Як вибрати велосипед для дитини

1491

Зміст:

  • Зі скількох років навчати дитину кататися
  • Категорії дитячих велосипедів
  • Вибір дитячого велосипеда за віком і по зростанню
  • Вибір матеріалу коліс
  • Малюкам корисно знаходитися в постійному русі. Катання на роликах, самокатах, велосипедах виробляє витривалість, покращує роботу вестибулярного апарату, розвиває м’язову систему дітей. Для дитини покупка велосипеда – важлива подія. Батькам варто підійти до цього питання серйозно, розібратися, як вибрати велосипед для дитини в залежності від його віку, комплекції.Велосипед для дитини підбирають по зростанню і віку

    Зі скількох років навчати дитину кататися

    Дитина зможе сісти на двоколісний транспорт, коли до цього буде готовий його опорно-руховий апарат, міцніють зв’язки, кістки та м’язи. Тому не рекомендується саджати на двоколісний велосипед малюків віком до 3 років. В цьому віці у них немає достатньої фізичної підготовки, вони не зможуть правильно сидіти, тримати рівновагу, крутити педалі.

    Велосипед-коляска зазвичай управляється батьками, не вимагає від малюка спеціальних навичок і умінь. Тому на нього можна посадити дитину вже через кілька місяців, як він почне ходити. З 2 до 3 років малюка можна пересадити на транспорт з трьома колесами, відповідний їм по комплекції.

    Категорії дитячих велосипедів

    Дитячий велосипедний транспорт поділяється на декілька основних видів:

    • Велосипед-коляска — транспортний засіб, що нагадує за формою дитячу коляску, оснащене спеціальною сумкою для покупок, козирком для захисту малюка від сонця і вітру. Велоколяска продається з ручкою, за допомогою якої батьки можуть керувати транспортним засобом.

    При цьому у велосипеда є кермо і педалі, завдяки яким дитина вчиться крутити і рулити. Зазвичай велоколяски забезпечені музичною панеллю або клаксоном для розваги малюка.

    • Триколісний велосипед призначений для дітей з дворічного віку. Задні колеса забезпечують стійкість транспортного засобу, захищають малюка від падіння, отримання травм.
    • Велосипед з приставними колесами – двоколісний транспорт, оснащений для підстраховки двома невеликими знімними колесами. Зазвичай його купують дошкільникові у 3-4 роки, щоб він поступово звикав їздити, вчився правильно сидіти, повертати, рулити.
    • Двоколісний велосипед – купується для дітей старше 8 років, або для малюків молодшого віку навчилися тримати рівновагу.

    Щоб правильно вибрати підходящу модель дитячого велосипедного транспорту, потрібно посадити малюка на велосипед і переконатися, що він дістає ногами до педалей. При обертанні педалей коліна не повинні зачіпати кермо.

    Вибір дитячого велосипеда за віком і по зростанню

    Від віку дитини залежить вибір не тільки моделі транспорту, але і розмір його коліс:

    • Від 1,5 до 2 років — рекомендується купувати велоколяску, щоб батьки могли повністю контролювати процес поїздки дитини.
    • У 2-3 роки можна посадити малюка на простий, оснащений трьома 12 дюймовими колесами велосипед. Колеса потрібно підбирати легкі, найкраще зроблені з пластику.
    • У віці 4 років набувають двоколісний транспорт з приставними стендами колесами. Розмір основних коліс, залежно від комплекції малюка, дорівнює 14-16 дюймам.
    • Пересаджувати дитину на двоколісний велосипед можна у віці 5-9 років. Колеса такого транспорту виготовляються з гуми, піни, полімеру, досягають 18-20 дюймів.
    • Дітям підбирають двоколісний велосипедний транспорт з 20-24 дюймовими колесами, нагадує дорослі моделі, коли вони досягли віку 9-12 років.

    8 летУ віці 8 років діаметр велосипедних коліс — від 18 до 20 дюймів

    Не завжди вік малюка відповідає його комплекції. Деякі діти 5-6 років виглядають як десятирічні. Тому розміри коліс розраховують за формулою:

    Розмір колеса=зріст малюка+2,5 діаметра рами.

    Вибір матеріалу коліс

    Два головних якості дитячого велосипеда – зносостійкість і безпека. Транспорт повинен витримувати велику кількість падінь, бути стійким до дорожніх нерівностей, не створювати шуму при їзді. Тому слід звернути увагу, на який діаметр коліс, але і з якого вони виконані матеріалу.

    Існує кілька різновидів матеріалів для дитячих велосипедних коліс:

    • пластик – матеріал легкий по вазі, підходить для малюків 2-3 річного віку, проте на нерівній дорозі він створює шум;
    • гума відрізняється хорошою амортизацією, пригнічує тряску від дорожніх нерівностей. Однак такий матеріал для коліс легко проколоти загостреними камінням, цвяхами або іншими предметами, розкиданими на вулиці;
    • полімер – спеціальне поєднання пластика і гуми. Такий матеріал володіє підвищеною зносостійкістю, проте поступається класичним гумовим колесам в якості амортизації;
    • піна – спінений каучук, що поєднує в собі всі переваги: хорошу амортизацію, високу зносостійкість, легку вагу.

    Матеріал виготовлення коліс, рами, розмір велосипеда – безпосередньо впливають на вартість дитячого транспорту. Однак дорогі велосипеди краще купувати в підлітковому віці, так як у ранньому дитинстві малюк швидко виростає з попередньої моделі.

    Якщо правильно вибрати велосипед, малюк буде відчувати себе зручно, його руху нічого не буде заважати. Якісний транспорт буде не тільки комфортним, а й безпечним, а також відповідати віку, росту, анатомічним особливостям дитини.

    Дивіться далі: як вибрати коляску для новонародженого