Гінеколог пояснив, чому пити воду під час пологів можна і потрібно

615

Багато молоді матусі згадують свої пологи: як починалися перейми і йшли потуги, як відчували біль кожною клітинкою свого тіла… Пам’ятають і спрагу, яка мучила. Так, пити воду хотілося багатьом породіллям. Але лікарі та медсестри не дозволяли. І зараз не дозволяють. Єдине, що дозволяють – це змочувати губи.

Читайте також:Як проходять пологи

Однак на цей рахунок є й інша думка. Приміром, акушер-гінеколог Лілія Коробейникова впевнена в тому, що вода — важливий помічник у пологах. Спеціаліст пояснює, звідки виникла думка про те, що породіллям не можна пити:

Бо мами, а, швидше, бабусі народжували з можливістю отримати ендотрахеальний наркоз під час можливого кесаревого. І ось тільки під час такого наркозу при наповненому шлунку могли отримати реальне смертельно небезпечне ускладнення-занедбаність вмісту шлунку в легені. Тому шлунок в пологах повинен бути порожній. (На випадок ЕКС).

© Instagram @meliacorrell

Акушер-гінеколог Лілія Коробейникова зазначає:

Зараз всі анестезіологи воліють безпечний для ребенкаи матері під час операції КС спиномозговую анестезію, вона по суті справи місцева, тобто як, наприклад, при знеболюванні зуба, коли випадає больова чутливість у ділянці тіла при введенні анестетика в зону проходження нерва, що іннервує ту область, де буде працювати лікар. Тобто «верхня» частина мами при такій анестезії продовжує жити нормальним життям-чує, бачить, дихає і ковтає. І ускладнення того бути фізично не може. Тому пийте!

Читайте також:Акушер наочно показав, які зміни відбуваються з головою немовляти під час пологів

Фахівець наводить аргументи, чим корисна вода під час пологів:

Вода при будь-м’язової роботі, диханні, потінні і сечовипусканні йде з організму. Кров згущується і кисень з поживними речовинами до дитини через плаценту проходить гірше. А малюкові в пологах, повірте, важче, ніж вам. Тому – пити (і є)!!! Буде блювота-не страшно. Пити малими ковтками або просто мочити рот. Особливо після сутички (потуги)-допомагає ще й відновити дихання.

© Instagram @betweenhomes.birth

А ви пили воду під час пологів?

Фото на анонс: Instagram @anaboelfotografia, @rockitscienceagency