Як навчити дитину говорити букву Л

1875

Зміст:

  • Можливі причини проблем з вимовою «Л»
  • Підготовчі вправи
  • Логопедичні вправи на вимову «Л» в домашніх умовах
  • Якщо не виправити неправильну вимову дитини, в майбутньому воно може негативно позначитися при навчанні читанню і письму, знижувати його самооцінку при спілкуванні з однолітками, які не мають подібних мовних дефектів. Багато дітей не вміють вимовляти тверду букву л, пропускають її в словах або замінюють іншими літерами. Цю проблему можна легко виправити в ранньому віці, але для цього батькам потрібно спочатку з’ясувати причину мовного дефекту.

    Можливі причини проблем з вимовою «Л»

    Одна з причин мовного дефекту дитини — наслідування неправильним вимовою дорослих. Або дорослі приходять розчулено при лепетании малюка і починають розмовляти з ним на його мові, навмисно перекручуючи слова або окремі звуки, або вони самі мають мовленнєвий дефект, і діти їх наслідують. Також висока ймовірність неправильної вимови у дітей, які проживають у двомовних сім’ях.

    Якщо дитина не вимовляє тверду букву «л» в 4-5 років, у нього виникнуть проблеми з навчанням читання і письма в школі

    Крім того, малюк може просто пропускати букву «Л» або замінювати його іншими, тому що так йому легше. Якщо вчасно не виправити ситуацію він звикне і буде постійно перекручувати слова.

    Труднощі з вимовою «Л» у дітей можуть бути викликані і фізіологічними причинами:

    • Порушеннями в будові артикуляційного апарату.
    • Проблемою зі слухом – малюк неправильно чує букву і з-за цього невірно її виголошує.
    • Патологією мовленнєвого дихання.

    У цьому випадку, правильно поставити діагноз може тільки кваліфікований спеціаліст, в інших варіантах батьки зможуть самі навчити малюка, обійтися без допомоги логопеда.

    Підготовчі вправи

    Перед тим як приступати до занять і навчити малюка говорити букву «Л», потрібно попросити дитину:

    • Згорнути язик в трубочку – це необхідно для розвитку рухливості мови.
    • Посміхнутися як можна ширше не розмикаючи губ.
    • Висунути язик максимально далеко і спробувати дістати їм ніс.
    • Надути кульки, мильні бульбашки або провести цикл глибоких видихів.
    • Зобразити звуками цокание коней.

    Ці попередні методики проводять у ігровий формі, вони повинні підняти настрій дитини і допомогти йому підготуватися до наступних логопедичного вправам.

    Логопедичні вправи на вимову «Л» в домашніх умовах

    Малюкові потрібно послідовно виконати наступні вправи:

  • Розташувати мова нерухомо між зубами. У цьому положенні протяжно вимовляти звук а-а-а. Потім, через хвилину дитині потрібно періодично прикушувати кінчик язика, так що замість «А» у нього повинне виходити «АЛ».
  • Затиснути мову між верхніми і нижніми зубами. Протяжно вимовляти звук и-и-и. Час від часу відводити мову назад, так що разом «И» повинен звучати звук «ЛИ».
  • Тепер дитина може потренуватися вимовляти звук «Л» в різних складах: ЛА-ЛО-ЛИ-ЛУ-ОЛ-АЛ-ІЛ. Їх треба вимовляти протяжно, співуче. Якщо малюк спотворив склад, до нього треба повернутися і вимовити його правильно кілька разів, щоб дитина дійшов до автоматизму.
  • На наступному етапі малюкові потрібно потренуватися правильно говорити слова, в яких звук «Л» розташований на початку, в середині і в закінченні. Починають зі слів, що починаються на «Л»: лак, гавкіт, цибулю, лампа, лопата, промінь, калюжа, кінь. Потім приступають до слів з буквою «Л» в середині: солома, велосипед, перелом, політ, акула, очей, пила. Закріплюють вправа славами, що містять букву «Л» у своєму закінчення: стіл, келих, спортзал, стілець, вокзал.
  • Ці вправи треба повторювати регулярно, вони допоможуть тільки при тривалому багаторазовому повторенні. У разі помилок не потрібно різко смикати дитину або сварити його, на неправильна вимова батьки повинні вказувати спокійно, без роздратування в голосі. За зроблені дитиною успіхи, його потрібно обов’язково похвалити.

    Замислюючись над тим, як навчити дитину говорити букву л, батькам не обов’язково шукати допомоги фахівця, для початку потрібно вдатися до самостійного виправлення цього мовного дефекту. Якщо після всіх домашніх вправ не вдалося вирішити проблему з вимовою, тоді вже варто звернутися за допомогою до логопеда.

    Читайте також: як навчити дитину лічити до десяти