію про наявність щеплення у тварини, звернутися за допомогою до лікаря. Термінові заходи потрібно приймати наскільки це можливо спокійно, так як і без того налякана дитина випробує додатковий стрес, бачачи кричущих або знервованих батьків.

    Читайте далі: синдром короткої шиї у немовлят