Що робити, якщо у вас затримка місячних, а тест негативний?

2039

Зміст:

  • Симптоми і ознаки можливої вагітності при затримці
  • Чому бувають негативні результати тесту при затримці місячних
  • Чим небезпечні стресові ситуації
  • Наявність шкідливих та згубних звичок
  • Харчування
  • Вживання гормональних засобів
  • Запальні реакції
  • Чим небезпечна надмірна фізична активність і навантаження
  • Фізіологічні зміни, пов’язані із змінами в гормональній системі
  • Надмірна або недостатня маса тіла – чим небезпечне стан?
  • Статеві порушення
  • Занадто рано проведений тест
  • Що робити, якщо результати тесту розчарували
  • Супутні симптоми і ознаки
  • Діагностика порушень, пов’язаних з негативним тестом при затримці місячних
  • Негативний тест на вагітність при затримці місячних трапляється досить часто. Однак такий результат не завжди свідчить про те, що вагітність не настала. Ці явища виникають з різних причин і не є якоюсь помилкою з-за неякісного продукту.

    Симптоми і ознаки можливої вагітності при затримці

    Визначити розвиток вагітності можна тільки за допомогою спеціальних досліджень. Однак можна спробувати зробити це самостійно за характерними ознаками.

    Негативний тест при затримці місячних може бути викликаний декількома факторами

    Симптоми при затримці:

    • підвищена температура тіла, в тому числі і базальна температура. Варіюється в межах 36,9 – 37,1°C;
    • різка і спонтанна мінливість в настрої;
    • молочні залози стають грубими і твердими;
    • статеві органи набувають інший колір. У більшості область піхви покривається синюватим відтінком, що свідчить про надмірному кровонаповнення в даній області;
    • тягнуть больові відчуття в області низу живота.

    При відсутності подібних симптомів, які супроводжуються багатоденної затримкою, необхідно проаналізувати інші можливі причини збоїв в менструальному циклі.

    Чому бувають негативні результати тесту при затримці місячних

    Існує безліч факторів, за якими тест дає негативні результати при інших явних ознак, що вказують на настання вагітності. Проблеми з менструальним циклом є головним фактором, при якому тест може давати неправильні результати. Порушення менструальних циклах також можуть бути спровоковані різними збоями.

    Приводом для занепокоєння є затримка на 7-10 днів від передбачуваного циклу. Визначити фактори можна спробувати самостійно або звернутися до лікуючого гінеколога для діагностики.

    Чим небезпечні стресові ситуації

    Передчуття реальної або уявної небезпеки може стати приводом для порушення циклу. Відомо, що у воєнні часи у багатьох жінок відбувалася тривала менопауза, пов’язана з захисними механізмами. У мирний час у жінок також вистачає приводів для занепокоєння, переживань і інших стресових ситуацій, які можуть спровокувати затримку.

    Наявність шкідливих та згубних звичок

    При рідкісному і одноразовому вживанні алкоголю або куріння цикл не збивається. Зловживання шкідливими звичками цілком може викликати збої в менструації. Різка відмова від алкоголю і сигарет також може вплинути на ритми місячних.

    Харчування

    Раціон і вживання певних видів продуктів впливає на організм. Морські продукти, смажене, борошняне і солоне може викликати різні зміни, у тому числі і з боку гормональної системи.

    Вживання гормональних засобів

    Застосування гормональних засобів, у тому числі і оральної контрацепції, викликає у жінки різні зміни в організмі, які порушують ритми менструації. Однак правильно підібрані контрацептиви не чинять такої дії. Щоб не виникало збоїв, рекомендується проконсультуватися з гінекологом перед використанням гормональних контрацептивів.

    причиныПрийом оральних контрацептивів стає частою причиною затримки

    Також слід перевірити і врахувати всі препарати, які застосовувалися в період останніх декількох циклів, так як деякі з таких засобів володіють сильним побічною дією.

    Запальні реакції

    Запальні процеси в організмі, включаючи респіраторні захворювання, що можуть вплинути на менструальний цикл. Хронічні захворювання є провокуючим фактором. Патології нирок в підсумку можуть привести до безплідності чи інших порушень, пов’язаних з сечостатевої системою.

    Для точного визначення необхідна консультація у лікаря і відповідна діагностика.

    Чим небезпечна надмірна фізична активність і навантаження

    Підвищена активність здатна спровокувати вироблення гормонів, які впливають на регулярність і частоту менструального циклу. Тому рекомендується обережно підходити до будь-яких фізичних вправ та заняттям спортом.

    При будь-яких спробах різко сісти на дієту або скинути зайві кілограми у тренажерних залах можуть викликати зміни в гормональній системі. Це сприяє виробленню чоловічого гормону – тестостерону. Подібні зміни впливають на регулярність місячних і можуть повністю змінити весь цикл.

    Фізіологічні зміни, пов’язані із змінами в гормональній системі

    Всього виділяють декілька причин, які впливають на менструальний цикл. Фізіологічні особливості організму без істотних змін в гормональній системі можуть стати приводом затримки в 5 і більше днів.

    Можливі фактори:

    • гормональні зміни в підлітковому віці. Період вважається одним з найбільш істотних, коли відбуваються гормональні та інші зміни в організмі. Процес налагоджується і регулюється через кілька місяців після перших місячних. Іноді на адаптацію може знадобитися кілька років;
    • клімактеричний період. При клімаксі гормональні зміни, що впливають на циклічність менструації, відбуваються упродовж певного часу, тому даний період також вважається одним з найбільш значних;
    • при годуванні груддю. Гормональний фон жінки відновлюється через кілька місяців після пологів. При годуванні груддю менструація у більшості настає після закінчення періоду лактації.

    Гормональні зміни можуть бути спровоковані різними факторами. Тому при найменших підозрах рекомендується пройти обстеження у гінеколога і ендокринолога.

    Надмірна або недостатня маса тіла – чим небезпечне стан?

    Проблеми із зайвими кілограмами створюють додаткові навантаження на організм, в тому числі і при виношуванні дитини. Ризики проблем і порушень з народженням і зачаттям дитини у жінок, які мають надлишкову масу тіла, значно збільшуються.

    последствияТривала затримка може мати небезпечні наслідки

    У жінок, які страждають на анорексію, менструальний цикл повністю виходить з ладу і може зникнути остаточно.

    Статеві порушення

    Проблеми з менструацією можуть виникати із-за розвитку новоутворень: кіст, міом, пухлин. При цьому процеси протікають безсимптомно. Іноді жінки скаржаться на больові відчуття в області низу живота, підвищену температуру тіла.

    Занадто рано проведений тест

    Негативний результат може бути пов’язаний з тим, що занадто рано проведено тестування. Рівень ХГЛ зростає до наступного циклу, що говорить про розвиток можливої вагітності.

    Однак нерідко гормон залишається на колишньому рівні. Підвищення концентрації хоріонічного гонадотропіну настає через кілька діб після зачаття. Концентрація гормону зростає і виявляється в сечі після 10-14 діб.

    Що робити, якщо результати тесту розчарували

    Нерідко негативні результати можуть виникнути з-за самого пристрою, яке неправильно використовувалося або виявився бракованим. Тому для достовірності необхідно провести повторне тестування і слідувати вкладеної в упаковку інструкції. Рекомендується придбати відразу кілька тестів різних виробників.

    Також перед застосуванням слід перевірити тест на цілісність: немає пошкоджень, відколів, тріщин. Необхідно перевірити термін придатності, дату виготовлення.

    Супутні симптоми і ознаки

    Якщо затримка триває, а результати тесту негативні, тоді слід перевірити наявність супутніх симптомів.

    Ознаки, на які варто звернути увагу:

    • запаморочення, головні болі, мігрені;
    • больові відчуття в області низу живота – потрібно спробувати визначити характер таких болів: ниючі, тягнучі;
    • є які-небудь виділення і якого кольору – подібний процес може бути пов’язаний з різними порушеннями в гормональній системі або вказувати на розвиток позаматкової вагітності. Відмітною ознакою є коричневі виділення;
    • диспептичні розлади: нудота, позиви блювоти;
    • зміна та погіршення стану, коли змінюється положення тіла;
    • виражені зміни в масі тіла;
    • спостерігаються зміни в зовнішності: погіршується стан волосся, нігтів, кольору шкіри.

    Якщо є хоча б кілька симптомів, рекомендується негайно звернутися до лікаря за дослідженнями. Стан може бути небезпечним для здоров’я жінки і мати тяжкі наслідки у вигляді гінекологічних захворювань або порушення кровообігу.

    Діагностика порушень, пов’язаних з негативним тестом при затримці місячних

    Лікуючий лікар повинен провести візуальний огляд і вислухати скарги, визначивши таким чином симптоматику. Також фахівець оцінює больові відчуття за допомогою пальпації, виявляючи локалізацію болів і рівень хворобливих відчуттів.

    Лабораторні та інструментальні методи діагностики:

    • загальний аналіз крові та сечі;
    • дослідження на гормони – визначення рівня ХГЛ;
    • ультразвукове дослідження органів малого тазу і сечовидільної системи.

    Нерідко при затримці можуть знадобитися додаткові обстеження у вузькопрофільних фахівців: ендокринолога, нефролога, кардіолога.

    Якщо яскраво вираженої симптоматики немає, а затримка триває, рекомендується не відкладати похід до лікаря. Це допоможе уникнути небезпечних наслідків, а також зайвих хвилювань і переживань.

    Негативний тест при затримці може свідчити про різних внутрішніх проблемах, які можна визначити по супутніх симптомів або проаналізувавши останні зміни в способі життя, прийомі лікарських препаратів.

    Якщо стан триває більше 14 днів і присутні характерні симптоми, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою, так як стан може бути небезпечним для здоров’я жінки.

    Дивіться далі: як зупинити місячні