Що таке интрамуральная лейоміома матки і як її лікувати

1312

Зміст:

  • Що це таке?
  • Міома матки – види
  • Причини формування пухлини міометрія
  • Які симптоми викликає интрамуральная лейоміома матки
  • Діагноз
  • В яких випадках призначається лікування
  • Варіанти терапії
  • Вплив на вагітність
  • Интрамуральная лейоміома матки часто виявляється у жінок випадково. Протягом багатьох років пацієнтки не підозрюють про свій діагноз. Необхідність призначення терапії патології розглядається гінекологами індивідуально, оскільки залежить від розміру пухлини і клінічної картини.

    Що це таке?

    Для позначення лейоміоми матки у гінекології використовуються терміни: міома, фіброміома, миоматозный вузол, доброякісна пухлина міометрія.

    Дане новоутворення має доброякісне походження і найчастіше з’являється в репродуктивному віці. Під впливом гормонального фону вузли можуть змінювати розмір, рости, піддаватися зворотному перетворенню.

    До 25% всіх гінекологічних скарг пов’язано з формуванням міоматозних вузлів.

    Интрамуральная лейоміома матки є доброякісною пухлиною

    Лейоміома матки являє собою пухлинне утворення, вистелене м’язовими волокнами. Вони розташовуються хаотично і збираються в пучок.

    Найчастіше у жінок виявляються вузли малих розмірів, діаметр яких не перевищує 2 див. Рідше новоутворення досягає великих і навіть гігантських обсягів, викликаючи яскраву симптоматику.

    Міома матки – види

    Миоматозный вузол може мати різну локалізацію і форму. Доброякісна пухлина поділяється на види:

    • Интрамуральную лейомиому – пухлина знаходиться в товщі м’язового шару матки. Дана патологія виявляється у жінок найбільш часто. При невеликому діаметрі не має клінічних проявів.
    • Субсерозный вузол – новоутворення знаходиться під поверхневим шаром матки і росте в бік черевної порожнини. Цей вид частіше інших виростає до великого діаметру.
    • Підслизовий вузол, який також називають субмукозным. Лейоміома розташовується під функціональним шаром матки і зростає в її порожнину. Даний вид пухлини найчастіше викликає клінічні прояви.

    Від того, який вид миоматозного вузла виявлений у жінки, можна зробити прогноз на майбутнє. Якщо одні форми новоутворення не змінюють якості життя і не порушують репродуктивну функцію, то інші можуть супроводжуватися вираженою симптоматикою і бути причиною відсутності вагітності.

    Причини формування пухлини міометрія

    Основною причиною появи міоматозних вузлів стає гормональний фон жіночого організму.

    Раніше вважалося, що винуватцем є естрадіол, однак останні наукові дослідження довели, що прогестерон теж впливає на ріст пухлини.

    Найчастіше новоутворення з’являється при гормональних перебудовах: в період статевого дозрівання, після вагітності, під час менопаузи.

    что это такоеСлід знати, що це таке новоутворення, що при малих розмірах не потребує лікування

    Факторами ризику для формування міоми є:

    • запальні захворювання матки і придатків;
    • інструментальні діагностичні втручання;
    • аборти і вискоблювання;
    • нездоровий спосіб життя;
    • шкідливі звички.

    Особливу увагу фахівці приділяють генетичної схильності. Ця гіпотеза ще не має достатньої доказової бази, однак не відкидається вченими.

    Які симптоми викликає интрамуральная лейоміома матки

    Интрамуральная лейоміома розташовується в товщі м’язового шару матки. Пухлина являє собою клубок м’язових волокон, який може мати різний діаметр.

    При невеликих розмірах новоутворення не має симптомів. При відсутності росту пухлини жінка може довгі роки не підозрювати про проблему.

    Коли вузол починає збільшуватися в розмірі, відбувається деформація порожнини матки. Клінічні прояви при інтрамуральної міоми зазвичай з’являються, якщо пухлина перевищує 2 див.

    Характерні ознаки:

    • тривалі менструальні кровотечі;
    • мажучі виділення в середині циклу;
    • хворобливі відчуття в нижньому сегменті живота;
    • труднощі із зачаттям.

    Якщо міома досягає великих розмірів, відбувається зміна положення внутрішніх органів. Це супроводжується такими ознаками, як запори, нетримання сечі, рецидивуючі цистити, біль під час статевого акту.

    Діагноз

    Перед призначенням схеми лікування необхідно уточнити, який вид і розмір пухлини у жінки.

    Для постановки діагнозу проводиться ультразвукова діагностика. На УЗД чітко видно, де розташовується міома і який її діаметр.

    Іноді для уточнення походження пухлини рекомендується магнітна або комп’ютерна томографія.

    В яких випадках призначається лікування

    До лікування не розпочинають, якщо пухлина має маленький діаметр і не доставляє жінці занепокоєння. У цьому випадку рекомендується моніторинг та УЗ-контроль не менше двох разів на рік.

    Якщо пухлина підслизова, вона може впливати на стан ендометрію. Це призводить до порушення менструальних циклів і викликає труднощі з настанням вагітності.

    диагнозДіагноз можна поставити за допомогою УЗД

    Терапія необхідна жінкам, якщо:

    • міома викликає клінічні прояви, які погіршують якість життя;
    • пухлина викликає безпліддя або стає причиною викидня;
    • вузол стрімко збільшується в розмірі;
    • новоутворення викликає деформацію матки та впливає на роботу сусідніх органів.

    Гінекологи вибирають для пацієнтки індивідуальну схему лікування, спираючись на вік, розмір новоутворення і бажання реалізувати дітородну функцію в майбутньому.

    Варіанти терапії

    Лікування лейоміоми може бути хірургічним та консервативними. Медикаментозна терапія не дозволяє позбутися пухлини повністю, але значно гальмує її зростання. Лікарські засоби призначаються жінкам, яким протипоказана операція.

    Також медикаменти застосовуються при невеликих розмірах новоутворення. Препарати для лікування фіброміоми мають гормональне походження. Завданням таких коштів стає блокування функції яєчників.

    Хірургічне лікування необхідно при значному діаметрі сайту. Найчастіше операція призначається жінкам, у яких виявлена субсерозная фіброміома. Спосіб хірургічного видалення вузла вибирається індивідуально.

    Найбільш кращим хірургічним варіантом в останні роки є емболізація маткових артерій. Операція передбачає «відключення» судин, які живлять пухлину.

    Слід зазначити, що даний варіант терапії буде ефективний тільки при наявності кровотоку в миоматозном сайті.

    Більш травматичним способом стає видалення міоми хірургічним шляхом. При великому діаметрі інтрамурального вузла органозберігаючу операцію провести неможливо.

    Вплив на вагітність

    Доведено вплив інтрамуральної лейоміоми матки на виношування. Така пухлина не порушує роботу яєчників, тому овуляція і зачаття відбуваються. Однак при великому розмірі новоутворення плодове яйце не може імплантуватися в ендометрій. Іноді проблеми виникають вже після зачаття, якщо ембріон розташовується поблизу миоматозного сайту.

    Пухлина невеликого діаметру не викликає проблем з зачаттям. Жінки успішно вагітніють, виношують і народжують самостійно з доброякісною пухлиною міометрія. Відомі випадки, коли після пологів вузол зникав. Цей процес пов’язаний з некрозом тканин.

    Лейоміома матки не вважається небезпечною пухлиною, оскільки не піддається малігнізації. При невеликих розмірах новоутворення не потребує лікування. Якщо фіброміома починає зростати, у пацієнтки з’являються скарги. Це є підставою для призначення гормональної терапії, а при відсутності ефективності хірургічного лікування.

    Читайте в наступній статті: волосся на сосках у жінок