Що робити, якщо колишній чоловік не сплачує аліменти

1161

Зміст:

  • Що робити, коли чоловік не сплачує аліменти
  • Колишній чоловік не сплачує аліменти і не працює офіційно
  • Як бути, якщо батько не сплачує аліменти, а пристави не діють
  • Чи можна стягнути аліменти у держави
  • Проблему, коли чоловік не сплачує аліменти, цілком можна вирішити, якщо знати, в які органи йти. Якщо спроби домовитися з батьком вашої дитини марні, а пристави не діють, у вас є кілька варіантів.

    Що робити, коли чоловік не сплачує аліменти

    У сучасному суспільстві поширена практика, коли при розлученні батьки домовляються про виплату аліментів полюбовно, тобто йдуть до нотаріуса і складають відповідний договір. У документі вказується сума та строки виплати аліментів, і будь-яке порушення може бути підставою для звернення до виконавчої служби.

    Якщо чоловік не платить аліменти, пора звернутися в суд

    Якщо з якихось причин чоловік не хоче підписувати договір, ви маєте право звернутися в суд. Для цього необхідно написати заяву в суді за місцем проживання. Вам пояснять, який пакет документів потрібно зібрати для розгляду, а потім після розгляду справи винесуть рішення.

    Після засідання в залі суду вам видадуть виконавчий лист – його необхідно передати у виконавчу службу, співробітники якої відкриють справу, про що у формі поштового листа повідомлять вас і колишнього чоловіка.

    За результатами справи чоловіка зобов’яжуть виплатити суму аліментів у повному обсязі у зазначені терміни, в іншому випадку його чекає штраф.

    В якості штрафу може бути накладено арешт на майно колишнього чоловіка, а на виплату боргу буде нараховуватися пеня. Щодо особливо злісних неплатників можуть застосовуватися крайні заходи – заборона на виїзд за кордон або кримінальна відповідальність.

    Колишній чоловік не сплачує аліменти і не працює офіційно

    Трапляється, що колишні чоловіки відмовляються виплачувати аліменти спільним дітям, аргументуючи це відсутністю роботи і, відповідно, доходу. Згідно із законодавством, безробітні батьки також зобов’язані виплачувати аліменти дітям.

    Тут можливо кілька варіантів:

    • Чоловік офіційно безробітна і отримує допомогу по безробіттю. Аліменти в цьому випадку стягуються з суми, що виплачується чоловікові.
    • Чоловік безробітний, але має пенсію за вислугою років чи по інвалідності. Аліменти нараховуються з цієї суми. Якщо вона значно нижче прожиткового мінімуму, до необхідної межі «доплачує держава.
    • Чоловік не працює і не одержує ніяких допомог. В цьому випадку необхідно подати в суд. В ході судового розгляду будуть відстежені всі грошові надходження колишнього чоловіка і опитано всілякі свідки. За результатами розслідування чоловіка зобов’яжуть виплачувати аліменти.

    Якщо чоловік є безробітним і не платить аліменти, за ним все одно буде накопичуватися борг – відсоток від середньої заробітної плати по регіону. Після судового розгляду він буде зобов’язаний виплатити всю суму повністю.

    Як бути, якщо батько не сплачує аліменти, а пристави не діють

    Якщо ви звернулися в суд, по вашій справі винесли позитивне рішення, а батько дитини все одно не виплачує гроші, судові пристави зобов’язані перевірити інформацію про несплату та вжити відповідні заходи. Але іноді вони просто не діють, незважаючи на звернення жінки за фактом порушення рішення суду.

    Якщо таке трапилося, дійте наступним чином:

  • Поговоріть з приставом, відповідальним за вашу справу. З’ясуйте, чому він не вживає ніяких заходів. Якщо налагодити контакт не вдалося, приступайте до другого пункту.
  • У вільній формі складіть і відправте скаргу старшому пристава – керівникові вашого відділу. При можливості прикріпіть докази бездіяльності працівника, відповідального за вашу справу. Ви можете написати листа пристава з проханням стягнути з чоловіка аліменти, а його відповідь використовувати як докази.
  • Якщо рішення старшого пристава вас не задовольнило, ви можете оскаржити його в суді. Суд ніяк не пов’язаний з приставами, тому рішення буде максимально справедливим. За результатами справи не тільки колишній чоловік понесе відповідальність, але і пристави, які недобросовісно поставилися до своїх обов’язків.

    Альтернативою звернення до суду є скарга в прокуратуру. Загалом, алгоритм дій нічим не відрізняється, але є один мінус – ваша скарга буде розглядатися досить довго, аж до місяця. Суд приймає заходи не більш, ніж через 10 днів після подачі заяви.

    Якщо колишній чоловік є працюючим громадянином, вам не потрібно йти ні в суд, ні в прокуратуру. Достатньо пред’явити виконавчий лист його начальнику. Згідно із законодавством, керівництво зобов’язане відраховувати із заробітної плати працівника відсоток на аліменти.

    что делатьЩо робити, якщо батько не сплачує аліменти, залежить від конкретної ситуації

    Також ви можете звернутися в банк. Якщо у боржника є в ньому рахунок, необхідна сума буде перерахована з нього. При пред’явленні всіх необхідних документів банк зобов’язаний заарештувати рахунок неплатника і перерахувати необхідну суму на користь дитини.

    Якщо жоден із запропонованих способів не допоміг, залишається самий крайній варіант – звернення до колекторів. Продати борг з аліментів не можна, що зазначено в законодавстві, але ви можете найняти колекторів за певну плату.

    Зазвичай колекторам вдається отримати борг, але і ви можете взяти на себе ризик, оскільки такі агентства часто діють за рамками законодавства. Користуйтеся послугами перевірених компаній, щоб вам потім не довелося нести відповідальність за їх дії.

    Чи можна стягнути аліменти у держави

    Бувають ситуації, коли виплачує аліменти не батько, а держава. Це можливо, якщо чоловік є офіційно недієздатною людиною або під арештом, а також якщо його місце проживання не встановлено. Також держава фінансово забезпечує дитину, якщо в судовому порядку встановлено, що пристави ухилялися від своїх обов’язків.

    Щоб стягнути аліменти з державної скарбниці, треба йти в управління праці і соцзахисту за місцем проживання – вам підкажуть, який пакет документів необхідно зібрати.

    Стягнути аліменти з колишнього чоловіка іноді складно, але практично завжди можливо. Не обмежуйтеся тільки одним варіантом, пробуйте всі способи, і ви досягнете необхідного результату.

    Читайте в наступній статті: чоловік алкоголік