Як вивести зайву рідину з організму

1147

Зміст:

  • Звідки з’являється зайва рідина в організмі
  • Як вивести зайву рідину з організму
  • Що виводить рідину
  • Як безпечно вивести рідину народними методами
  • Боротьба з набряками при вагітності
  • Чого робити не можна
  • Якщо у вас є набряки або зайву вагу, вам знадобляться поради про те, як вивести зайву рідину з організму. Для цього існує безліч способів, що відрізняються один від одного по ефективності і безпеки.

    Звідки з’являється зайва рідина в організмі

    Вода виконує найважливішу роль у забезпеченні обмінних процесів в організмі. У нормі сечовидільна система підтримує баланс, не допускаючи надмірної втрати або затримки рідини. Однак при певних умовах ця рівновага порушується, що призводить до накопичення води, підвищення маси тіла, появи набряків та інших неприємних симптомів.

    Перед тим, як вивести зайву рідину з організму, потрібно знайти причину затримки

    Затримка рідини може бути пов’язана з такими причинами:

    • Надмірне вживання води перед сном. Це призводить до підвищення навантаження на сечовидільну систему. Нирки не можуть повністю вивести надлишок рідини, який ранок викликає поява набряку обличчя.
    • Недостатнє вживання води протягом дня. Ця причина здається дивною на тлі попередньої, однак, якщо рідина надходить в організм у дуже малій кількості, уповільнюється його виведення. Це також призводить до накопичення води в тканинах і появи набряків.
    • Вживання у великих кількостях солоних продуктів. Надходить у травний тракт хлорид натрію сприяє затримці води. Значне вживання солоної їжі може призвести до зниження діурезу, затримці рідини і появи набряків.
    • Малорухливий спосіб життя. Через тривале знаходження в сидячому положенні може з’явитися набряк нижніх кінцівок, сповільниться робота сечовивідної системи.

    Крім цих причин, затримка рідини може бути пов’язана з патологією внутрішніх органів. Тому спочатку рекомендується проконсультуватися з лікарем, пройти призначене їм обстеження. Лише після встановлення причини можна починати лікування.

    Як вивести зайву рідину з організму

    Часто для того, щоб зменшити вміст води в організмі, зазвичай просто знизити її споживання. Однак такий підхід може спровокувати накопичення рідини в ще більшій мірі. Пов’язано це з тим, що при недостатньому надходженні води організм рефлекторно знижує її виведення.

    Тому навіть при наявності набряків необхідно щодня споживати не менше 1-2 літрів рідини в добу, не забуваючи про те, що частина її надходить з їжею. Для схуднення рекомендується пити воду невеликими порціями протягом 3-4 тижнів. Це допоможе активізувати сечовидільну систему, яка почне видаляти зайву рідину, що призведе до зниження маси тіла.

    Що виводить рідину

    Для нормалізації водного балансу необхідно дотримувати правильний режим харчування. Рекомендується віддавати перевагу продуктам рослинного походження, які багаті не тільки поживними речовинами, але і вітамінами, мікроелементами. Таку їжу слід вживати регулярно, не допускаючи погрішностей в дієті.

    Для швидкого зняття набряків добре підходять:

    • рис;
    • вівсяна крупа;
    • березовий і гарбузовий сік;
    • кавуни.

    Такі продукти крім виведення води з організму, допомагають очистити його від шкідливих речовин. Щоб підвищити ефективність, разом з ними можна приймати активоване вугілля по 1 таблетці на кожні 10 кг маси тіла.

    Для похуденияСечогінні чаї для схуднення використовувати не рекомендується через короткочасного ефекту.

    В якості адсорбенту також підходить їжа, багата білками. Велика кількість протеїну міститься в м’ясі птиці, курячих яйцях, сирі і кефірі. Вживання цих продуктів разом з дотриманням правильного питного режиму допоможе швидше вивести надлишок рідини і знизити масу тіла.

    Як безпечно вивести рідину народними методами

    Використовуйте рослинні засоби, які мають сечогінну дію:

    • ромашка;
    • шипшина;
    • зелений чай;
    • брусниця та ін

    Сечогінні трави рекомендується вживати у вигляді відварів та настоїв. Пити їх слід невеликими порціями протягом усього дня. Загальний курс прийому становить 14 діб.

    Незважаючи на те, що такі кошти мають дуже м’якою дією і, на відміну від медикаментозних препаратів, практично не викликають небажаних ефектів, не слід приймати їх занадто довго. Рекомендується робити перерви в 1-2 тижні між курсами, за цей час організм зможе повністю відновитися.

    Чергуйте рослини або робіть трав’яні збори. Застосування лише одного виду трав призведе до звикання і зниження ефективності від фітотерапії.

    Кілька корисних рецептів настоїв:

    • З листя берези. Висушені листя залити киплячою водою у співвідношенні 1 склянка на 2 ст. л. кошти. Настояти 30 хвилин, процідити, додати щіпку повареної солі. Приймати по 1 ч. л. тричі на день.
    • З шипшини або брусниці. Висушені ягоди заварити окропом, як звичайний чай. Приймати по 200 мл кілька разів на день.
    • З кропу. 1 ст. л. сухого насіння залити склянкою окропу. Настоювати 30 хвилин, потім пропустити через ситечко або марлю. Приймати по 1 ч. л. багаторазово.
    • Яблучний компот. Готується так само, як і будь-які інші компоти з сухофруктів. Через м’якого дії його можна пити по кілька чашок в день.
    • Суміш соку горобини, калини, лимона з медом. Співвідношення компонентів можна підібрати за смаком, проте рекомендується, щоб горобинового та калинового соку було не менше 1 склянки. Такий засіб потрібно приймати по 1 ч. л.

    Перераховані настої розрізняються по вираженості сечогінного ефекту. Чим він сильніший, тим рідше слід приймати напій. Також не рекомендується лікуватися травами після обіду – в ранкові години їх ефективність вище.

    Боротьба з набряками при вагітності

    У період виношування дитини нерідко виникає затримка рідини. Не завжди вона буває пов’язана з патологічними змінами. Найчастіше причина полягає в перебудові організму жінки, пов’язаної з ростом плода. На пізніх термінах відбувається накопичення води, збільшується об’єм крові – це потрібно для того, щоб пологи в майбутньому пройшли без ускладнень.

    Для нормалізації водного балансу вагітній жінці слід дотримуватись правил:

    • На ранніх термінах вживати до 2 л води в день. Це допоможе знизити ризик розвитку токсикозу, поліпшити травлення, позбавить від нестачі рідини.
    • З середини другого триместру, навпаки, слід обмежити вживання води. Це пов’язано з тим, що на такому терміні відбувається суттєва перебудова організму, в тому числі ендокринної та сечовидільної системи. Рідина перестає виводитися в тій же кількості, тому її надлишок приведе до виникнення набряків.
    • З 20 тижня показано зменшити споживання кухонної солі. Велика кількість цього інгредієнта міститься в багатьох продуктах, тому рекомендується відмовитися від будь-яких соусів, квашеної капусти, ковбасних виробів, фаст-фуду. Кількість випитої води в цей період можна значно не обмежувати, так як зниження споживання солі допоможе зменшити вираженість спраги.

    Зміна режиму харчування при виношуванні дитини може бути непростим періодом для жінки, проте для звикання до нового режиму достатньо кількох днів. Урізноманітнити раціон можна, замінивши склянку чистої води одним овочем або фруктом. Ці продукти не тільки безпечно заповнюють водний запас, але також є джерелом клітковини, вітамінів і інших корисних і необхідних вагітній жінці речовин.

    ТравамиВиводити воду з організму травами можна без значних обмежень.

    Якщо появи набряків уникнути не вдалося, то перш за все рекомендується почати вести щоденник, в якому вказувати всю випиту рідину і обсяг виділеної сечі за добу. Це допоможе визначити, які продукти більшою мірою провокують затримку рідини. Також такий щоденник дасть лікарю можливість найбільш адекватно оцінити правильність раціону жінки. Разом з цим не слід забувати про регулярному контролі маси тіла, про значні зміни якій необхідно повідомити свого фахівця.

    Чого робити не можна

    Щоб попередити розвиток небажаних наслідків, які може принести неправильна сушка, слід дотримуватися кількох рекомендацій. Насамперед, заборонено приймати чаї з сечогінним ефектом, які продаються як засобу для схуднення. Незважаючи на те, що вони чинять виражену дію, їх ефект після закінчення курсу повністю зникає за короткий термін. При цьому тривалий прийом таких чаїв може спровокувати ускладнення з боку нирок.

    Якщо ви хочете позбутися від надлишків рідини, важливіше сконцентрувати увагу на зміну способу життя, звичок, раціону харчування. Тільки так можна добитися стійкого результату без ризику для здоров’я.

    Не потрібно цілеспрямовано обмежувати вживання рідини. Слід пам’ятати про те, що в добу необхідно випивати 1-2 л чистої води. У противному випадку робота сечовивідної системи сповільниться, а набряки і зайва вага нікуди не зникнуть.

    Затримка рідини в організмі свідчить про наявність проблем, пов’язаних із захворюваннями внутрішніх органів, незбалансованим раціоном і неадекватним режимом активності. При появі набряків в ранкові години слід звернутися до лікаря, щоб пройти обстеження і визначити справжню причину виникнення цього симптому. Після постановки діагнозу можна почати процедури, спрямовані на нормалізацію водного балансу в організмі.

    Читайте в наступній статті: правила сушіння тіла для дівчат