Як налагодити зіпсовані відносини зі свекрухою

1238

Зміст:

  • Як вибудовувати відносини відразу після знайомства
  • Як вибудувати відносини, якщо свекруха йде на конфлікт
  • Правила спільного проживання
  • Що не можна говорити свекрухи
  • Відносини зі свекрухою найчастіше складаються важко. Але якщо жінка хоче мати міцний і щасливий шлюб, вона повинна навчитися ладити з мамою чоловіка. Виграють від такого дружнього спілкування все, а чоловікові не доведеться вибирати між матір’ю і дружиною.

    Як вибудовувати відносини відразу після знайомства

    Після того, як майбутній чоловік представив свою наречену матері, мало хто з жінок може пригадати привітне і радісне обличчя майбутньої свекрухи. І це не дивно – жінка стільки років ростила свого сина, не спала ночами, коли він хворів, віддавала йому все свій час, вивчила, дала путівку в життя у вигляді потрібної професії. І тепер доведеться віддати плід багаторічних праць абсолютно сторонньої жінці.

    Щоб налагодити стосунки зі свекрухою, потрібно дати зрозуміти, що ви бажаєте їй добра

    Перше, що повинна зрозуміти невістка в цій ситуації – свекруха не проти неї, вона боїться втратити місце в серце свого сина, яке раніше належало тільки їй. Не потрібно намагатися замінити чоловікові маму, тим більше обмежувати їх спілкування або налаштовувати чоловіка проти свекрухи. Потрібно зайняти своє місце – місце дружини.

    Не можна робити помилку, вважаючи, що після вступу в шлюб все увагу чоловіка повинно діставатися лише дружині і дітям. Адже свекруха виростила і виховала людину, з якою невістка створила сім’ю.

    Друге – регулярні скарги чоловікові на несправедливість з боку його матері не зіпсують їх відносини. Вони можуть лише негативно вплинути на відносини між подружжям, оскільки мати завжди залишається матір’ю, і син любить її, якою б вона не була. Не потрібно ставити чоловіка в положення, де він змушений буде метатися «між двох вогнів».

    Якщо не знаєте, як налагодити дружнє спілкування зі свекрухою – просто дайте їй зрозуміти, що ніхто не збирається претендувати на її місце і відбирати у неї сина.

    Як вибудувати відносини, якщо свекруха йде на конфлікт

    Якщо, незважаючи на спроби подружитися, свекруха веде себе агресивно, постійно робить зауваження і втручається в сім’ю, головне – не втрачати самовладання. Адже її синові важко дивитися, як дружина і мати весь час сваряться, а тим більше приймати чиюсь сторону.

    Поради психолога:

  • Не вестися на провокації свекрухи, не відповідати на її єхидні зауваження.
  • Постаратися знайти загальні інтереси з свекрухою. Можливо, вона любить ходити в театр, по магазинах або давно хотіла записатися на курс масажу. Спільне проведення часу поступово згладить конфлікт.
  • Частіше телефонувати свекрухи, цікавитися її здоров’ям і настроєм, запрошувати куди-небудь. Навіть якщо вона весь час буде відмовлятися або розмовляти з небажанням, невістка зможе з упевненістю сказати чоловікові, що намагається знайти спільну мову з його мамою.
  • Постійно хвалити свекруха і її сина. Навіть якщо невістці здається, що похвалити свою нову родичку не за що. Банальні компліменти «такого смачного плову я не їла ні в кого» або «напевно, завдяки Вам Сергійко так добре розбирається в мистецтві» невістки нічого не варті. Але здатні розтопити серце навіть самої лютої свекрухи.
  • Бути терпиміше і мудрішими. Допомогти мамі чоловіка з’їздити в лікарню або перевести розсаду на дачу займе трохи часу, зате підвищить значимість в очах невістки свекрухи.
  • Якщо свекруха дістає радами або відкрито вказує на недоліки, краще стриматися з усіх сил, але промовчати. Мама чоловіка буде збентежена такою реакцією і, можливо, в наступний раз позбавить вас від непотрібної критики.

    Не можна диктувати дружину, скільки часу він має проводити зі своєю матір’ю. Батьків не обирають, доведеться зрозуміти і прийняти це.

    Зіпсовані спочатку відносини важко поліпшити, але спробувати ніколи не шкідливо. Ні в якому разі не варто втягувати у конфлікт дітей – не пускати їх до свекрухи або говорити про неї гидоту. Діти не винні в тому, що у мами і бабусі погані відносини.

    Правила спільного проживання

    Буває і так, що з-за матеріальних труднощів у молодих немає можливості купити або зняти квартиру, і перший час доведеться пожити в батьківському домі. Важливо відразу встановити межі, щоб спільне проживання не перетворилося на вічний скандал:

    • домовитися про обов’язки по будинку;
    • вести роздільний сімейний бюджет, не забуваючи давати свекрухи гроші на продукти та оплату комунальних послуг;
    • частіше виходити в театри, музеї, кіно – так подружжю вдасться побути наодинці.

    Якщо в родині вже є діти, у вихідні можна разом з бабусею спекти пиріг, сходити в розважальний центр або просто прогулятися по парку. Зазвичай з народженням онуків свекрухи змінюють ставлення до невісткам в позитивну сторону.

    Не потрібно обмежувати спілкування бабусі з онуками. Навпаки, при спільному проживанні зі свекрухою молоді батьки мають можливість сходити до друзів, побути удвох, а діти в цей час знаходяться під надійним наглядом.

    Що не можна говорити свекрухи

    У стосунках зі свекрухою важливо не йти на конфлікт першої і завжди контролювати свої слова і дії. Згарячу сказана фраза може надовго залишити образу в душі не тільки чоловіка, але і його мами.

    советы психологаПоради психолога допоможуть збудувати хороші відносини зі свекрухою

    Список фраз, які вимовляти не варто:

    • «Ви і Ваш син»;
    • «він не хоче купувати мені новий телефон (кільце, шубу)»;
    • «Ваш син вчора няньчився з донькою, а я була з подругами в кафе»;
    • «Ви краще займіться своїм чоловіком, замість того, щоб давати нам поради»;
    • «скажіть спасибі, що Вашому синові дісталася я, їй і так пощастило»;
    • «Ви б хоч раз онукові дорогу машинку подарували»;
    • «Ваш син нічого не робить по дому»;
    • «слава Богу, що діти схожі на мене».

    Буває, що свекруха щиро намагається допомогти і налагодити стосунки, а у відповідь чує подібні фрази. У стані втоми і роздратування не можна зриватися на близьких, навіть якщо вони це ніж і заслужили.

    Побудова відносин зі свекрухою – не завжди простий процес. Важливо зрозуміти, що вона – мати чоловіка, якого жінка коли-те полюбила за його доброту, розум, чесність, здібності та інші якості. І свекруха внесло головний внесок у те, що він став саме таким. Напевно, варто хоч раз щиро подякувати її за це і спробувати стати їй якщо не дочкою, то хорошою подругою.

    Читайте в наступній статті: ідеї для подарунків свекрухи на день народження