Що робити, якщо утворилася сірчана пробка у вусі дитини

1341

Зміст:

  • Що таке церуминозная пробка
  • Чому утворюються сірчані пробки у дітей
  • Симптоми патології
  • Як і хто ставить діагноз захворювання
  • Способи видалення сірчаної пробки у дитини в амбулаторних умовах
  • Пробка у вусі дитини – досить поширена і часто рецидивуюча патологія. На жаль, часом батьки самі стають винуватцями її утворення у дітей: недотримання правил гігієни або, навпаки, зайва турбота про чистоту вух дитини може викликати формування вушних пробок. Дуже важливо пам’ятати, що будь-які маніпуляції з вухами дітей повинні здійснюватися в медичних установах і тільки лікарями.Церуминозная пробка у вусі дитини – досить поширена патологія

    Що таке церуминозная пробка

    Слуховий аналізатор людини влаштований так, що між зовнішнім отвором і порожниною середнього вуха локалізується зовнішній акустичний канал, службовець для передачі звукових хвиль і оберігає розташовані глибше відділи аналізатора від механічних пошкоджень, проникнення чужорідних тіл і інфікування.

    Акустичний канал вистелений шкірною тканиною, истончающейся по мірі просування до барабанної порожнини. Залозистий апарат слухового каналу представлений сальними залозами, які виробляють шкірне сало, або себум, і сірчаними залозами, які виробляють церумен – воскоподібний секрет, має бактерицидні та протигрибкові властивості. Церумен зволожує внутрішню поверхню каналу, оберігає барабанну порожнину від забруднення та інфікування. При рухах в челюстном суглобі шкірний покрив каналу зсувається, виводячи секрети залоз у зовнішнє середовище.

    Сірчана пробка – це просто секрет, що накопичився, вона не є ознакою неохайності.

    Вушна сірка — суміш себума, церумена і відмерлого епітелію. Якщо існують причини, що перешкоджають очищення зовнішнього слухового каналу, церуминозная суміш накопичується. Дія кисню збільшує в’язкість секретуються рідин, конгломерати стають більш щільними і закривають канал.

    Сірчані пробки бувають воскообразными, пластилинообразными і сухими. М’які церуминозные пробки видаляються значно легше, ніж щільні і сухі.

    Чому утворюються сірчані пробки у дітей

    Задаючись питанням, чому утворилася церуминозная пробка, багато дорослі навіть не підозрюють, що найчастіша причина – це порушення правил догляду за зовнішнім вухом і початковим відділом слухової трубки.

    Щоденне і занадто старанне очищення зовнішнього вуха, особливо з використанням підручних засобів, діє дратівливо на залози, викликаючи підвищення вироблення секрету. Надлишки вушної сірки, рухаючись в бік барабанної порожнини, накопичуються. Крім того, при подібній чищенні порушується цілісність війчастого епітелію, що також порушує евакуацію сірки.

    ушнаяБажання позбутися від сірчаної пробки часто травмує шкіру акустичного каналу, викликаючи запалення.

    Крім цього, до виникнення сірчаної пробки можуть призвести:

    • індивідуальні особливості в будові акустичного каналу;
    • підвищена секреція залоз;
    • збільшення в’язкості церуминозных конгломератів.

    Індивідуальні особливості будови — вузькість або звивистість зовнішнього слухового каналу — також ускладнює евакуацію сірчаного секрету. Це і може бути відповіддю на питання, чому в даному випадку утворюються церуминозные пробки.

    Інфікування зовнішнього вуха, що супроводжується запальною реакцією, на початкових стадіях захворювання провокує формування сірчаних пробок.

    Запалення дратівливо діє на секреторний апарат, підсилюючи вироблення себума і церумена. Набряк тканин, як безпосередній результат запалення, звужує просвіт акустичного каналу, перешкоджаючи відходження секрету залоз, що може спровокувати появу вушної пробки. При запаленні кількість бактерицидних факторів церумена значно знижується, предрасполагая до інфікування залоз. На висоті запалення секреція залозистого апарату акустичного каналу призупиняється.

    У вогнищі запалення виробляється рідина, що містить церуминолитики, речовини, що розчиняють церумен, цьому ж сприяє підвищена локальна температура. Результатом цих змін стає те, що церумен не утворюється.

    Поява церумена знову – це ознака того, що запальна реакція йде на спад.

    Носіння неправильно підібраного сурдологічного апарату або часте використання навушників постійно травмує шкіру акустичного каналу, це посилює секрецію його залозистого апарату і провокує формування церуминозной пробки у вухах дітей.

    Постійне перебування дитини в кімнатах з гарячим пересушеним повітрям. Додатковий обігрів дитячих радіаторами не тільки сушить слизові оболонки, але і може вплинути на шкіру зовнішнього слухового проходу, підсушивши секрет його залоз. Це і провокує утворення сухих і щільних вушних пробок.

    Симптоми патології

    ушнаяОсновний симптом утворення сірчаної пробки у дитини – раптове ослаблення слуху

    Для патології характерний тривалий безсимптомний період. Він триває практично до повної обтурації акустичного каналу. Симптоматика нерідко виникає після затікання в акустичний канал води. Церуминозный конгломерат набухає, перекриваючи просвіт каналу.

    Як результат з’являється наступні симптоми:

    • гостре зниження слуху;
    • сторонні звуки в ураженому вусі;
    • печіння в області акустичного каналу і вушної раковини;
    • посилена гучність свого голосу.

    Основний симптом — раптове послаблення слуху. Але якщо дитині 3-4 роки, він не може правильно інтерпретувати свій стан. Дорослі повинні зрозуміти, що з дитиною щось не так, по ряду непрямих ознак.

    Уявлення про те, як визначити наявність церуминозной пробки, дає можливість уникнути інфікування і подальшого розвитку патології. Якщо уважно стежити за поведінкою дитини, можна помітити: діти часто перепитують у відповідь на звернені до них питання, особливо якщо не бачать мовця людини, вони не реагують, якщо їх звати, лякаються, коли говорить людина підходить зі спини.

    Локалізація церуминозной пробки поблизу барабанної порожнини може супроводжуватися рефлекторними симптомами.

    Як і хто ставить діагноз захворювання

    Запідозрити і навіть побачити у дитини церуминозную пробку досить просто. Але що робити далі і як позбутися від виниклої проблеми підказати повинен лікар, остаточний діагноз виставляє тільки дитячий отоларинголог, провівши отоскопію, оцінивши будова акустичних каналів дитини, виключивши інфікування і пухлинні утворення. Лікар вирішить, як видалити пробку.

    В домашніх умовах будь-які маніпуляції з вухами дитини без лікарського огляду, особливо якщо дитині 2 роки і менше, неприпустимі. Це може спричинити тяжкі ускладнення: розрив барабанної перетинки, кровотеча, втрату слуху.

    Способи видалення сірчаної пробки у дитини в амбулаторних умовах

    Методик лікування церуминозных пробок вух існує кілька. Частіше щоб почистити вуха користуються промиванням. Хоча процедура здається нескладною, для її проведення необхідно володіти певними навичками і вміннями. Операція проводиться за допомогою злегка підігрітих антисептиків, щоб уникнути рефлекторних реакцій. Частіше користуються розчинами фурациліну і марганцевокислого калію.

    ушнаяБудь-які маніпуляції з видалення сірчаної пробки з вуха дитини без лікарського огляду – неприпустимі

    Розчини вводяться шприцом великого об’єму. Напрямок та тиск струменя рідини, що вводиться, має бути таким, щоб роздратування тимпанической перетинки було мінімальним. Поява в промивних водах фрагментів сірчаної пробки – сигнал до припинення вливання. Решту частини пробки витягують спеціальним інструментом. Лікування закінчується тим, що канал висушують і дезінфікують.

    Але почистити цим способом вуха вдається не завжди. Іноді може знадобитися додаткове розм’якшення конгломерату перед промиванням. В цьому є необхідність, коли сірчана пробка суха, твердої консистенції.

    Існує безліч порад від різних цілителів як видалити церуминозную пробку, але навряд чи варто сліпо їм слідувати, так як невинна патологія може обернутися дуже важкими ускладненнями.

    При розм’якшенні сухих пробок користуються розчином перекису водню. Під його дією пробка стає рихлою і м’якою, збільшується в обсязі, наслідком цього може стати ще більше ослаблення слуху, про батьків необхідно попередити. Перекис водню створює значне піноутворення, надлишки піни видаляють тільки з раковини вуха.

    Альтернативою методу вимивання може бути церуминолизис – видалення церуминозных пробок шляхом розчинення аптечними препаратами. Фармакопеєю Росії дозволено застосування у дітей таких церуминолитиков як Отипакс, Аква Маріс Ото, А Церумен.

    Хоча передозування церуминолитических препаратів навряд чи можлива, оскільки вони призначені для зовнішнього використання, вони мають ряд протипоказань і небажаних ефектів, тому призначити церуминолитики при лікуванні дитини може тільки дитячий отоларинголог після отоскопії.

    Видалення церуминозных пробок за допомогою інструментів у дітей можливе лише за суворими показаннями під контролем оптичних приладів. Ця процедура називається кюретажем, показаннями до її застосування є:

    • розрив барабанної мембрани;
    • інфікування зовнішнього і середнього вуха;
    • особлива будова сірчаної пробки, не піддається розм’якшення.

    Процедура виконується в амбулаторних умовах дитячим отоларингологом.

    Отже, щоб уберегти дітей від патології та її рецидивів, необхідно:

  • Дотримуватися правил догляду за вухами і навчити цьому дітей.
  • Стежити, щоб слухові апарати, якщо є в них необхідність, були підібрані правильно.
  • Виключити носіння дітьми навушників, що вставляються в слуховий прохід.
  • Стежити за вологістю повітря в приміщення, де подовгу перебувають діти.
  • Важливо строго дотримуватися графіка профілактичних оглядів у отоларинголога і звертатися до лікаря при будь-яких підозрах на зниження слуху.

    Читайте також: запор