Що таке фіброма матки і як з нею боротися

1630

Зміст:

  • Що це за хвороба і чим вона викликана
  • Прояви пухлини
  • Діагностика
  • Методи лікування
  • Фіброма і вагітність
  • Чим небезпечна пухлина, і як її уникнути
  • Доброякісні пухлини у гінекології – одна з найчастіших проблем, що потребують звернення до лікаря. Фіброма матки ніколи не стає злоякісною пухлиною, але це не заважає їй створювати безліч проблем зі здоров’ям жінки.

    Фіброма відноситься до доброякісних пухлин, тобто вона складається з здорових клітин, має чітку межу, що відокремлює її від здорової тканини, не проростає судинами і не дає метастази. Це виглядає досить невинно, але небезпека для здоров’я представляють всі пухлини, а не тільки злоякісні.

    Фіброма матки у жінок не перероджується в злоякісну

    Що це за хвороба і чим вона викликана

    Причини фіброми – це гормональні збої і пошкодження слизової оболонки матки. Основну роль відіграє надлишок естрогенів, який викликається захворюваннями яєчників і гіпофіза, спадковими факторами, вагітністю, неправильним застосуванням контрацептивів. Ендометрій пошкоджується операціями на статевих органах, інфекціями.

    Під впливом несприятливих факторів починається ріст сполучної тканини, яка пронизує матку. Пухлина розташовується в товщі її стінки і має розмір з горошину, але у важких випадках може виростати до 30 див.

    По розташуванню фіброма буває:

    • субмукозной – розташована прямо під ендометрієм, виступає в порожнину матки;
    • субсерозной – знаходиться під зовнішньою оболонкою матки, тисне на сусідні органи;
    • інтрамуральної – знаходиться в товщі стінки, впливає на кровоносні судини.

    По частоті зустрічальності перше місце займає інтрамуральні, останнє – субмукозный тип. Але по можливості раннього виявлення все строго навпаки – субмукозная фіброма надає найбільш помітний вплив на репродуктивну систему, а интрамуральная дає про себе знати досить пізно, коли вона вже досягла великих розмірів. Зростання пухлини триває деякий час, поки вона не досягне свого максимального розміру.

    Прояви пухлини

    Ознаки захворювання неспецифічні – такими ж проявами можуть давати про себе знати та інші хвороби статевої системи. Це тягне біль в животі і паху, яка виникає під час місячних, статевого акту і в спокої. Під час інтимної близькості може спостерігатись дискомфорт. Якщо пухлина має досить великі розміри, живіт значно збільшується.

    Симптоми субмукозной фіброми – це зміна характеру місячних. Виділення стають рясними, хворобливими, протікають довше. При великої пухлини можуть виникати кровотечі між місячними. Також велика пухлина супроводжується проблемами з вагітністю, аж до звичного невиношування.

    причины

    Причини пухлини – інфекції, механічне пошкодження тканин

    Субмукозная фіброма менше впливає на інтенсивність місячних і виношування дитини, хоча надлишок естрогенів завжди пов’язаний з порушенням овуляції і зачаття. Характерні ознаки субмукозной фіброми – порушення кровопостачання сусідніх органів, що призводить до геморою і циститу.

    Интрамуральная фіброма тривалий час протікає безсимптомно. Основні прояви пов’язані з надлишком естрогенів, що став причиною патології. Тільки при великому розмірі пухлини з’являються порушення кровопостачання, які проявляються рясними місячними, болями і невиношуванням вагітності.

    Діагностика

    Фіброма довго протікає безсимптомно або не проявляє себе специфічними симптомами, тому діагностується випадково при обстеженнях.

    • Виявлення причин безпліддя.
    • Обстеження при плануванні дитини.
    • УЗД за напрямом гінеколога при скаргах на рясні місячні.

    Діагностика патології починається з гінекологічного огляду та УЗД. Огляд виявляє великі субмукозні фіброми і зміни статевих органів, викликані пухлиною. УЗД виявляє всі види пухлин, що дозволяє оцінити розмір і розташування кожної з них, оцінити стан навколишніх тканин і кровоносних судин.

    Щоб визначити доброякісність або злоякісність пухлини, застосовується біопсія. Для цього частина тканині пухлини під контролем УЗД беруть на аналіз і під мікроскопом вивчають особливості будови клітин в ній.

    Для того, щоб диференціювати різні типи фіброми і відрізнити доброякісну пухлину від злоякісної, використовується рентгенографія з контрастом і МРТ – обидва цих методу не травматичні для пацієнтки, але інформативні. Для уточнення впливу пухлини на ендометрій і сусідні органи використовуються гістероскопія і діагностична лапароскопія.

    Методи лікування

    Тактика лікування фіброми залежить від її розміру. Невелику пухлину можна вилікувати за допомогою гормональних препаратів, що нормалізують рівень естрогенів. Це усуває основний патогенетичний фактор пухлини, вона поступово зменшується в розмірах і може повністю зникнути.

    При неефективності консервативного лікування застосовуються різні методи неінвазивного втручання:

    • ФУЗ (фокусований ультразвук) – пухлина руйнується за допомогою ультразвуку високої частоти. Для здорових тканин методи безпечний;
    • емболізація артерій під контролем УЗД виявляються артерії, які кровоснабжают фіброму, вони перекриваються і припиняють кровопостачання пухлини, після чого вона руйнується.

    Якщо пухлина не піддається усуненню за допомогою малоінвазивних методик або дала ускладнення, її видаляють оперативно. Така операція називається фибромэктомией – це вилущування пухлин із стінки матки. У важких випадках видаляється матка цілком, що повністю позбавляє жінку можливості завагітніти. Необхідність настільки радикальні заходи виникає рідко.

    Фіброма і вагітність

    Пухлина може перешкоджати зачаття і виношування дитини. Зокрема, фіброма яєчника порушує гормональний баланс і перешкоджає овуляції, з-за чого у жінки може розвинутися безпліддя. Пухлина, розташована в гирлі фаллопієвих труб, теж порушує процес зачаття і підвищує ймовірність позаматкової вагітності. При іншому розташуванні зачаття малюка можливо.

    Невелика пухлина, розташована в тілі матки, не перешкоджає вагітності, при ній можливе зачаття і виношування малюка. Проте лікарі радять вилікувати пухлину до зачаття в цілях профілактики патологій у плоду і матері. Якщо пухлина невелика, виношування протікає спокійно.

    Фіброма частіше зустрічається у жінок, перший раз народили після 25 років або не народжували взагалі, але немає доказів, що ранні перші пологи зменшують ймовірність утворення пухлини.

    Велика фіброма при вагітності заважає розвитку дитини. Вона здавлює судини, порушуючи кровопостачання плаценти, займає простір усередині матки, здавлюючи ембріон, впливає на імплантацію зародка в матці. Якщо пухлина виявилася під областю, де повинна сформуватися плацента, цей процес може бути порушений, що призводить до викидня або серйозних патологій плоду.

    Фіброма, розташована в тілі або шийці матки, призводить до ускладнень під час пологів. Вона заважає спадаться судинах, з-за чого кровотеча в пологах стає більш частим і небезпечним для життя жінки. З-за великої пухлини пологи природним шляхом можуть виявитися неможливими, і жінці доводиться вдаватися до кесаревого розтину.

    Якщо проводилося лікування, то після нього можна планувати зачаття через півроку–рік після втручання. Іноді лікар може вважати безпечним зачаття найближчим часом після лікування. Якщо довелося видалити матку, то репродуктивні перспективи губляться.

    симптомы

    Симптоми пухлини – біль, рясні місячні

    Чим небезпечна пухлина, і як її уникнути

    Незважаючи на те, що пухлина доброякісна, вона може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Кровотечі призводять до анемії, втрати електролітів і води. Це порушує постачання киснем інших органів, і пацієнтка відчуває головні болі, втома, слабкість без видимої причини. Здавлення судин може призвести до некрозу тканини матки, з-за чого розвиваються ознаки гострого живота. Якщо це відбувається під час вагітності, плід може постраждати. Пухлина схильна до рецидивів після медикаментозного лікування, але повністю зникає, якщо усувати за допомогою оперативних та малоінвазивних методик.

    Профілактика пухлини зводиться до звичайних заходів інтимної гігієни – уникати статевих контактів з партнерами, чиє здоров’я викликає сумніву, використовувати контрацептиви, планувати вагітність заздалегідь і вчасно виявляти і лікувати хвороби статевої сфери.

    Дивіться далі: фіброміома матки