Як відбілити білі речі від жовтизни

2245

Зміст:

  • Як відбілити білі речі в домашніх умовах: кип’ятіння
  • Як вибілювати речі без кип’ятіння
  • Як відбілити речі аспірином
  • Відбілювання содою
  • Відбілювання зубів перекисом водню
  • Відбілювання лимоном
  • Відбілювання гірчичним порошком
  • Відбілювання марганцівкою
  • Які можна використовувати відбілювачі
  • Як запобігти жовті плями від поту у пахв і в інших місцях
  • Швидко відбілити будь-яку річ можна самостійно, не вдаючись до послуг пралень. Існує кілька способів, за допомогою яких можна прибрати будь-які недоліки, що з’являються на улюблених речах з часом.

    Як відбілити білі речі в домашніх умовах: кип’ятіння

    Кип’ятіння – це традиційний спосіб, з допомогою якого можна відбілити покрасившуюся тканину за лічені години. Але цей метод має свої обмеження – кип’ятити можна тільки бавовняні і лляні речі, іншу тканину він просто зіпсує. Зате кип’ятіння відмінно позначається на постільній білизні, відбілює труси і шкарпетки, а також дитячі пелюшки.

    Як повернути білизну речей — існує кілька способів

    Візьміть ємність з нержавіючої сталі – це обов’язкова умова, тому що посуд з іншого матеріалу може залишати на речах плями. Щоб відбілити 1 кг одягу, вам знадобиться 10 л теплої води. Замочіть речі в ємності, де розчинені 2 ст. л. звичайної харчової соди, а також 50 г господарського мила. Через 3 години в ємність додайте 3-4 ст. л. нашатирного спирту і ще 50 г мильної стружки, поставте речі на конфорку, почекайте, поки вода закипить, а потім зробіть вогонь менше.

    Не занурюйте речі відразу в киплячу воду, інакше покрасившиеся ділянки такими і залишаться – плями просто впечатаются в них. Процес кип’ятіння триває півтори години. Після цього дочекайтеся, поки вода охолоне, прополощіть одяг і розвісьте її для просушування.

    Полинявшую річ з допомогою кип’ятіння відбілювати не варто – це приведе до більш швидкому її зносу і стоншування.

    Існує багато способів, які позбавляють речі від жовтизни і не вимагає кип’ятіння. Кожен з них підходить для конкретного типу тканин, тому вибрати універсальний метод для цих цілей неможливо.

    Як вибілювати речі без кип’ятіння

    Щоб вибрати оптимальний спосіб відбілювання, потрібно опеределить тип тканини, на якій з’явилися помутніння.

    • перекис водню – бавовняні і вовняні тканини;
    • ацетилсаліцилова кислота – бавовняні, вовняні, лляні, синтетичні тканини;
    • сода – бавовняні і синтетичні тканини;
    • відбілювачі – тканини, зазначені на упаковці.

    Тепер розглянемо докладніше кожен метод відбілювання. Всі вони безпечні, не вимагають великих фінансових вкладень, спеціалізованих навичок і умінь.

    Як відбілити речі аспірином

    Ацетилсаліцилова кислота, яка є головним компонентом аспірину, відмінно проникає всередину речей, видаляючи частинки миючих засобів і повертаючи білизну всім посеревшим ділянок. Подрібніть 5 таблеток і розчиніть в 2 л теплої води, помістіть в неї одяг на 8-12 годин.

    Після закінчення цього часу можна випрати речі звичайним способом – милом або в машинці, а потім просушити їх. Аспірин – хороший засіб не тільки для відбілювання, але і для профілактики появи сірості.

    Відбілювання содою

    Сода є в арсеналі господинь як харчовий продукт, але вона відмінно допомагає повернути презентабельний зовнішній вигляд полинявшим і потьмянілим речей, і при цьому не псує їх. На 10 л теплої води вам знадобиться 6 ст. л. порошку соди і 1 ст. л. нашатирного спирту. У ємність помістіть одяг і залиште на 5-7 годин.

    Після закінчення цього часу речі потрібно попрати в машинці і просушити звичайним способом – якщо ви все зробили правильно, вони будуть сяяти білизною.

    Відбілювання зубів перекисом водню

    Перекис водню використовується, якщо забруднення досить сильні. Вам знадобиться 1 ст. л. перекису на 3 л води. В ній потрібно замочити речі на годину, а потім прополоскати їх і висушити звичайним способом.

    Якщо вам потрібно відбілити не всю річ, а тільки одну ділянку або невелике плямочка, розчин перекису можна нанести на нього на 5-7 хвилин, а потім випрати одяг звичайним господарським милом. Не витримуйте довше 7 хвилин – це може зіпсувати тканину.

    Відбілювання лимоном

    Сік лимона – ефективний засіб проти жовтих і сірих плям. Він досить жорстко впливає на тканину, тому застосовувати його рекомендується тільки щодо бавовняних речей. Інші тканини під його впливом можуть зіпсуватися.

    На 10 л теплої води вам знадобиться 10 ст. л. лимонної кислоти або сік з 2 свіжих лимонів. Одяг потрібно замочити приблизно на 6-7 годин, після цього виполоскати чистою водою і ретельно висушити. Порошок використовувати не потрібно.

    Відбілювання гірчичним порошком

    Звичайна гірчиця часто використовується як ефективний засіб проти жирових плям на будь-яких поверхнях, а гірчичний порошок допомагає усунути їх з бавовняних тканин. Його краще використовувати у відношенні кухонних рушників і скатертин – звичайний одяг порошок може пошкодити.

    На 5 л теплої води вам знадобиться 1 пакетик гірчичного порошку – ретельно розмішайте його і помістіть речі на 4 години. Після цього ретельно выполоскайте тканини, щоб не залишилося слідів порошку – це дуже важливо, так як в противному випадку вони залишаться і після сушіння. Потім виперіть речі в пральній машинці звичайним способом і висушіть їх.

    Відбілювання марганцівкою

    Марганцівка може повернути синтетичним блуз і речей з делікатної тканини первісний блиск і білизну. Це дуже м’який засіб, воно впливає на тканини максимально м’яко. Але є один недолік – марганцівка не здатна боротися з застарілими плямами і помутніннями.

    в домашних условияхВідбілювання в домашніх умовах може бути ефективним

    На 10 л теплої води вам знадобиться стружка половини шматка дитячого мила і 4 кристали марганцівки. Одяг потрібно замочити на 7 годин, після цього ретельно виполоскати чистою водою і висушити звичайним способом.

    Які можна використовувати відбілювачі

    Не лише домашні засоби допомагають відбілити речі. Є дешеві відбілювачі на основі хімічних компонентів, які усувають плями від поту, крові, жиру, землі, трави, і при цьому не псують тканину. До таких відбілювачів відносять:

    • «Білизна» — традиційний засіб, відоме ще з часів Радянського Союзу. Воно має досить сильний запах і не підходить для делікатних тканин, а в іншому дуже практично.
    • Хлорвмісні відбілювачі – підходять для будь-яких типів тканин, але коштують дуже дорого. Їх потрібно чимала кількість, щоб відбілити всього одну річ.
    • Оптичні засоби – дорогі відбілювачі, після застосування яких речі виглядають надмірно білими. У їх складі є компоненти, які не усуваються при выполаскивании, а потім – відбивають світло, чим і пояснюється така кришталева білизна.

    Оптичні відбілювачі рекомендується використовувати тільки в особливих випадках, наприклад, коли очікується вихід у світ, і одяг повинен виглядати ідеально. В інших випадках краще обмежитися відбілювачами інших типів.

    Як запобігти жовті плями від поту у пахв і в інших місцях

    Занадто часте застосування відбілювачів – домашніх і хімічних – призводить до передчасного зносу одягу. Вона вицвітає, тьмяніє і втрачає вигляд. Тому не бажано вдаватися до відбілювання часто. Краще дотримуватися правил профілактики нальоту на одязі:

    • Білі речі періть відразу після забруднення, навіть якщо машинка ще не досить завантажена.
    • Не періть спільно кольорові і білі речі.
    • Приблизно раз на 3-4 прання в порошок всипайте 1 ст. л. солі або харчової соди. Можна також скористатися хімічним відбілювачем.
    • Приділяйте особливу увагу полосканню речей. Погане виполіскуванні призводить до того, що в тканини залишаються миючі засоби, а це сприяє появі нальоту.
    • Бавовняні і лляні тканини можна прати разом, але не можна з’єднувати з шерстю і синтетикою.
    • Звичайний одяг потрібно прати окремо від нижньої та постільної білизни, а також побутових ганчірок.
    • Періть одяг при температурі, яка вказана на етикетці.
    • Після прання ретельно просушуйте речі. Ні в якому разі не кладіть їх у вологому стані – вони з-за цього темніють.
    • Якщо у вас є можливість, сушіть речі на балконі – від сонячного світла вони не потьмяніють.

    Елементарні правила профілактики заощадять ваш час, а також гроші на відбілювачі, і посприяють тому, що одяг буде виглядати як нова дуже довго.

    Відбілити речі практично з будь-яких тканин можна як домашніми, так і магазинними засобами. Стежте, щоб тип відбілювача відповідав виду тканини і усував забруднення певної природи появи.

    Читайте далі: як відіпрати ручку з одягу