Як подолати кризу у відносинах з чоловіком

640

Зміст:

  • Ознаки кризи у відносинах
  • Причини кризи
  • Коли настає криза за роками спільного життя
  • Як подолати кризу
  • При тривалому спільне проживання чоловіка і дружини рано чи пізно закінчується закоханість, вщухає жар пристрасті, притупляються почуття. Але настала криза у відносинах не привід розлучатися. Це час, коли від чоловіка і жінки потрібні особливі зусилля, щоб зберегти сім’ю.

    Ознаки кризи у відносинах

    Відрізнити тимчасові розбіжності і випадкові сварки від кризи не так вже просто. На наближається криза вказує, в першу чергу, постійна роздратованість подружжя. Коли чоловік або дружина весь час чимось незадоволені, перебувають у поганому настрої, бурчать з-за дрібниць — пора бити тривогу. Швидше за все, причина невдоволення охолодження почуттів або навіть появу кого-небудь на стороні. Так чи інакше, це тривожний знак, який не можна залишити без уваги.

    На кризу у відносинах можуть вказувати часті сварки, конфлікти, нерозуміння

    Інші ознаки, що вказують на кризу:

    • Зниження потягу один до одного. Звичайно, інтимна життя в сімейних відносинах з часом стає більш прісної і одноманітною, але повне зникнення пристрасті і інтимного інтересу один до одного вказує на серйозні проблеми.
    • Скорочення спільно проведеного часу. З боку може здатися, що у відносинах панує мир і взаєморозуміння: ні скандалів, ні ревнощів, ні побутових сварок. Однак при цьому подружжя віддаляються один від одного, починають жити кожен своїм життям.
    • Безперервні побутові сварки. Конфлікти на побутовому ґрунті можуть виникати як в перші місяці шлюбу, так і в подальший час. Однак якщо побутові розбіжності зайняли центральне місце у відносинах – пора задуматися і вжити заходів.
    • Емоційна відчуженість. Якщо раніше чоловік і дружина ділилися один з одним хорошими новинами, проблемами і неприємностями, але тепер воліють мовчати – це тривожний знак, що говорить про настання кризи у відносинах.
    • Розбіжність поглядів на життя. Після закінчення цукерково-букетного періоду зникають «рожеві окуляри» і розкриваються глибинні риси характеру, погляди, принципи людини. Іноді це викликає сильне розчарування або навіть шок, так як під час юнацької закоханості пара бачить один одного в спотвореному ідеалізованому варіанті.

    Виявивши ознаки кризи, потрібно терміново вживати заходів. При цьому потрібні бажання і зусиль з боку обох подружжя. Поодинці чоловік або дружина не зможуть перебороти сімейні труднощі, що рано чи пізно призведе до хворобливого розриву.

    Причини кризи

    Щоб вирішити проблему, потрібно розібратися у причинах її появи. Найчастіше наступ складного періоду у відносинах пов’язано з такими факторами:

    • Народження першої дитини. Навіть якщо подружжя усвідомлено підходять до народження малюка, тільки потім вони повною мірою усвідомлюють, що таке доглядати за немовлям. Відсутність особистого часу, плач новонародженої ночами, постійні турботи про здоров’я малюка стають серйозним випробуванням для новоспечених батьків.
    • Невміле ведення домашнього господарства. Невміння дружини готувати, прати і прибирати так само псують відносини, як і небажання чоловіка допомагати їй по дому, залишення без уваги поточного крана, несправної розетки. Випробування побутом закінчується або зміною характеру і «притиранням» подружжя один до одного, або розлученням.
    • Нестача вільного часу. Коли робота і будинок займають більшу частину часу, на відносини і романтику не залишається ні сил, ні бажання. Можливо, поки не пізно, саме час відволіктися від повсякденних турбот і присвятити час своєї другої половинки.
    • Згасання пристрасті. В шлюбі почуття з часом притупляються, але бувають окремі періоди, коли з інтимним життям стає зовсім погано і настає повний штиль. Призведе таке затишшя до зради, відродження відносин або розлучення – залежить від зусиль подружжя і супутніх обставин.
    • Розчарування в партнері. Іноді криза у відносинах настає за серйозного проступку одного з подружжя. Це може бути зрада, відмова у підтримці в потрібний момент, програш в казино.

    причины кризисаПричиною кризи може бути небажання розуміти і слухати один одного

    Незалежно від причин кризи, обом подружжю потрібно прийняти рішення розлучитися або докласти зусилля, щоб перебороти всі труднощі.

    Коли настає криза за роками спільного життя

    Виявляється, існують критичні періоди сімейного життя, що погіршення відносин вважається неминучою закономірністю для більшості пар.

    В першу чергу, це криза:

    • Першого року після весілля – в цей момент розпадається понад 50% пар з-за розбіжностей смаків, характерів, звичок. Залишаються разом лише ті, хто готовий прислухатися і йти на компроміс.
    • 3-5 років – як правило, це час народження першої дитини, перегорання пристрасті і романтики. Зіткнувшись з першими труднощами, подружжя або стають один для одного надійною опорою, або розлучаються.
    • 7-10 років спільного життя – період звикання, охолодження почуттів, втоми від одноманітного життя. Чоловікові і дружині доводиться докласти зусилля, щоб урізноманітнити відносини, внести в них нове життя.
    • 10-15 років – діти подорослішали, будинок побудований, виплачена іпотека. У цей період усі спільні цілі досягнуті і починається час «застою». Щоб пережити кризу, парі потрібні нові цілі, інтереси, спільні плани.

    Не завжди криза настає в строго відведений час. Його причини можуть бути різні, від них залежать способи подолання важкої ситуації.

    Як подолати кризу

    В критичні моменти потрібно докладати багаторазові зусилля, щоб зберегти сім’ю. Психологи пропонують такі рекомендацій, щоб подолати важкий період в сімейному житті:

    • Зважитися на відверту розмову з чоловіком (дружиною). Потрібно спокійно, без злості і емоцій висловити один одному в обличчя все те, що представляє для кожного з подружжя проблему. При цьому важливо уважно вислухати свого партнера, спробувати зрозуміти протилежну точку зору. Чоловік і дружина повинні разом прийти до вирішення проблемної ситуації, домовитися, як вони будуть діяти далі, дати один одному взаємні обіцянки і зобов’язання.
    • Надавати один одному допомогу, підтримку. Потрібно взяти собі за звичку щодня хоча б раз у чому-небудь допомагати своїй другій половинці, робити щось приємне. Дружина може зробити масаж чоловікові, якщо той втомився на роботі, приготувати йому улюблену страву, погладити його речі, виконати прохання. Чоловік може вимити замість дружини посуд, пропилососити будинок, приготувати їй сніданок. Так невеликі, але приємні дрібниці відродять почуття подяки, співчуття, розуміння у парі.
    • Виділити час для спільного відпочинку. Часто подружжя перестають помічати один одного в повсякденній суєті, завантаженість роботою і домашніми справами. Їм необхідно знайти вільний час, щоб побути наодинці без дітей, друзів і батьків. Спільна поїздка за кордон, туристичний похід, вечеря в ресторані – внесуть частку романтики у відносини.
    • Надати другій половинці свободу і особистий простір. Іноді підставою для кризи стає пересичення один одним, коли чоловік і дружина проводять разом весь свій вільний час. У такому випадку потрібно трохи відпочити один від одного, провести окремо кілька днів, а може навіть тижнів. Звичайно, цей варіант підходить тільки тим парам, які можуть один одному довіряти, у яких не було зрад, брехні і зради у відносинах.
    • Зайнятися новим спільною справою. Це може бути ремонт, вивчення іноземної мови, започаткування нового бізнесу. Головне, щоб нове заняття було цікаво обом подружжю, зближувало сімейну пару.

    В семейных отношенияхПодолати кризу в сімейних стосунках можна лише спільними зусиллями

    Якщо між подружжям все ще залишилася любов і бажання бути разом, рано чи пізно «чорна смуга» закінчиться і відносини відродяться.

    Не варто сприймати кризу у відносинах як провісник швидкого розлучення. Спочатку потрібно розібратися, в чому виражається труднощі, а потім підібрати рішення для її подолання.

    Читайте далі: як перестати ревнувати