Як використовувати саліцилову кислоту від прищів

2530

Зміст:

  • Характеристика препарату
  • В яких випадках застосовують
  • Як користуватися
  • Рецепти з іншими засобами
  • Протипоказання
  • Поганий стан нашої шкіри – це лакмусовий папір, який свідчить про можливі порушення в організмі. Запалені елементи можуть з’являтися з багатьох причин. Для боротьби з цим явищем існують певні методи та засоби. Одним з них є саліцилова кислота від прищів.

    Характеристика препарату

    Це засіб для зовнішнього використання. Його застосовують при появі різного роду висипань на шкірі. Має антисептичну, протизапальну і підсушують дією. Препарат коагулює білки мікробів, впливає на нервові закінчення, знижує вираженість болю. Пригнічує секрецію потових і сальних залоз. Покращує трофіку тканин.

    Саліцилова кислота добре допомагає від прищів

    Кислота звільняє пори від пробок. Її кератолітичні властивості при високих концентраціях дозволяють відлущувати, розм’якшувати і розчиняти роговий шар шкіри. При низькій концентрації виявляється кератопластический ефект. Інфільтрат розм’якшується, йде відтік рідини, затримується процес бродіння, підсушуються запалені тканини.

    Аптеки реалізують препарат у формі рідини і коштів на мазевої основи. Розчин, або саліциловий спирт, що має концентрацію від 1 до 10%.

    Концентрований засіб пересушує шкіру, тому його можна розбавити водою або приготувати самостійно, без спирту.

    У косметології саліцилова кислота є основним компонентом для створення лосьйонів, тоніків, скрабів і мазей.

    В яких випадках застосовують

    Препарат підсилює приплив крові, обмінні процеси, прискорює загоєння епідермісу. Засіб використовують як в косметичних, так і в терапевтичних цілях:

    • при шкірних захворюваннях інфекційного та грибкового характеру;
    • екземі, лишаї, псоріазі;
    • для видалення пігментації на шкірі;
    • від чорних крапок і акне;
    • при гіперкератозі;
    • при жирній запаленої дермі;
    • при себореї.

    Обробляють рідким засобом ступні ніг при підвищеній пітливості. Мазь використовують для накладання пов’язок на рани. Завдяки антисептическому дії зменшується кількість патогенної флори. Прискорюється процес загоєння пошкодженої шкіри.

    Використання саліцилової кислоти від прищів не завжди ефективно. Між прищами і вуграми є різниця. Вугрі виникають із-за засмічення пір шкірним жиром. Вони виглядають, як білі горбки або чорні крапки. З приєднанням інфекції з них утворюються прищі. Відбувається запалення волосяного фолікула. Саліцилова кислота ефективна для усунення вугрової висипки і виконання пілінгу обличчя. Для лікування прищів дерматологи радять засоби на основі бензоилпероксида.

    Як користуватися

    Для косметичного догляду застосовують тільки 1% або 2% концентрацію саліцилової кислоти. На попередньо очищену шкіру засіб точково ватною паличкою наносять 2-3 рази на добу, обробляючи тільки елементи висипу. Через 15 хвилин після припікання ліки можна змити водою. Лікування не повинно тривати більше місяця. Дерма схильна звикати до цього препарату і згодом перестає на нього реагувати.

    применениеВажливо розібратися, як користуватися саліцилової кислотою, щоб не нашкодити шкірі

    Якщо прищиків багато, можна скористатися ватним диском. Протирати обличчя слід обережно. Дерму не слід терти і розтягувати, досить робити легкі промакивающие руху. Таку процедуру краще робити на ніч. Щоб шкіра не пересохла, використовують зволожуючий крем. Для усунення сальних пробок і очищення пір, досить протирати особа 3 рази в тиждень з подальшим нанесенням тоніка або крему.

    З обережністю використовують кислоту на голові при жирній себореї. Вона активно взаємодіє з волоссям і шкірою, особливо якщо волосся нещодавно були пофарбовані. При сухій дермі застосовують препарати на мазевої основи.

    Рецепти з іншими засобами

    В аптеках продаються присипки, маскуючий олівець, різні варіанти гелю, лосьйон-бальзам на основі саліцилової кислоти. Можна самостійно приготувати засіб для догляду за проблемною шкірою.

    • Для протизапальної маски сушену бодягу розводять кип’яченою водою. Додають кілька крапель кислоти. Кашку наносять на запалену область на 5-7 хвилин, змивають водою, шкіру змащують зволожуючим кремом. Маску роблять раз на тиждень. Замість бодяги можна взяти розведену косметичну глину і додати 5 мл препарату.
    • У ємність з 1% кислотою додають 4 таблетки левоміцетину, подрібненого в порошок, і стрептоцид на кінчику ножа. Суміш ретельно перемішують. Запалену шкіру протирають на ніч. Маніпуляцію проводять три дні поспіль з подальшою перервою на 2 тижні. Потім процедуру повторюють.
    • Від прищів на спині і плечах використовують бовтанку. Змішують пухирець 2% саліцилової і 3% борної кислоти, суміш ділять на дві ємності. В одну додають тюбик сірчаної мазі, в іншу цинкової, добре збовтують. Використовують вранці і ввечері, чергуючи кошти.
    • Жовтки відокремлюють від білків, додають чайну ложку спиртового розчину. Наносять на корені волосся при лупи і сверблячки. Процедуру проводять 2 рази на тиждень.

    Кислота допомагає усунути запальний процес, але при частому і неправильному використанні засіб може пошкодити дерму.

    Протипоказання

    Не можна протирати родимі плями, а також шкіру поблизу інтимної зони. Якщо кислота потрапила на слизову, її необхідно відразу промити водою.

    Перед застосуванням проводять тест на алергію. Засіб наносять на зап’ясті на півгодини. Застосування протипоказане:

    • при індивідуальній непереносимості;
    • для сухого типу шкіри;
    • вагітним і годуючим груддю;
    • дітям до 14 років;
    • у хворих з нирковою недостатністю.

    Можлива як місцева, так і локальна гіперемія, подразнення та свербіж шкіри. Кількість запалених висипань може збільшуватися.

    Саліцилова кислота і суміші на її основі популярні як у дерматологів, так і у користувачів. Це обумовлено високою ефективністю при низькою ціною, низькою імовірністю розвитку побічних проявів під час застосування. Для позитивного результату потрібно систематичне використання, а тривалий прийом в неконтрольованих дозах призводить до звикання.

    Читайте далі: чи можна мазати йодом прищі