Що таке кольпорафия і для чого вона потрібна

1585

Зміст:

  • Що це за процедура
  • Показання для кольпорафії
  • Протипоказання до виконання пластики
  • Техніка операції
  • Післяопераційний період
  • Ускладнення
  • Вплив на дітонародження
  • Жінки, бажаючи виконати пластику піхви, не знають про те, що таке кольпорафия. Дана процедура є досить серйозною і для якісного результату потребує великого лікарського досвіду. На перший погляд може здатися, що зробити пластику піхви просто, проте насправді завдання кольпорафії більш серйозні.

    Що це за процедура

    Кольпорафия являє собою хірургічне втручання. Під час процедури виконується відновлення еластичності жіночого піхви і зміцнення його стінок. Найбільш часто до даної маніпуляції вдаються жінки у віці, у яких з’явилися ознаки опущення органів малого тазу. Також пластика піхви користується попитом серед молодих дівчат після пологів.

    Про кольпорафию необхідно знати, що це хірургічне втручання

    Різновиди операції дозволяють підібрати індивідуальний підхід для кожної пацієнтки. Після опитування, огляду та обстеження хірург може вибрати техніку хірургічного втручання, яка буде ефективна для даної пацієнтки. Лікування виконується під наркозом вимагає дотримання правил в період реабілітації.

    На сьогоднішній день відомо кілька альтернативних способів корекції при пролапсі. Методика хірургічного втручання вибирається лікарем індивідуально і залежить від вихідного стану, віку пацієнтки, а також її планів на майбутнє.

    Показання для кольпорафії

    Показанням для пластичної операції є опущення органів малого тазу початкових стадій. При даній патології у пацієнтки з’являються наступні скарги:

    • відсутність оргазму під час інтимної близькості;
    • хворобливі відчуття, які посилюються при статевому контакті;
    • відчуття знаходження в піхві чужорідного тіла;
    • затримка сечовипускання або мимовільне підтікання сечі;
    • розширення вагінального отвори;
    • рецидивуючі запалення урогенітального тракту;
    • проблеми з роботою кишечника.

    Операція виконується у жінок, які скаржаться на надмірно розтягнуте піхву після пологів. Частою причиною даної проблеми стає епізіотомія або самостійні розриви. Після відновлення цілісності тканин формується нееластичний рубець, який з часом розтягується і викликає деформацію піхви. При цьому у жінок можуть з’явитися проблеми інтимного характеру, що супроводжуються власним незадоволенням або незадоволенням партнера.

    Протипоказання до виконання пластики

    У перелік протипоказань для пластики входять інфекційно-запальні процеси у піхві, простудні захворювання або загострення будь-яких хронічних патологій.

    задачи кольпорафииЗавданням кольпорафії стає відновлення еластичності м’язів тазового дна і зміцнення склепінь піхви

    Перед операцією пацієнтці необхідно здати аналізи і отримати консультацію вузьких спеціалістів. Вибираючи техніку виконання пластики, лікар проводить опитування і вивчає акушерський анамнез. Якщо жінка найближчим часом планує реалізувати дітородну функцію, рекомендується відкласти хірургічне втручання. Необхідно розуміти, що під час нової вагітності та природних пологів може статися рецидив пролапсу.

    Техніка операції

    В залежності від того, з якої сторони визначається опущення піхви, вибирається методика хірургічного втручання.

    Види кольпорафії:

    • передня – необхідна жінкам з розтягуванням передньої стінки, що супроводжується мимовільним витіканням урини, енурезом і рецидивуючими циститами;
    • задня – потрібно при надмірному розтягненні піхви після епізіотомії, а також у разі опущення петель кишечника;
    • серединна – виконується у пацієнток з пролапсом інтимних органів.

    Головним завданням кольпорафії стає відновлення еластичності стінок піхви, поліпшення якості інтимного життя пацієнтки, а також профілактика пролапсу органів малого тазу.

    Операція виконується в медичному закладі і передбачає госпіталізацію на 10-14 діб. Під час лікування хірург робить розріз стінок піхви, видаляє розтягнуті ділянки та зшиває тканини. При необхідності використовується сітчастий матеріал, який виконує роль протеза. Дана маніпуляція захищає жінку від рецидиву пролапсу, але не дозволяє реалізувати дітородну функцію в майбутньому. Тому часто лікарі рекомендують вдаватися до пластики з протезуванням тільки в тому разі, якщо більше не планують народжувати дітей.

    Разом з цією операцією іноді виконується леваторопластика. Ця маніпуляція передбачає відновлення пружності м’язів тазового дна при серйозному порушенні цілісності зовнішніх інтимних органів і втрати еластичності зв’язкового апарату.

    Післяопераційний період

    Реабілітація після оперативного втручання показана всім пацієнткам, незалежно від початкових показань до хірургічного лікування.

    показанияПоказанням для операції є опущення органів малого тазу

    У післяопераційний період важливо:

    • дотримання постільного режиму не менше одного тижня;
    • виняток фізичної праці протягом півроку;
    • утримання від інтимних контактів 2 місяці;
    • суворе дотримання лікарських призначень;
    • регулярний прийом лікарських засобів, які призначив гінеколог.

    Щоб уникнути рецидиву не слід сидіти на корточках протягом 2-4 тижнів. Необхідно, щоб цілісність тканин відновилася повністю. Для оцінки ефективності проведеного лікування і спостереження за відновленням слід регулярно відвідувати лікаря. Профілактичні огляди після проведеної кольпорафії необхідно проводити не менше 2-3 разів протягом року.

    Ускладнення

    Головним ускладненням оперативного лікування є рецидив патології. Повторна втрата еластичності піхви виникає при недотриманні лікарських рекомендацій, а також після чергових пологів.

    Оскільки кольпорафия проводиться через розрізи в піхву, не можна виключати травми сусідніх органів і кровотечі. Такі ускладнення виникають вкрай рідко, але пацієнтки повинні знати про ризик. Після хірургічного втручання у жінки можуть загостритися інфекції. Для профілактики запальних процесів призначається антибактеріальна терапія на 5-7 діб.

    Протягом декількох тижнів після втручання жінки можуть спостерігати сукровичні виділення з піхви, відчувати болючі відчуття. Звернутися до лікаря необхідно при рясних виділеннях, появі неприємного запаху з інтимної області, підвищенні температури тіла і загальне погіршення самопочуття.

    Вплив на дітонародження

    Ставлення гінекологів до питання дітонародження після пластики піхви різне. Одні лікарі з упевненістю говорять, що народжувати можна і потрібно. Важливо, щоб під час природного розродження не трапилися самостійні розриви м’язової тканини.

    Інші фахівці впевнені, що наступні пологи негативно позначаться на стані піхви. У разі настання вагітності після пластики гінекологи рекомендують робити кесарів розтин. Однак навіть проведена операція не гарантує того, що в майбутньому не з’явиться пролапс.

    Кольпорафия є одним з варіантів хірургічного втручання в гінекології. Завданням процедури стає відновлення пружності піхви і запобігання пролапсу органів малого тазу. Хірургічне лікування може виконуватися за показаннями або при бажанні пацієнтки зміцнити стінки статевого органа після пологів.

    Читайте також: симптоми і лікування карциноми молочної залози