Як виносити вагітність після конізації шийки матки

2379

Зміст:

  • Коли і навіщо роблять операцію
  • Як проводиться конізація
  • Наслідки для інтимного життя
  • Вагітність і пологи після операції
  • Ускладнення вагітності та пологів
  • Захворювання та операції на жіночих статевих органах не ставлять хрест на репродуктивній функції пацієнтки. Так, вагітність після конізації шийки матки цілком можлива, якщо дотримуватися певні правила і перед зачаттям пройти обстеження.Вагітність після конізації шийки матки можлива

    Коли і навіщо роблять операцію

    Шийка матки – природна межа між маткою і піхвою. Основну захисну функцію бере на себе піхву зі своїм унікальним біоценозом, а шийку матки можна назвати останнім бар’єром жіночої статевої системи проти бактерій із зовнішнього середовища. Саме тому її епітелій піддається несприятливим впливам.

    Найбільш часті поразки:

    • цервіцит;
    • дисплазія епітелію шийки матки 1, 2 і 3 ступеня;
    • ерозія шийки матки;
    • лейкоплакія;
    • ектропіон;
    • поліпи та рубці;
    • злоякісні новоутворення.

    Всі ці патології порушують захисну функцію епітелію, а під час вагітності створюють додаткову загрозу для малюка. Вилікувати їх необхідно до зачаття, на етапі планування. Вибір методу залежить від особливостей перебігу патології, а операція є найбільш радикальним способом терапії.

    Показаннями до операції є неефективність консервативного лікування, а також планування вагітності і пологів у майбутньому. Якщо патологічні зміни епітелію видно неозброєним оком під час огляду або виявлені в мазках – це привід поставити питання про хірургічне лікування. Найчастіша патологія, яка стає показанням до операції – дисплазія шийки матки. Вона діагностується по мазкам, візуально видно тільки коли зміни мають важку стадію розвитку.

    Як проводиться конізація

    Основна мета операції – профілактика раку шийки матки, поки ще є можливість провести лікування без порушення репродуктивної функції. Для цього видаляється ділянка епітелію, в якому виявлені патологічні зміни. Це необхідно, щоб знизити ймовірність рецидивів хвороби. Видаляється ділянка має конічну форму, звідси і назва операції.

    Після видалення тканини потрібно досліджувати в гістологічної лабораторії. У цьому випадку можливі кілька випадків:

    • сприятливий – у клітинах є ознаки дисплазії другого ступеня або вище, але немає злоякісних змін, в краях конуса здорові клітини;
    • відносно сприятливий – є ознаки раку, але в краях конуса здорові клітини. Це означає, що патологічний процес не поширився занадто далеко і був вчасно діагностований;
    • несприятливий – у краю конуса є клітини з патологічними змінами. Це означає, що уражені тканини ще можуть перебувати в шийці матки і потрібно ще одне втручання.

    Сприятливий результат операції не виключає можливості мати дітей в майбутньому.

    Перед проведенням конізації лікар збирає анамнез, у тому числі його цікавлять вагітності, пологи і аборти пацієнтки, її репродуктивні плани. Це впливає на можливий обсяг операції. Обов’язковий гінекологічний огляд та аналізи з метою виявити протипоказання.

    Інструменти, з допомогою яких проводиться конізація:

    • хірургічний лазер;
    • рідкий азот;
    • електрокоагулятор;
    • скальпель.

    Найпоширеніший метод – электроконизация, найрідкісніший метод операції – ножовий.

    выносить беременностьЩоб виносити вагітність після конізації, потрібно спостерігатися у лікаря

    Наслідки для інтимного життя

    Цервікальний канал – порожнина шийки матки – в нормі має дуже невелику ширину. Після конізації просвіт стає набагато ширше. Це видно під час гінекологічного огляду, але ніяк не змінює відчуття жінки. Зміна форми шийки матки не заважає в побуті, не відчувається при русі. Думка лікарів і пацієнток в цьому плані повністю збігається – життя після операції продовжується в колишньому режимі.

    Оскільки шийка матки не виділяє біологічно активних речовин, гормональний фон жінки залишається тим же, яким був до операції. Якщо була потрібна його корекція, необхідність у ній зберігається.

    Менструальний цикл не змінюється, але перші місячні після операції можуть бути більш болючими і тривалими, ніж зазвичай.

    Відразу після операції можлива сухість піхви, неприємні відчуття під час сексу, кров’янисті виділення під час статевого акту. З цими факторами може бути пов’язано зниження статевого потягу. З плином часу слизова адаптується до змін, післяопераційні рани загоюються. Значні поліпшення жінки відзначають після перших місячних, а до другої менструації після втручання відчуття повертаються в норму. Відповідь на питання, коли можна займатися сексом після конізації, залежить від індивідуальних особливостей організму жінки.

    Вагітність і пологи після операції

    Операція на шийці матки не впливає на здатність зачати дитину і виносити вагітність. Але при цьому створюються додаткові ризики. Розширення шийного каналу сприяє проникненню інфекції з піхви в матку, підвищується можливість попереднього розкриття шийки матки під час вагітності. Тому жінкам, які планують в майбутньому вагітність, конізацію роблять тільки в крайньому випадку, якщо інші методи неефективні.

    Фахівці не рекомендують планування вагітність раніше, ніж через рік після операції. Цього часу достатньо для відновлення шийки матки. За рік заживуть післяопераційні рани на слизовій і повернеться еластичність, яка є необхідною умовою здорової вагітності. Щоб переконатися у відновленні, необхідно виконати гінекологічний огляд і мазок.

    Умова успішної вагітності після проведеної конізації шийки матки – це виконання ряду важливих правил. До них відносяться:

    • дотримання особистої гігієни, особливо в області інтимних місць;
    • дозування фізичного навантаження – у цьому краще порадитися з гінекологом і тренером ЛФК;
    • контроль маси тіла – набір ваги при вагітності відбувається неминуче, але надлишок жирової тканини створює додаткове навантаження;
    • обмеження статевих контактів – потрібно виключити пози з глибоким проникненням, а при погіршенні самопочуття припиняти близькість;
    • своєчасні огляди у гінеколога, аналізи, УЗД та інші обстеження.

    Більш докладні рекомендації дасть лікар виходячи з особливостей перебігу вагітності у пацієнтки. Якщо їх дотримання недостатньо, може знадобитися планова госпіталізація. Пацієнтці необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі патологічних ознак, щоб лікар зміг адекватно оцінити тяжкість стану і призначити відповідне лікування.

    Вибір способу пологів залежить від відновлення еластичності шийки матки. Для цього перед пологами лікар проводить огляд. Якщо шийка матки досить еластична, можна народити дитину природнім шляхом, але такий сприятливий результат буває нечасто. Як правило, лікарі рекомендують кесаревий розтин.

    родыПологи після конізації можуть бути як штучними, так і природними

    Ускладнення вагітності та пологів

    Вагітність після конізації не завжди проходить благополучно. Вкорочення і недостатня еластичність шийки матки можуть призвести до невиношування, незважаючи на всі зусилля лікарів. Переривання вагітності може відбутися на будь-якому терміні.

    Пологи після конізації при недостатній еластичності шийки матки призводять до її розривів.

    Внутрішні розриви діагностуються гірше, ніж розриви промежини, тому частіше призводять до кровотеч.

    Конізація шийки матки – це радикальний спосіб лікування, який намагаються не застосовувати у родили жінок. Вагітність і народження дитини можливі, але супроводжуються підвищеним ризиком.

    Читайте в наступній статті: сказ матки