Як правильно підмивати новонароджену дівчинку

2068

Зміст:

  • Фізіологічні особливості дівчаток-немовлят
  • Як часто потрібні підмивання і що можна використовувати.
  • Техніка проведення процедури
  • Подальший догляд
  • Догляд за тільки що з’явився на світло дитиною вимагає делікатності. Виконання гігієнічних процедур розрізняється залежно від статі. Щоб не нашкодити ніжній шкірі дитини, важливо знати, як підмивати новонароджену дівчинку.Щоб уникнути попрілостей і запалень, потрібно знати, як підмивати новонароджену дівчинку

    Фізіологічні особливості дівчаток-немовлят

    У перші дні від інфекцій інтимні місця малятка захищає смегма – сіруватий або бежевий наліт на статевих губах. Цю первісну мастило прибирають, тільки якщо вона покриває органи щільним шаром. Смегма містить ліпіди і не видаляється водою. Зняти частину нальоту можна ватним тампончиком, змоченим у стерильному дитячому маслі або прокип’яченій оливковій. Зазвичай ця процедура не вимагається, мастило самостійно зникає до п’ятого дня життя.

    Іноді з’являються піхвові кров’янисті виділення. Якщо немає гною і запалення тканин, при яких потрібна допомога медиків, хвилюватися не слід. Кровомазание пройде, як тільки гормональна система налаштується на життя поза маминого живота.

    Перші три місяці після народження піхву дитини є стерильним.

    При цьому дівоча пліва ще не сформувалася і не може забезпечити захист від проникнення інфекційних агентів. А набряк статевих губ, характерна для новонароджених, призводить до утворення складки, в якій накопичуються частинки епітелію, крихітні фрагменти підгузників, сліди випорожнень.

    Все це може спровокувати проникнення ззовні і розмноження патогенних мікроорганізмів. Щоб захистити малюка від запальних процесів, гігієнічні процедури потрібно проводити регулярно.

    Як часто потрібні підмивання і що можна використовувати.

    Щоб уникнути попрілостей і запалень, дитину підмивають після кожної зміни памперса, а особливо ретельно, коли дитина сходила «по-великому». Також процедуру проводять і перед купанням у ванночці. Це необхідно, щоб зменшити ризик потрапляння мікроорганізмів з кишкового тракту в стоячу воду і проникнення їх у внутрішні статеві органи.

    правильноВажливо правильно підібрати температуру води для підмивання.

    Основні правила підмивання:

    • Використання тільки проточної води. Зазвичай крихт підмивають під краном. Але якщо такої можливості немає або ви турбуєтеся про якість водопровідної води, можна скористатися ковшиком або глечиком, а воду попередньо прокип’ятити.
    • Дотримання температурного режиму. Вода не повинна бути холодніше 35 градусів і гаряче 37. Обов’язково користуйтеся термометром. Власні відчуття можуть бути оманливі. В кімнаті, де проводиться процедура, не повинно бути прохолодно.
    • Обмеження застосування дитячого мила. Звичайний миючий засіб для новонароджених не застосовується взагалі. Воно містить барвники та ароматизатори, викличе роздратування аж до виникнення ерозій. Дитяче мило або спеціальні засоби для інтимної гігієни новонароджених, краще рідкі, можна використовувати максимум тричі на тиждень. Весь інший час – тільки чиста вода.

    Не слід використовувати для підмивання трав’яні відвари або розчин марганцівки. Антисептики при постійному застосуванні знищать корисну мікрофлору, і, як наслідок, шкіра і слизові виявляться беззахисними перед можливим вторгненням інфекційних збудників. Також антисептичні процедури можуть призвести до дисбактеріозу з подальшою молочницею.

    Якщо ви не вдома, а провести очисні маніпуляції необхідно, наприклад, після дефекації, скористайтесь вологими серветками для дитячої гігієни. Але прості не підійдуть. На упаковці обов’язково має бути маркування «0+» або «для новонароджених».

    Написи повідомляють, що серветки виконані з натуральних матеріалів, гіпоалергенні, не містять ароматизаторів і спирту. Але не варто захоплюватися таким методом. Навіть якщо вдень або вночі можливості підмити дитину не було, обов’язково потрібно робити це як мінімум вранці і ввечері.

    Техніка проведення процедури

    Зазвичай медсестри в пологовому будинку показують молодим мамам, як підмити дитину. Але принісши дитину додому, жінка може розгубитися. А якщо процедуру доведеться провести новоспеченому татові, він здатний впасти в паніку, і абсолютно даремно. Ніяких особливих хитрощів у водних маніпуляціях немає.

    Як підмивати новонароджену дівчинку:

  • Ретельно вимийте руки з милом.
  • Підготуйте воду необхідної температури – залийте в глечик або налаштуйте змішувач.
  • Покладіть дитину спинкою на долоню лівої руки так, щоб її голова, шия і плечі перебували у вашій ліктьової западини. Притримуйте пальцями ліве стегно малятка. У такій позиції можна побачити всі забруднення. Якщо ви лівша – кладіть дитину на праву долоню.
  • Незайнятої рукою акуратно промийте інтимні місця по напрямку від паху до анусу. Навпаки – не можна, інакше в піхві можуть проникнути кишкові мікроорганізми.
  • Струмінь води не повинна бити під сильним напором. Також не рекомендовано сильно розсовувати складочки. Якщо використовується глечик або кухлик, буде потрібна допомога родича.

    Після підмивання огляньте вагінальну зону. Якщо залишилося невелике забруднення, його можна видалити тампоном, просоченим теплою водою.

    Подальший догляд

    Після процедури потрібно правильно підсушити шкіру маляти. Для цього застосовують м’який рушник або пелюшку, які попередньо проутюживают. Спочатку акуратно промакивать зону вагінальної щілинки, потім статеві губи і анальну область. Всередині піхви нічого чіпати не треба, щоб не пошкодити слизову і не занести інфекцію.

    под краномПісля підмивання під краном або з глечика не надягайте підгузник відразу

    Застосовувати присипку, кремові або гелеві уходовые кошти потрібно тільки якщо шкіра надмірно суха або є попрілості. Важливо визначитися, чим саме обробляти область промежини. Не слід спочатку наносити крем або гель, а потім припудрювати шкіру. Присипка скачається грудочками і буде натирати ніжну шкіру і слизові.

    Підгузник надягайте не відразу, нехай малюк трохи полежить без нього. Обов’язково міняйте памперси після дефекації. Якщо маля не какал, то кожні три години.

    Дотримання правил гігієни новонароджених малят вкрай важливо. В цей період завершується формування репродуктивних органів. Запальний процес в перші тижні життя може призвести до серйозних проблем у майбутньому.

    Читайте далі: як зібрати сечу у немовляти дівчинки