Як позбавитися від запаху в квартирі

760

Зміст:

  • Що може викликати неприємний запах в будинку
  • Як впоратися з вогкістю
  • Як прибрати каналізаційне сморід
  • Допоможуть пахощі?
  • Як позбавитися від запаху в квартирі народними методами
  • Специфічне амбре в будинку викликає роздратування і заважає повноцінно відпочити після робочого дня. Щоб зрозуміти, як позбавитися від запаху в квартирі, знадобиться виявити його причину.

    Що може викликати неприємний запах в будинку

    Причин виникнення смороду чимало, і слід перевірити всі приміщення.

    Щоб дізнатися, як позбавитися від запаху в квартирі, потрібно з’ясувати, звідки він іде.

    • На кухні сморід можуть виділяти зіпсовані продукти в холодильнику, помийне відро, немитий посуд і цвіль в посудомийній машині. Також горілим буде тхнути, якщо не встановлена витяжка, а нудотно-кислим – якщо жир розкладається на брудній плиті.
    • Ванна стане «пахнути» вогкістю, якщо є проблеми з вентиляцією або опаленням. Утворення конденсату створює сприятливе середовище для розвитку цвілі і грибка, життєдіяльність яких залишає пахучий слід в повітрі. Також пліснявий запашок може виділяти давно не чищена пральна машина.
    • В туалеті часто виникає каналізаційний душок із-за засмічення труб або зневоднення гідрозатвори. Також специфічний «аромат» котячої сечі буде видавати лоток, якщо рідко міняти наповнювач.
    • В кімнатах неприємні запахи виникають із-за нечесності власників житла, домашніх тварин або любов до сигарет. Але тхнути може навіть з шафи з чистою білизною, якщо воно було складено вологим і залежалася, або серед свежевыстиранных речей затесалася ношений одяг.

    Виявивши джерело смороду, його нескладно усунути з допомогою побутової хімії та провітрювання, а також нехитрих пристосувань і народних методів.

    Як впоратися з вогкістю

    В першу чергу необхідно перевірити, чи нормально працює вентиляція. Зробити це легко: притисніть паперовий лист до ґрат і приберіть руку. Якщо листок впаде, значить повітряний потік відсутня. Потрібно прочистити магістраль. Якщо прочищення не дала результату, доведеться монтувати нові труби. Або в цілях економії облаштуйте примусову повітряну очищення. Достатньо буде вставити в отвір невеликий вентилятор.

    Також перевірте пральну машину. На лотку для порошку і ополіскувача, ущільнювальних елементів і біля зливного отвору часто виникають грибкові і цвілеві розростання. При їх виявленні ретельно вимийте машинку засобом з антибактеріальними добавками.

    Цілком можливо, що причина смороду взагалі пуста – під ванною була забута ганчірка або губка. Видає амбре господарську приналежність потрібно просто викинути.

    Від вогкості добре допомагає кухонна сіль. Її потрібно тримати у відкритій ємності і міняти в міру вбирання вологи. Сіль, до речі, допомагає позбавитися від запаху фарби після ремонту. Насиченим соляним розчином потрібно обробити всі поверхні в приміщенні.

    Щоб не пахло вогкістю в шафі, кладіть туди тільки чисте, добре просушене білизна. Надати йому приємний аромат допоможуть саші – мішечки з ароматними наповнювачами:

    • сухими пелюстками і травами;
    • апельсиновими і лимонними корочками;
    • кавовими зернами.

    Можна вглиб полиць поставити флакончики з-під парфумів, ще зберігають ніжний аромат.

    Як прибрати каналізаційне сморід

    Якщо тхне каналізацією, зробіть кілька промивок гідрозатвори, включивши всі крани і кілька разів спустивши воду в бачку. Можливо, проблема в ньому. Якщо ні, подивіться, чи немає засмічень, не забруднилися чи сифони. При виявленні засмічення ліквідуйте його спеціальним хімічним засобом або содою з оцтом.

    Каналізаційне сморід виникає і через протікання на трубах, які потрібно усунути.

    Але іноді доводиться міняти всю магістраль: якщо не був дотриманий необхідний ухил, нечистоти будуть застоюватися. Надто великий нахил труб теж здатний привести до появи смороду. Швидке просування стоків веде до спустошення гідравлічного затвора, і каналізаційні гази вільно проникають в санвузол через сифон.

    Допоможуть пахощі?

    Універсальний засіб для строкового позбавлення від смороду – освіжувач повітря. Він дозволяє тимчасово ліквідувати амбре і наповнити простір ароматом свіжості з фруктовими або квітковими нотками. Крім аерозолів можна використовувати:

    • аромалампи;
    • ароматні свічки;
    • пахощі-палички.

    Подібні засоби прибирають сморід на термін від кількох годин до кількох тижнів. Для тривалого відчуття свіжості краще використовувати очищувач повітря з іонізатором або озонатором, а в кухні над плитою встановити витяжку.

    Як позбавитися від запаху в квартирі народними методами

    Якщо не хочеться застосовувати спеціалізовані препарати, а усунути огидні запахи потрібно терміново, можна скористатися народними радами.

    • Створіть натуральний освіжувач своїми руками. Додайте пару крапель ароматичного масла в розпилювач, заповнена чистою водою. Обприскайте цим складом всі приміщення в будинку.
    • Використовуйте цитрусові. Добре поглинають запахи скоринки апельсинів, мандаринів, лимонів та лаймів. Розкладіть їх на найбільш проблемних ділянках житла. Для посилення впливу можна увіткнути в поверхню гвоздику або великі сольові кристали. Це допоможе зберегти приємні запахи набагато довше.
    • Застосовуйте активоване вугілля. Покладіть 20-30 таблеток по периметру кімнати на кілька годин. Абсорбент швидко поглине огидні запахи.
    • Підсмажте зерна кави на сухій сковорідці. Його аромат наповнить приміщення і переб’є сморід.

    Є рекомендації і для усунення конкретних проблем, наприклад, запаху сигарет. У цьому допоможуть вологі махрові рушники. Їх розвішують по периметру прокуреного приміщення і відкривають всі вікна. Через кілька годин тютюнове амбре повністю пропаде.

    З «ароматом» гарі допоможуть впоратися сухе листя лавра. Підпаліть парочку і окур димом пропахлу кухню – саме вона зазвичай є проблемною зоною.

    кошачьей мочиВід запаху котячої сечі врятує регулярна заміна наповнювача в лотку і обприскування розчином лимонного соку.

    Запах риби в’їдається в обробні дошки і ножі і здатний поширитися по всій квартирі. Щоб впоратися з ним, після миття кухонного приладдя їх слід протерти часточкою лимона або розчином гірчичного порошку, а потім прополоскати під струменем води.

    Від міток, залишених котом, і собачого запаху, въевшегося в м’які меблі, позбавить обробка диванів, крісел і килимів з пульверизатора водним розчином лимонного соку. Компоненти беруться в рівній пропорції.

    Для збереження чистоти і свіжості в квартирі потрібно своєчасна і якісна прибирання.

    Ароматизація повітря дозволяє тільки замаскувати проблему. Ліквідувати треба причину смороду. Систематично перевіряйте стан продуктів в холодильнику, труб в санвузлі, не збирайте сміття, брудний одяг, контролюйте чистоту домашніх тварин.

    Також цікаво почитати: як позбутися від мошок в квартирі